Ο υποδόριος ιστός της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας είναι το σημείο όπου κρύβεται η ποιότητα μιας διοργάνωσης.

Δύο γεγονότα σε διαφορετικές χώρες, άσχετα μεταξύ τους αλλά έχοντας κοινό σημείο το δημοφιλές άθλημα, αποκαλύπτουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο έξω κόσμος το ποδόσφαιρο.

Σε παιχνίδι της Β’ κατηγορίας της Γερμανίας, οι οπαδοί της γηπεδούχου Χολστάιν Κίελ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, έτρεξαν προς την κερκίδα των οπαδών της αντιπάλου Ζαντκ Πάουλι και τους πέταξαν φωτοβολίδες.

Προσομοιώστε την αντίστοιχη σκηνή στην ημεδαπή και φανταστείτε τι θα επακολουθούσε. Ασυλία. Σ’ εκείνο το ματς όμως η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Οι παίκτες της Ζαντκ Πάουλι ήταν αυτοί που κυνήγησαν και έπιασαν πολλούς από τους δράστες, τους παρέδωσαν στους άνδρες της ασφάλειας του γηπέδου, ενώ επέστρεψαν τα κλεμμένα λάβαρα και τα κασκόλ στους οπαδούς τους.

Δυτικότερα, στην Ισπανία, η λίγκα της χώρας αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο στη Θέλτα γιατί δεν εφάρμοσε τη νέα οδηγία που προβλέπει πως οι εξέδρες που «βλέπουν» οι τηλεοπτικές κάμερες πρέπει να είναι γεμάτες από φιλάθλους σε ποσοστό 75%. Το συγκεκριμένο μέτρο αποφασίστηκε από τους συλλόγους της Ισπανίας στο πλαίσιο της οπτικοακουστικής αντίληψης που πρέπει να έχει ένας τηλεθεατής όταν παρακολουθεί ποδόσφαιρο και συντελεί στην αύξηση της αξίας του. Τώρα μπορείτε να καταλάβετε πόσο πίσω είμαστε.