Αφοπλισμένος από κάθε δυνατότητα εξαγγελίας πραγματικών παροχών, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα μοιάζει με ακροβάτη σε τεντωμένο σχοινί. Θα επιχειρήσει να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα γενικευμένο, σε όλη την κοινωνία, κλίμα διάψευσης υποσχέσεων και προσδοκιών, το οποίο ο ίδιος και η κυβέρνησή του καλλιέργησαν, και στην ύστατη προσπάθειά του να σβήσει το παρελθόν, εμφανιζόμενος ως υπέρμαχος της επιχειρηματικότητας και εγγυητής της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια. Κάτω από το σχοινί θα απλώνεται απειλητικά ένα χάσμα. Αυτό μεταξύ λόγων και έργων. Της αντίληψης που έχει η κοινή γνώμη για την πραγματικότητα που βιώνει και της εικόνας που επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της.

Δύσκολο το εγχείρημα του Πρωθυπουργού, από ένα βήμα που γράφει Ιστορία η οποία δεν ξεγράφει. Ενδεχομένως και το τελευταίο, από το ίδιο βήμα στην παρούσα κυβερνητική θητεία. Η τρίτη αξιολόγηση που ξεκινά τον Οκτώβριο μπορεί να κρύβει πολιτικά επώδυνες εκπλήξεις και ο δρόμος προς το τέλος του τρίτου Μνημονίου να επιφυλάσσει την παγίδα ενός νέου Μνημονίου που θα κάνει αναπόφευκτη την προσφυγή στις κάλπες, ίσως και νωρίτερα από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η άσκηση ισορροπίας του Πρωθυπουργού γίνεται ακόμη δυσκολότερη από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που σωρεύτηκαν απειλητικά το τελευταίο διάστημα, γεμίζοντας με μαύρα σύννεφα τον ορίζοντα:

n Τα έσοδα του Δημοσίου σημείωσαν μεγάλη υστέρηση τον Ιούλιο θέτοντας σε κίνδυνο, αν όχι τον στόχο για το πλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού, σίγουρα του επόμενου, όπου ο πήχης του 3,5% ήταν, ούτως ή άλλως, υπερβολικά υψηλός. Η υπερφορολόγηση έχει υπερβεί τα όρια αντοχής νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αν παγιωθεί η τάση υστέρησης των εσόδων, τότε οι δανειστές θα ζητήσουν νέα επώδυνα μέτρα για το 2018.

n Η οικονομία μετά βίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους (από 0,5% το πρώτο τρίμηνο). Αν ο τουρισμός δεν καλύψει το κενό, που ισοδυναμεί με ρυθμούς ανάπτυξης 3% το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα, δεν θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος του 1,8%. Τυχόν μαύρη τρύπα στην ανάπτυξη θα έχει παρενέργειες σε όλα τα μεγέθη του προγράμματος και θα καθορίσει επί τα χείρω τις απαιτήσεις των δανειστών και το καθεστώς επιτροπείας που θα ισχύσει από το φθινόπωρο του 2018 και ύστερα.

n Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να αυξάνονται, παρά τις δεσμεύσεις μείωσής τους. Σκαρφάλωσαν τον Ιούλιο στα 5,4 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμο οξυγόνο από τις επιχειρήσεις, την ώρα που το Δημόσιο με όπλο τις κατασχέσεις απαιτεί εδώ και τώρα την εξόφληση των φόρων.

n Τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν ξανά τον Αύγουστο, ενώ η μείωσή τους τους προηγούμενους μήνες οφειλόταν κυρίως σε διαγραφές από τους ισολογισμούς των τραπεζών και λιγότερο σε ρυθμίσεις για την εξόφλησή τους. Οι βαρείς φόροι που σηκώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αφήνουν και εδώ το αποτύπωμά τους.

Για τους λόγους αυτούς η φετινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα μοιάζει με πρόβα μπροστά σε σπασμένο καθρέφτη. Για την εικόνα που θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει από τώρα και στο εξής, έως και τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.