Η χώρα µας κλωτσάει ευκαιρίες για να βρεθεί πραγµατικά στο κέντρο της προσοχής του πολιτισµένου κόσµου. Για παράδειγµα, το περασµένο Σαββατοκύριακο στο πρωτάθληµά µας, που κάπως αυτάρεσκα αποκαλούµε Σούπερ Λίγκα, µπήκαν σε 7 µατς 6 γκολ –όσα έβαλε µόνης της η Μάντσεστερ Σίτι στη Γουότφορντ. Ακούγονται λίγα, όµως χάθηκε µια ιστορική ευκαιρία για να µπουν ακόµα λιγότερα! Πριν σας το εξηγήσω θα σας πω µια ιστορία: την ιστορία του VAR, του Video Assistant Referee, δηλαδή της χρησιµοποίησης του βίντεο για την διαιτησία των αγώνων και την καταπολέµηση της «µαϊµουδιάς».

Προτάθηκε

Τον περασµένο Μάιο στις συζητήσεις της UEFA µε την ΕΠΟ και το υφυπουργείο Αθλητισµού προτάθηκε από τον γενικό γραµµατέα Θεόδωρο Θεοδωρίδη να χρησιµοποιηθεί στο ελληνικό πρωτάθληµα το βίντεο, όχι για να βλέπουν οι διαιτητές πορνοταινίες στα αποδυτήρια και να µπαίνουν µε ανεβασµένη λίµπιντο στο γήπεδο, αλλά για την εκτίµηση των αµφισβητούµενων φάσεων. Ο τότε διορισµένος πρόεδρος της ΕΠΟ καθηγητής κ. Δρόσος καταχάρηκε. Ακόµα περισσότερο η ιδέα άρεσε στον υφυπουργό Αθλητισµού κ. Βασιλειάδη, που σκέφτηκε πως µια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε στη µείωση της κακοπιστίας και θα έκανε και τον προκάτοχό του κ. Κοντονή να πεθάνει από τη ζήλια. Ο νεαρός υφυπουργός, ξετρελαµένος, το ανήγγειλε σε συνέντευξή του.

Χορηγός

Η UEFA είχε όλη τη διάθεση να πληρώσει για την εγκατάσταση του συστήµατος και για την εκπαίδευση των τεχνικών, την οποία θα αναλάµβανε ο κ. Βασσάρας. Λίγες µέρες µετά τη διαρροή της είδησης υπήρξε και παρέµβαση του Ιβάν Σαββίδη που δήλωσε πως θα πληρώσει το κόστος της εγκατάστασης, πράγµα διόλου παράξενο, αφού ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ έχει πάθος για τη διαιτησία, απόδειξη ότι στην οµάδα του δουλεύουν τρεις πρώην διαιτητές. Φυσικά θα ήταν µια γελοιότητα να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης οµάδας τα χρήµατα για την εγκατάσταση του VAR, αλλά σε ένα πρωτάθληµα που αποκαλείται «Σουρωτή», ας µην κολλήσουµε σε αυτό τώρα.

Βασάλο

Σηµασία έχει ότι τον περασµένο Ιούλιο είχαµε την UEFA έτοιµη να συνδράµει τον υφυπουργό και τον πρόεδρο της ΕΠΟ ενθουσιασµένους ενώ µε το κόστος πρόβληµα δεν υπήρχε: το VAR, πριν το δούµε να λειτουργεί, είχε αποκτήσει ενδιαφερόµενο χορηγό. Στις 26 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος της FIFA Μπιορν Βασάλο (σ.σ. καµία σχέση µε τον παίκτη του «Survivor»…) πήγε στη Σούπερ Λίγκα και το παρουσίασε. Είπε πως η FIFA περιµένει την απόφαση µιας ειδικής επιτροπής σοφών (πληρώνει και η FIFA πολλούς αργόσχολους…) για να το κάνει υποχρεωτικό σε όλες τις χώρες µετά το Μουντιάλ του 2018. Αυτό δεν µας αφορά: την Ελλάδα την είχε επιλέξει η UEFA έτσι κι αλλιώς.

Επιτροπή

Θα περίµενε κανείς να συσταθεί από την ΕΠΟ µια επιτροπή που να κάνει µια υλικοτεχνική εκτίµηση για την εγκατάσταση: τι χρειάζεται για να λειτουργήσει, πόσα χρήµατα απαιτούνται, πόσοι άνθρωποι κ.τ.λ. Το αυτονόητο θα ήταν να φωνάξουν τους τηλεσκηνοθέτες της Nova π.χ. και να τους ρωτήσουν για την αξιοπιστία των τηλεοπτικών πλάνων, για το αν υπάρχουν γήπεδα στα οποία είναι δύσκολες οι κατάλληλες λήψεις, αν χρειάζονται έξτρα κάµερες κ.τ.λ. Δεν έγινε απολύτως τίποτα! Απλά όταν έγιναν οι εκλογές στην ΕΠΟ, η συζήτηση τελείωσε. Δεν υπήρξε ούτε καν µια ενηµέρωση της Σούπερ Λίγκας για το τυπικό της υπόθεσης: κανείς δεν ρώτησε τους ιδιοκτήτες των οµάδων π.χ. για το αν θέλουν να επωµιστούν το κόστος. Εµεινε µόνο ο καλός Βασιλειάδης να περιµένει να δει την εφαρµογή του.

Χιούµορ

Στις 23 Αυγούστου ο υφυπουργός, που αν και δεν του φαίνεται µάλλον ότι έχει χιούµορ, σε µια νέα του συνέντευξη δήλωσε πως έχουν αναλάβει να τρέξουν το project µε τον «ψηφιακό υπουργό» Νίκο Παππά µε σκοπό να δούµε το VAR µέσα στη χρονιά. «Δουλεύουµε (σ.σ. τον κόσµο;) σε αυτή την κατεύθυνση» είπε. Και συνεχίζοντας τα χωρατά υπενθύµισε ότι «υπάρχει κοινή βούληση µε την UEFA και τη FIFA και τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ». Τη νέα διοίκηση που δεν έχει ούτε καν ενηµερώσει τη Λίγκα για το ενδεχόµενο και που το µόνο που έχει κάνει είναι διαρροές του τύπου «αυτά εδώ δεν γίνονται»…

«Μαϊµουδιές»

Το Σαββατοκύριακο είχαµε του κόσµου τις «µαϊµουδιές»: ένα απλό βίντεο (τίποτα το περίπλοκο δηλαδή) θα αρκούσε για να µην εκτεθούν οι διαιτητές και οι προϊστάµενοί τους. Πιθανότατα θέλουν να εκτίθενται και να εκθέτουν και τον Βασιλειάδη –δεν µας πέφτει λόγος. Αλλά κανένας δεν σκέφτεται τη χώρα: µε χρήση του βίντεο, θα είχαµε τρία γκολ λιγότερα. Η πιθανότατα να έληγαν 0-0 δύο µατς ακόµη θα ήταν τεράστια! Και θα ήµασταν πραγµατικά ένα βήµα από το να κάνουµε τη Γη ολόκληρη να αναρωτιέται τι σόι πρωτάθληµα είναι αυτό, που όλα τα µατς λήγουν 0-0. Ισως να έρχονταν και καραβάνια επιστηµόνων για να µελετήσουν το πράγµα…