Ο Μακρόν είναι μακράν ο καλύτερος! Σε τι όμως; Η Γαλλία έχει προβλήματα δημοσιονομικά και πολύπλοκη νομοθεσία στα εργασιακά. Στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού και του άκρατου ανταγωνισμού, η Γερμανία εγκαίρως με τη μεταρρύθμιση ενός Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, του Σρέντερ, έφυγε μπροστά. Η Μέρκελ κι ο Σόιμπλε ακολούθησαν και εμπέδωσαν τη μεταρρύθμιση Σρέντερ. Λίγο με πάγωμα μισθών και συντάξεων, λίγο εις βάρος των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και με καλές εξαγωγές, απέκτησαν το «πάνω χέρι» στην ΕΕ κι όλοι οι άλλοι ακολουθούν ασθμαίνοντας.

Η Γαλλία, που αποτελούσε μαζί με τη Γερμανία τον ευρωπαϊκό άξονα, έμεινε πίσω. Ούτε ο δεξιός Σαρκοζί ούτε ο Σοσιαλιστής Ολάντ κατάφεραν κάτι. Στην αναζήτηση νέου αρχηγού εντοπίστηκε ο Μακρόν, νέος, ευάερος, ευήλιος, έξυπνος, χωρίς κομματικές και ιδεολογικές εξαρτήσεις, ήταν το καλύτερο άλογο. Οι συνυποψήφιοί του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σπρώχτηκαν στo περιθώριο για να ευλογηθεί ο ερχόμενος!

Τώρα ο Μακρόν προσπαθεί να ενισχύσει διά της ανανεώσεως τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Γαλλίας και της ΕΕ. Ηδη περνάει μια πρώτη δύσκολη μεταρρύθμιση για τους Γάλλους. Αναμένει δε τις γερμανικές εκλογές για να προχωρήσουν οι περίπου συμφωνημένες αλλαγές στην ΕΕ που επεξεργάζονται γάλλοι και γερμανοί τεχνοκράτες.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα να συμφωνεί πλήρως και με τον κ. Μακρόν. «Ο έλληνας ασθενής» αντιμετωπίζεται διά της εντατικής με χαμόγελα και υποσχέσεις, αλλα με βίαιη προσαρμογή. Οι Ευρωπαίοι θέλουν την έξοδο από τα Μνημόνια, την επανένταξή μας στις ελεύθερες αγορές με υψηλότερο επιτόκιο (όχι το 1% των μνημονιακών δανεικών που βρίζουμε!) κι επειδή μας θεωρούν ατίθασους και παραδόπιστους «έχουν γνώση οι φύλακες», θα μας κρατούν υπό αυστηρή επιτήρηση σε διαρκή λιτότητα και κάποιες επενδύσεις. Λέμε κάποιες εννοώντας τις συμφέρουσες για τους επενδυτές, σε ανταγωνισμό με την Κίνα, που τα τελευταία χρονια ανέτρεψε τις ισορροπίες.

Οι έλληνες πολίτες ψάχνουν τον Μακρόν τους. Μα έχουμε τον κ. Τσίπρα! Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος (ευρώ κι όχι δραχμής) είναι ο κ. Μητσοτάκης! Η γραμμή είναι μια. Το όποιο αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών απλώς θα την επικυρώσει. Οσον αφορά στην κεντροκεντρώα ή κεντροαριστερά παράταξη, η πληθώρα υποψήφιων αρχηγών μάλλον καταδεικνύει την έλλειψη του ενός!

Στην Κεφαλονιά υπάρχει μια παραδοσιακή φράση που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, «Ολοι με την Πύλαρο και μια μακαρονάδα»! Στην περίπτωσή μας Πύλαρος είναι το κουτσοκάραβο «Ελλάς» και μακαρονάδα το δώρο που προορίζεται για την επιβίωση των ατυχών επιβατών της.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός