Οι δύο πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο εκλογών: η μέτρηση της Alco δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ πρόθεση ψήφου 15,5% και στη ΝΔ 22,5% –σε σχέση με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα ίδια, η ΝΔ έχει πενιχρή αύξηση 1%. Η Marc δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 16,5% και στη ΝΔ 27% –σε σχέση ξανά με τον περυσινό Σεπτέμβριο, κατά τη Marc ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αύξηση περίπου 1,5% και η ΝΔ σχεδόν 5%. Αλλά: σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η ΝΔ έχει σταθεροποιηθεί στο 27%-28% από πέρυσι τον Δεκέμβριο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστεί βουτιά στο 13,5% από τον Δεκέμβριο ώς το καλοκαίρι (όσο υπήρχε η αγωνία της διαπραγμάτευσης) και έκανε άλμα 3% τώρα τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να είναι η καλή διάθεση του καλοκαιριού που επιτρέπει γενναιοδωρία προς την κυβέρνηση, πάντως τα στοιχεία και των δύο εταιρειών δείχνουν ότι η ΝΔ «έχει κολλήσει».

Ητοι, ο Πρωθυπουργός μπορεί να ελπίζει στον «πολιτικό κύκλο»: όλες οι κυβερνήσεις εμφανίζουν την ελάχιστη δημοσκοπική απήχησή τους στο μέσον της τετράχρονης θητείας τους και μετά –πλην καταστροφικών καταστάσεων –αρχίζουν να την αυξάνουν. Επιπλέον, η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, η ανεργία μειώνεται –όχι επειδή έκανε κάτι η κυβέρνηση (με μέτρο την αδιαφορία της για την πορεία της οικονομίας, η κυβέρνηση είναι η πιο νεοφιλελεύθερη που υπάρχει στην Ευρώπη) αλλά επειδή λειτουργούν οι οικονομικοί αυτοματισμοί που φέρνουν ανάκαμψη μετά από καταστροφές. Βεβαίως, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι μεγάλη και εντελώς απίθανο να καλυφθεί αλλά η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι θα στερήσει την αυτοδυναμία από τη ΝΔ.

Αν νέες δημοσκοπήσεις δεν αλλοιώσουν αυτή την εικόνα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λόγο να σκέπτεται εκλογές αφού ωφελείται από την «αόρατη χείρα» της οικονομίας (και τη λήθη για όσα έχει διαπράξει), ούτε θα έχει μεγάλα προβλήματα μέσα στο κόμμα του, όπως ίσως συνέβαινε αν τα ποσοστά κατρακυλούσαν. Και με τους ΑΝΕΛ στο 2%, ούτε εκεί θα υπάρξει κάποιος να δημιουργήσει προβλήματα με δεδομένη την πολιτική εξαφάνιση του κόμματος όποτε γίνουν εκλογές.

Με την οικονομία στον αυτόματο πιλότο του Μνημονίου, αυτό που θα σκέπτεται ο Πρωθυπουργός θα είναι πώς να πετύχει το καλύτερο δυνατόν ποσοστό στις εκλογές και αμέσως μετά ακυβερνησία, ώστε να γίνουν δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Αρα, θα ακούμε συνεχώς για τον «ακροδεξιό Μητσοτάκη», για διαπλοκές και σκάνδαλα, όπως ώως τώρα· και θα κάνει ό,τι μπορεί για να καλλιεργήσει αντι-«ακροδεξιές» προοπτικές στον Νέο Φορέα. Μας περιμένουν λοιπόν σκληροί πολιτικοί «αγώνες άγονοι», όπως έγραφε χθες

και το Βήμα.