«Γυρίζει το ματσάκι;». Αυτό το ερώτημα πλανάται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της παρουσίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν ψευδαισθήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Θα επιχειρήσουν τους επόμενους μήνες να ανατρέψουν τα εις βάρος τους προγνωστικά και δεδομένα, ελπίζοντας να αλλάξει το κλίμα. Ο Αλ. Τσίπρας φαντάζει αυτή τη στιγμή σαν τον χαρτοπαίκτη που χάνει όλο το βράδυ στην πόκα και ευελπιστεί να ρεφάρει προς το ξημέρωμα. Μόνο που είναι πάρα πολύ κουρασμένος και δεν υπάρχουν αντοχές. Γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν ως αναγκαία λύση τον ανασχηματισμό και την είσοδο στην κυβέρνηση νέων και άφθαρτων προσώπων. Το κυβερνητικό σχήμα δίνει την αίσθηση ότι ετοιμάζεται για τον υπέρ πάντων αγώνα. Αυτό φάνηκε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού αλλά και από τη συνέντευξη Τύπου.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι σε πρώτη φάση να διαμορφώσει συνθήκες ανατροπής της διαφοράς που έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειάς του ο Πρωθυπουργός προέβαλε το αφήγημά του, το οποίο εδέχθη επικοινωνιακό πλήγμα με τη χθεσινή κίνηση της Eldorado Gold. Με την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και τη χθεσινή πολιτική σύγκρουση ΝΔ και κυβέρνησης για την υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η εκ διαμέτρου αντίθετη φιλοσοφία των δύο βασικών πολιτικών παικτών.

Απλά η επικείμενη εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ θα δώσει την ευκαιρία σε όσους πραγματικά θέλουν και δεν αρέσκονται στις επικοινωνιακού τύπου συγκρούσεις να συγκρίνουν προτάσεις, θέσεις και σχέδιο για την Ελλάδα των επόμενων χρόνων. Το δίπολο είναι εδώ, έχει οριοθετηθεί και λαμβάνει και σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Οσο και να το αρνούνται πολλοί, πλέον συγκρούονται δύο βασικά ιδεολογικά ρεύματα σκέψης.

Επιστρέφουμε στις παλαιές εποχές όπου ο διπολισμός ήταν έντονος. Συγκρούονται δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι, δύο τελείως διαφορετικές κοσμοθεωρίες, αντιλήψεις και ιδεολογίες. Η σύγκρουση θα είναι σκληρή και σε όλα τα επίπεδα, καθώς έχει να κάνει με την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ποια πρόταση τούς εκφράζει και να τη στηρίξουν. Θα διαλέξουν μοντέλο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση, αλλά και τρόπου λειτουργίας του κράτους. Θα αποφασίσουν ποιος τους εκφράζει περισσότερο, π.χ., ως προς τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, εάν μπορεί να αντιμετωπίσει και πώς την ανεργία, εάν έχει σχέδιο ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και προστασίας των αδυνάτων και μη προνομιούχων. Το θόλωμα που υπήρχε εξαφανίστηκε και αυτό είναι θετικό για την ίδια τη δημοκρατία. Από εκεί και πέρα οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα κερδίσει το ματσάκι!