Οχι μια και δυο βραδιές, αλλά μια ολόκληρη εβδομάδα θα έπρεπε να αφιερωθεί στον Ντούσαν Ιβκοβιτς για την τεράστια προσφορά του σε ένα άθλημα το οποίο έχει κάνει τόσες φορές τους Ελληνες υπερήφανους! Ο σπουδαίος Ντούντα ή αλλιώς ο Σοφός, όπως τον είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Παναγιώτης Φασούλας, θα έχει απόψε την τιμητική του, καθώς με αμφιτρύωνα τον Ολυμπιακό, με τον οποίο έχει κατακτήσει δύο ευρωπαϊκούς τίτλους (1997, 2012), θα διεξαχθεί μια μαγική βραδιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την οποία αξίζει να παρακολουθήσει κανείς διά ζώσης.

Ο λόγος; Τα έσοδα των εισιτηρίων είναι επιθυμία του κόουτς Ιβκοβιτς να διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, τα αποψινά θα καταλήξουν στο ταμείο του Νοσοκομείου Παίδων στο Βελιγράδι, ενώ οι χθεσινές εισπράξεις στο φιλανθρωπικό γκαλά, που πραγματοποιήθηκε στο Γκολφ της Γλυφάδας, παρουσία τεράστιων προσωπικοτήτων του αθλήματος (Ομπράντοβιτς, Νταλίμπαγκιτς, Ράτζα, Ντανίλοβιτς, Πάσπαλι, Σπανούλης, Παπαλουκάς, Φασούλας, Ζντοβτς, Τομάσεβιτς, Αρλάουκας κ.α.) θα ενισχύσουν το Χαμόγελο του Παιδιού. Ο Ντούντα ήταν ξεκάθαρος εξ αρχής. «Τα μισά έσοδα θα μείνουν για τα παιδιά στην Ελλάδα και τα άλλα μισά θα πάνε στο Βελιγράδι».

Παρέα με τον Νόβακ

Αναμφισβήτητα, guest star απόψε στο ΣΕΦ θα είναι ο διάσημος και πολύ αγαπητός τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς (φωτογραφία), ο οποίος έρχεται για μία ημέρα στην Αθήνα, μόνο και μόνο για να τιμήσει τον συμπατριώτη του. Θα ερχόταν και ο «κολλητός» του Νόλε, Μίλος Τεόντοσιτς, ωστόσο ο 30χρονος σταρ δεν μπορεί να φύγει από το Λος Αντζελες, όπου συνεχίζει την αποθεραπεία του για να είναι έτοιμος για το ΝΒΑ με τους Κλίπερς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του αποχαιρετιστήριου αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και της ομάδας επίλεκτων σταρ, ξεχωριστή θέση θα έχει η βράβευση του Ιβκοβιτς από τον πρόεδρο της Euroleague Basketball Τζόρντι Μπερτομέου ως του πρώτου προπονητή στην ιστορία της διοργάνωσης που ανακηρύσσεται θρύλος (legend).

«Ιπτάμενοι» all star

Εννοείται ότι στο ΣΕΦ θα δώσει το «παρών» και ο Ομπράντοβιτς, όπως είχε συμβεί με τον Μπάνε Πρέλεβιτς στη βραδιά προς τιμήν του Νίκου Γκάλη στο Αλεξάνδρειο τον Μάιο του 2013. Πώς θα μπορούσε να λείπει από τον αποχαιρετιστήριο αγώνα ο κουμπάρος και συνοδοιπόρος του όλα αυτά τα χρόνια; Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χωρούν οπαδικά ταμπού και άλλωστε οι περισσότεροι Ολυμπιακοί σέβονται κατά βάθος τον Ζοτς για την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ, ασχέτως αν το έκανε από πράσινο μετερίζι.

Υπάρχει και ένα ωραίο παρασκήνιο, που μάθαμε χθες κατά τη διάρκεια του φιλανθρωπικού γκαλά, όπου δημοπρατήθηκαν σπάνια αντικείμενα από τις προσωπικές συλλογές των εκλεκτών προσκεκλημένων (φανέλες, μπάλες, κάδρα κ.λπ.). Ενας εκ των χορηγών των εκδηλώσεων προς τιμήν του Ντούντα έχει ναυλώσει αεροπλάνο, που θα μεταφέρει αρκετούς καλεσμένους στο Ζάνταρ της Κροατίας, όπου θα διεξαχθεί φιλικό τουρνουά με τη συμμετοχή των Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Χίμκι Μόσχας, Μπάγερν Μονάχου και Μπάμπεργκ. Στην ίδια πτήση, λοιπόν, θα βρεθούν Ομπράντοβιτς, Ιτούδης, Σλούκας, Χάινς, Χριάπα, Τζόρτζεβιτς και αρκετοί άλλοι. Ενα ευρωπαϊκό All Star Game στον αέρα…

Κρίσιμη συνάντηση

Η αναστάτωση που έχει προκαλέσει το νέο σύστημα διεξαγωγής της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 της Κίνας συζητήθηκε πιο έντονα σε αυτό το Ευρωμπάσκετ και από… τις επιδόσεις του πυραυλοκίνητου Γκόραν Ντράγκιτς! Απαντες, προπονητές και παίκτες, είναι έντονα προβληματισμένοι με τον «πόλεμο» ανάμεσα στη FIBA και την Euroleague Basketball και δεν υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί ότι αυτή η λυσσαλέα σύγκρουση τραυματίζει το ίδιο το άθλημα. Οσο απίστευτο και αν φαίνεται, ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης Σλοβενίας Ιγκόρ Κοκόσκοφ δεν θα μπορεί να κοουτσάρει την ομάδα στους προκριματικούς αγώνες και αυτό γιατί εργάζεται στο ΝΒΑ με τους Γιούτα Τζαζ. Αύριο, λοιπόν, όπως μαθαίνουμε, υπάρχει σημαντική συνάντηση στη Λωζάννη, όπου θα γίνει διαβούλευση μεταξύ των κορυφαίων Ομοσπονδιών. Ανάμεσά τους η ΕΟΚ, καθώς και η ισπανική FEB, η οποία έχει… πέντε ομάδες στην Ευρωλίγκα! Μακάρι να βρεθεί λύση, γιατί το ευρωπαϊκό μπάσκετ οδεύει μαθηματικά προς τον γκρεμό!

Η ΕΟΚ δεν έδωσε δικαιώματα

Η στήλη έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για τις ατυχείς κατά καιρούς επιλογές της, αλλά όταν η ΕΟΚ λαμβάνει σωστές αποφάσεις οφείλουμε να τις επικροτήσουμε. Ο έγκαιρος ορισμός της έδρας διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου στο κλειστό Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης αφοπλίζει όσους ήταν έτοιμοι να κατασκευάσουν σενάρια συνωμοσίας, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.