Κάτω απ’ το χαλί

Ο μπαρμπ’-Αλέκος Φλαμπουράρης είναι ο άνθρωπος που ζήτησε, επέμεινε και τελικά πέτυχε να αναβληθεί η χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό. Η κυρία Κονιόρδου, η υπουργός «ζεν» Πολιτισμού, τον είχε νωρίτερα (ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης) ενημερώσει ότι αν πήγαιναν στη χθεσινή συνεδρίαση, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό!

Δεν έμαθα αν του είπε σχετικά ότι το ΚΑΣ θα αποφάσιζε ότι περί τα… 3/4 της έκτασης του Ελληνικού είναι αρχαιολογικός χώρος, γνωρίζω όμως ότι τον ενημέρωσε πως «θα διαμορφωθεί πλειοψηφία η οποία θα τινάξει την υπόθεση στον αέρα».

Γνωρίζω επίσης ότι ο μπαρμπ’-Αλέκος (Φλαμπουράρης) ενημέρωσε σχετικά τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, ο τελευταίος έγινε –για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες –«τούρμπο» και ανέθεσε στον άνθρωπό του να ενημερώσει ότι «υπ’ αυτές τις συνθήκες είναι καλύτερα να αναβληθεί η συνεδρίαση».

Αναβολή, όμως, σημαίνει ότι σηκώνω το χαλί και πετάω από κάτω όπως όπως τα σκουπίδια. Το θέμα κάποια στιγμή θα συζητηθεί, δεν γίνεται. Και οφείλει η κυβέρνηση να το λύσει –νομίζω…

Ρήματα

Από τον άνθρωπο (τον Πάνο Καμμένο, εν προκειμένω) με τις –κατά το επίσημο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βουλής –ελαφρώς «περίεργες» σπουδές στη Λυών της Γαλλίας, όπου σπούδασε, λέει, Ψυχολογία και Οικονομικά (πώς συμβιβάζονται αυτά, άγνωστο), αλλά και στην Ελβετία σε μια «ανώτερη σχολή managers», προφανώς δεν μπορείς να έχεις μεγάλες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της ελληνικής γλώσσας. Κατά μείζονα λόγο, δεν μπορείς να απαιτείς να γνωρίζει με ακρίβεια το περιεχόμενο των λέξεων που χρησιμοποιεί. Αλλά στο κόμμα του όλο και θα υπάρχει κάποιος να τον βοηθήσει –για παράδειγμα, ο Γιάννης Γιαννέλης, ο οποίος αγαπάει το διάβασμα και ενίοτε συγγράφει κιόλας.

Να του εξηγήσει λοιπόν, ο Γιαννέλης ή άλλος, αδιάφορο, την ουσιαστικά και πραγματικά σημασία του ρήματος «συνευρίσκομαι». Διότι στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος που κάποτε «ξεμάτιασε» τη χώρα με τους… υδατάνθρακες του Αιγαίου φέρεται να είπε –το διάβασα στο έγκριτο 247 News –το ακόλουθο απίθανο: «Με τους πραγματικούς κεντροαριστερούς μπορούμε να συνευρεθούμε, με τους νεοφιλελεύθερους (κεντροαριστερούς) όχι»!

Δυστυχώς, δεν ξεκαθάρισε ποιους περιλαμβάνει στην «πραγματική Κεντροαριστερά», με την οποία επιθυμεί να «συνευρεθεί», ούτε και επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με πώς το βλέπει, πού, πότε κ.λπ.

Ισως με κάποια άλλη ευκαιρία…

Επίθεση

Ενας κύριος Αγγελίδης από τας Σέρρας, τώρα, επιτέθηκε χθες με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά του υπουργού Καμμένου, με φράσεις ανοίκειες και χαρακτηρισμούς τους οποίους δεν θέλω επ’ ουδενί να υιοθετήσω. Αφορμή της επίθεσης του κυρίου Αγγελίδη, ο οποίος κατέχει την ιδιότητα του δημάρχου Σερρών, αποτέλεσαν ορισμένα πράγματα που ο Καμμένος είπε στη Θεσσαλονίκη για δυο στρατόπεδα στην πόλη των Σερρών που διεκδικεί ο δήμος και αρνείται να παραχωρήσει το υπουργείο. Βασικά το υπουργείο αρνείται να υλοποιήσει τη συμφωνία που είχε υπογράψει ο Δήμος Σερρών με το υπουργείο Αμυνας επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Οπως μου εξήγησε ο φίλος εκ Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο δήμος με βάση αυτήν τη συμφωνία μπήκε σε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα για να κάνει κούκλα τις αχανείς εκτάσεις των δυο στρατοπέδων και τώρα με την υπαναχώρηση Καμμένου κινδυνεύει να μείνει με τα προγράμματα στο χέρι.

