Δεν είμαι κακός άνθρωπος, να θέλω δηλαδή να χαλάσω ντε και καλά το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ειδικά μετά την επίσκεψη του κυρίου Μακρόν και της συμβίας του στα μέρη μας, αλλά δεν ευθύνομαι εγώ, όχι! Ομως έχω την αίσθηση (για να μην πω την βεβαιότητα δηλαδή…) ότι η έρευνα που έχει ξεκινήσει στην Ισπανία αναφορικά με την πιθανή χρηματοδότηση των φίλων ΣΥΡΙΖΑ, Podemos, από τη Βενεζουέλα, θα απασχολήσει και την ελληνική Βουλή!

Αυτό τουλάχιστον με διαβεβαίωσε το Σάββατο κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τα όσα έγραφα εδώ για τους ισχυρισμούς της εφημερίδας «El Universal» του Καράκας, ότι το καθεστώς της λατινοαμερικάνικης χώρας είχε στηρίξει οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και το 2011, την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων κατά των Μνημονίων. Προσεχώς νεότερα επ’ αυτού διότι θα υπάρξουν νεότερα οπωσδήποτε…
Κινούνται

Στο μεταξύ, έκτακτος από κάθε άποψη ανταποκριτής μου από την Ιβηρική Χερσόνησο, και δη εγκατεστημένος από ετών στην ωραία Μαδρίτη, με τη Ρεάλ της, με ενημέρωσε για τον πανικό που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην πολιτική ζωή της Ισπανίας με αφορμή τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις αναφορικά με την οικονομική «ενίσχυση» –το λέω όσο πιο κομψά γίνεται –των Podemos από το καθεστώς του Ούγκο Τσάβες.

Ο Ούγκο ο «θεός», ως γνωστόν, πριν ασθενήσει, είχε την ωραία ιδέα να τα «χώσει» ανά την υφήλιο προκειμένου να συντηρήσει το όραμα της παγκόσμιας επανάστασης. Και περισσότερο από αλλού στη συντηρητική για τα μέτρα του Ευρώπη, όπου επανάσταση έχουμε να δούμε από τη Γαλλική, και τη δική μας.

Στο πλαίσιο αυτό αναζήτησε και βρήκε τρόπους να χρηματοδοτήσει διάφορα κόμματα ή και κινήματα. Στην Ισπανία επέλεξε να το κάνει μέσω εκείνων των περίεργων Podemos του κυρίου Πάμπλο Μανουέλ Ιγκλέσιας Τουριόν, περισσότερο γνωστού σε εμάς ως Ιγκλέσιας σκέτο. Επειδή όμως αυτό δεν ήταν και τόσο safe για μια χώρα όπου οι θεσμοί λειτουργούν (δεν είναι δηλαδή σαν κι εμάς εδώ που παραμονές εκλογών πάνε κι έρχονται οι σακούλες –πάει ο άλλος, ας πούμε, παράδειγμα δίνω, σε κεντρικό ξενοδοχείο, πάνω σε ένα παπάκι, με οδηγό έναν χοντρούλη κύριο, παίρνει τη σακουλίτσα με τα «τουβλάκια» και αποχωρεί σαν να μη συμβαίνει τίποτε), η ισπανική Γερουσία διερευνά τώρα αν αυτό γινόταν μέσω ενός ινστιτούτου ονόματι Centro de Estudios Politicos y Sociales, το οποίο αποτέλεσε τον πρόδρομο των Podemos του περί ου ο λόγος Ιγκλέσιας. Αν και οι Podemos έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι πήραν ποτέ χρήματα από τον Τσάβες (οι φήμες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 7 εκατομμύρια δολάρια), εμφανίστηκαν διάφορα έγγραφα που πιστοποιούν ότι αυτό συνέβη…
Θα σκάσει

Κατά τον ανταποκριτή μου, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι (ο οποίος, κρατήστε το αυτό, διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Κυριάκο –δεξιοί άλλωστε και οι δύο) η ισπανική Γερουσία δημιούργησε εξεταστική επιτροπή ύστερα από στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή της, στοιχεία τα οποία αφορούσαν στην (οικονομική) σχέση του καθεστώτος της Βενεζουέλας με τους Podemos. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την φυγάδα κυρία Λουίζα Ορτέγα Ντίας, πρώην γενική εισαγγελέα της Βενεζουέλας, να καταθέσει ό,τι γνωρίζει στην επιτροπή και η κυρία Ορτέγα Ντίας αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα.

Αίτημα υποβλήθηκε και σε έναν κύριο Φρέντι Γκεβάρα, νυν αντιπρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας, δεδομένου ότι και η Βουλή της χώρας αυτής πραγματοποιεί αντίστοιχη έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων και κινημάτων στο εξωτερικό από το καθεστώς την περίοδο της προεδρίας Τσάβες. Αναγκαία διευκρίνιση: στη Βουλή της Βενεζουέλας πλειοψηφεί η αντιπολίτευση και όχι ο Μαδούρο…

Ο άνθρωπός μου μού έστειλε και ένα σχετικό δημοσίευμα της έγκριτης ισπανικής εφημερίδας «El Pais», η οποία αναφέρει επίσης ότι στην έρευνα θα συνεισφέρει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Τσάβες Ραφαέλ Ισέα που ζει τώρα ως φυγάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και φιλοξενεί δήλωση του Ραχόι, σύμφωνα με την οποία «αν υπάρχει κάποιο πολιτικό κόμμα που έχει χρηματοδοτηθεί από τη Βενεζουέλα και το Ιράν, εμένα με ενδιαφέρει».

