Το σύνθημα υποτίθεται ότι το είχε δώσει ο επικεφαλής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ: «Η χώρα –είχε πει –διψάει για επενδύσεις». Οπως αποδεικνύεται, όμως, το πραγματικό σύνθημα το έδωσε ο στρατηγικός του σύμβουλος. Γιατί αμέσως μετά πλείστα όσα μέλη της κυβέρνησης ξιφούλκησαν κατά των επενδύσεων –κάποια από αυτά μάλιστα με ένα ύφος που προσομοιάζει σε αυτό του συμβούλου.

Είναι μια εικόνα που, αν μη τι άλλο, μαρτυρά έλλειψη συντονισμού. Γίνεται επίσης εμφανές ότι υπάρχει έλλειμμα σοβαρότητας σε μια στιγμή κατά την οποία είναι αδήριτη η ανάγκη μιας κυβέρνησης με σαφή προσανατολισμό και ξεκάθαρες θέσεις. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δείχνει και πάλι να πελαγοδρομεί –αυτή τη φορά ανάμεσα στο φιλεπενδυτικό σύνθημα του Πρωθυπουργού και τις αντιεπενδυτικές κραυγές των υπουργών του.

Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση επιμένει να ξεχνά πως ό,τι συμβαίνει εντός συνόρων ταξιδεύει ταχύτατα και έξω από αυτά. Η χώρα, μοναδική πλέον στην Ευρώπη που εξακολουθεί να σηκώνει το βάρος των Μνημονίων, παραμένει στο μικροσκόπιο των εταίρων της και του διεθνούς Τύπου γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: για την αδυναμία της να κάνει ό,τι έκαναν η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Ισως αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους υπουργούς που πλειοδοτούν στο ύφος του συμβούλου. Δεν είναι όμως για όλους τους υπόλοιπους. Και δεν μπορεί να είναι και για έναν Πρωθυπουργό που βλέπει διάφορους κόκορες σε ένα ρεσιτάλ παραφωνίας πριν αλέκτορα φωνήσαι…