Εντάξει, κύριε Αγγελίδη μου, αλλά «πολιτικός απατεώνας» και «νταβατζής της κυβέρνησης» και «ψεύτης» και «αναξιόπιστος»; Μα είναι κουβέντες αυτές; Ελάτε, σας παρακαλώ, μας διαβάζουν και μικρά παιδιά…

Αναβρασμός

H φυγή της Eldorado Gold από την Ελλάδα εξακολουθεί να στοιχειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, διότι η σχετική αναγγελία έστειλε περίπατο στα όρη, στ’ άγρια βουνά το success story που με τόσο κόπο είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση έπειτα από μια ανέφελη, επικοινωνιακή εβδομάδα. Τους απασχολεί έντονα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, μου λένε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση για το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τι το εντυπωσιακό, προκειμένου να υπερβεί το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο στην ουσία αναιρεί όλη την προσπάθεια. Μπορώ να αναφέρω –γιατί ο άνθρωπός μου στο Μαξίμου αυτό μόνο μου είπε –ότι ο Πρωθυπουργός είναι έξαλλος με τις δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών τύπου Καρανίκα.

–Μα δεν είναι μόνο ο Καρανίκας που ρίχνει λάδι στη φωτιά, παρατήρησα. Είναι και άλλοι, παράδειγμα ο Πολάκης.

Δεν συνέχισε τη συζήτηση, είχε ένα άλλο ραντεβού στην πλατεία (τη γνωστή πλατεία –μεταξύ Βιβλιoθήκης και Mayor συχνάζει ο άνθρωπός μου) και αποχώρησε…

«Επιτυχία»

Υποσχέθηκα όταν επιστρέψω σπίτι μου να βάλω πιπέρι στη γλώσσα μου για (αυτο)τιμωρία, που ανέφερα τον συγκεκριμένο υπουργό, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις μου ότι δεν θα το κάνω ποτέ.

Αλλά όταν ο άλλος ασχολείται με την Eldorado και αν κάνει αυτό ή έπρεπε να κάνει εκείνο και δεν ασχολείται με τα θέματα του υπουργείου του, συγγνώμη, μπορώ να παραμείνω απαθής, δέσμιος μιας υπόσχεσης;

Παράδειγμα χθεσινό, αποτρόπαιο: στη 41η θέση κατρακύλησε η Ελλάδα στη νέα παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά την ικανοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDG) σχετικά με την υγεία των πολιτών κάθε χώρας!

Η είδηση είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στον πρόεδρο Τσίπρα, ο οποίος στηρίζει, υιοθετεί, εγκρίνει, ικανοποιείται από τις επιδόσεις τού περί ου ο λόγος υπουργού οπουδήποτε αλλού, εκτός από τα θέματα της αρμοδιότητάς του –της Υγείας.

Σημειωτέον, πέρυσι η Ελλάδα είχε καταταγεί 26η στον σχετικό διεθνή δείκτη με 76 μονάδες (με άριστα το 100), ενώ φέτος η βαθμολογία της έπεσε στις 68 μονάδες, γεγονός που «κόστισε» στη χώρα 15 ολόκληρες θέσεις στην κατάταξη.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για την επιτυχία…

Σπουδαίο…

Στο μεταξύ, είχαμε χθες νέο βαρυσήμαντο για τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας γεγονός: συναντήθηκαν στη Βουλή και συνομίλησαν ο πρόεδρος Κυριάκος με τον πρόεδρο Κώστα (Καραμανλή)!

Η εξέλιξη αυτή, η οποία, όπως είναι φανερό, αλλάζει δραματικά όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα στην ελληνική πολιτική σκηνή, αποτελεί –κατά τη γνώμη έγκριτων και έγκυρων πολιτικών αναλυτών –την αποστομωτική απάντηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ζέοντα προβλήματα της χώρας. Μπορεί για μερίδα του πληθυσμού να αποτελεί πρόβλημα η υπερφορολόγηση, η ανεργία, η υπανάπτυξη και η φυγή επενδύσεων, η μείωση του εισοδήματος, η δραστική επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση, που αύριο φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα, εντόπισε καίρια ποιο είναι το θέμα που καίει πραγματικά τον ελληνικό λαό: αν συνομιλούν, και πόσο τακτικά, ο πρόεδρος Κυριάκος με τον Κώστα Καραμανλή!

Ειλικρινά δεν έχω λόγια…

Καρπούζια

Μάλλον δεν το έχει καταλάβει σωστά το θέμα «Κεντροαριστερά» ο υποψήφιος για ηγέτης της, δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Τουλάχιστον αυτό συνάγω από τις χθεσινές του δηλώσεις στον Σκάι, σύμφωνα με τις οποίες, αν εκλεγεί επικεφαλής της παράταξης (και έχει μεγάλες πιθανότητες, πρέπει να σημειώσω), δεν πρόκειται να παραιτηθεί από δήμαρχος Αθηναίων!

Αντιλαμβάνομαι ότι επιδιώκει να είναι συνεπής με τις εξαγγελίες του προεκλογικά, αλλά, δήμαρχέ μας, το αξίωμα του ηγέτη της παράταξης είναι τεράστιο και το φορτίο βαρύ.

Διότι από την ίδια κιόλας ημέρα της εκλογής αυτός που θα κερδίσει πρέπει να εργαστεί συντονισμένα και με σχέδιο για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η Κεντροαριστερά να αποτελέσει τον ρυθμιστή των εξελίξεων. Επίσης η γιαγιά μου έλεγε «παιδάκι μου, δυο καρπούζια δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη»…

Και είχε δίκιο.