Η έρευνα της επιτροπής της ισπανικής Γερουσίας έχει επεκταθεί στη χρηματοδότηση όλων των κομμάτων, προχωρεί με ταχύτατο ρυθμό και ήδη έχουν προσέλθει και καταθέσει μυστικά όλοι οι υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.

Κάτι μου λέει ότι θα έχουμε θέμα σύντομα. Σοβαρό…
Μύθοι

Στα καθ’ ημάς τώρα, νομίζω ότι του βγήκε καλά και η ΔΕΘ του προέδρου Αλέξη, δεδομένου ότι μπορεί να εξαντλήθηκε εκ νέου σε «θα» και «θα», αλλά είχε να δώσει ένα όραμα, ότι το 2018 βγαίνουμε από τα Μνημόνια και η οικονομία της χώρας του χρόνου τέτοιο καιρό θα επανεκκινήσει.

Φυσικά αυτά τα έχουμε ακούσει ξανά και ξανά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι ότι ο δικός μας προσπάθησε να εμφανιστεί αισιόδοξος σε μια χώρα όπου η κατάθλιψη σαρώνει, και αυτό όπως και να το δεις, όπως και να το κάνεις, κακό δεν το λες.

Από εκεί και πέρα αν άφηνε κατά μέρος και κάτι λεονταρισμούς ή κάτι απειλές κατά των πολιτικών του αντιπάλων, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα. Ομως δεν ξέφυγε από την πεπατημένη, οπότε τι να πεις –αυτό έχει μάθει, αυτό κάνει.

Επίσης σε κανένα ταξίδι στο εξωτερικό, στο αεροπλάνο, αντί να κοιτάζει έξω τα σύννεφα, ο ονειροπόλος, ας ρίξει μια ματιά στην ελληνική μυθολογία διότι την έχει ξεχάσει μου φαίνεται εντελώς. Μετά τον μύθο των Σειρήνων και τον Οδυσσέα που τον έκανε μπάχαλο κατά την ομιλία του στην επίσκεψη του Μακρόν, το Σάββατο μάς μίλησε για την κόπρο κάποιου… Αυγέα που φυσικά θα καθαρίσει αυτός. Αυγεία τον έλεγαν εκείνον τον κύριο, ήταν βασιλιάς της Ηλιδος, και ιδιαίτερα τεμπέλης –αντί να καθαρίσει την κοπριά από τα βοοειδή που συντηρούσε, την άφηνε και αυτή έγινε βουνό. Και χρειάστηκε να κληθεί σε ρόλο «αποφράξεις – εκκενώσεις» ο Ηρακλής, για να επιτελέσει έναν ακόμη από τους άθλους του.

Αυτά…
Τούμπα

Κάτι ακόμη, που ισχύει για τους (περισσότερους) άνδρες: όλα τα αλλάζεις. Δουλειά, γυναίκα, σπίτι, φίλους, κόμμα. Ενα δεν αλλάζεις: ομάδα!

Εγώ ήξερα ότι ο πρόεδρος Αλέξης είναι «βάζελος», Παναθηναϊκός. Μάλιστα σε μια συνέντευξη που είχαμε κάνει στη Nova προ δεκαετίας και πλέον, μου είχε εξηγήσει τη βιωματική του σχέση με το Τριφύλλι –ο θείος του ο Ηρακλής ήταν γενικός αρχηγός της ομάδας στη δεκαετία του ’70.

Είναι δυνατόν να «παραγγέλνει» δημοσίως να πάρει το πρωτάθλημα ο (μ)ΠΑΟΚ; Ακόμη κι αν είσαι Θεσσαλονίκη, ακόμη κι αν θέλεις να γλείψεις τους (μ)παοκτζήδες και τον αρχηγό του τον Ιβάν, αυτό δεν το λες. Διότι αν άλλαξες ομάδα στα 40+, τι να υποθέσουμε για τα υπόλοιπα;

(Την εμφάνιση του Σαββίδη στο Βελλίδειο ακολουθούμενου από τεράστια κουστωδία, δίκην αρχηγού κράτους ή κάτι παρόμοιο, δεν τη σχολιάζω καν…)
Χωρίς λόγια

Θα κλείσω με τα της Θεσσαλονίκης, με μια απρέπεια που διαπράχθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο εις βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Είθισται πριν από την ομιλία του εκάστοτε πρωθυπουργού ο παριστάμενος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης να διαβάζει το μήνυμα του Πατριάρχη για τη ΔΕΘ, τις ευχές του και τα συναφή. Φέτος δεν τον άφησαν τον Ανθιμο να το διαβάσει, ούτε καν πέντε αράδες από το πατριαρχικό μήνυμα. Του προβλήθηκε ως δικαιολογία η έλλειψη χρόνου.

Δεν έχω λόγια…