Τι ζούμε άραγε; Την εποχή όπου τα παλιά κόμματα μετασχηματίζονται σε κάτι καινούργιο όντως ή απλώς επιχειρούν ένα λίφτινγκ διατηρώντας τις βαριές και άκαμπτες δομές τους;

Ας τα πάρουμε ένα ένα ξεκινώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Κουμουνδούρου μοιάζει ακόμη βαθιά εξαρτώμενο από το κάθε φορά επίδικο που η κυβέρνηση θέτει. Βοηθάει στη μη αυτονόμηση του κόμματος από το Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός πως υπουργοί που παίζουν κεντρικό ρόλο (Τσακαλώτος) διατηρούν ταυτόχρονα έναν ιδιότυπο κομματικό πατριωτισμό και ελέγχουν ολόκληρες τάσεις. Ετσι, η κυβέρνηση καταφέρνει να κομματικοποιεί το δικό της αφήγημα και παρά το γεγονός πως τα όργανα του κόμματος δεν επικαιροποιούν τις κάθε φορά τροποποιήσεις της κυβερνητικής στρατηγικής. Αυτό βεβαίως θα αρχίσει ν’ αλλάζει από τούτο το φθινόπωρο, αφού τώρα οριστικοποιούνται τα συστήματα εξουσίας και όλες οι τάσεις θα διεκδικήσουν πιο δυναμικά τον δικό τους ρόλο. Φαίνεται πάντως πως το μοντέλο του πρώην ομοσπονδιακού σχήματος που έγινε ομογενοποιημένο κόμμα με ελαφρές ταξιαρχίες διαφωνίας ή αντιρρήσεων λειτουργεί προς το παρόν. Βοηθάει και η έκβαση των τέως συντρόφων (π.χ. ΛΑΕ ή Πλεύση) που ακόμη ψάχνονται να αποσυριζοποιηθούν.

Η ΝΔ από την άλλη βρίσκεται επίσης σε ένα μεταίχμιο. Μπορεί να λειτουργεί ενοποιητικά το γεγονός πως κατέχει την ηγεμονική θέση στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ δεξαμενή, όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Η πρόσφατη επίδειξη πυγμής του Κυριάκου κατά της λογικής των γόνων με το παράδειγμα του υιού Τραγάκη ήταν συνεπής με το προφίλ του και επικροτήθηκε από τις νέες δυνάμεις που ο επικεφαλής της ΝΔ προσελκύει. Η μάχη βέβαια των νέων ζηλωτών της ΝΔ και των νέων αφίξεων (ή λαθρεπιβατών για τους αντιπάλους τους) δεν έχει κριθεί ακόμη. Η ραχοκοκαλιά της ΝΔ είναι πάντα η λαϊκή Δεξιά. Το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραμένει μια συνομοσπονδία φεουδαρχών με τεράστια δυναμική στην επαρχία αλλά και μπόλικη από την κληρονομιά ενός πολιτικού σχηματισμού με φατρίες, φυλές, συνεταιρισμούς μικροσυμφερόντων και προσωπικών παιχνιδιών σε τοπικό επίπεδο. Το άμεσο διάστημα θα δείξει αν ο Κυριάκος θα φιλελευθεροποιήσει τη ΝΔ ή η ΝΔ θα παλαιώσει τον Κυριάκο. Μη βιαστείτε να απαντήσετε.

Από την άλλη, ο νέος φορέας που θα προκύψει από τις διαδικασίες της Δημοκρατικής Παράταξης επίσης θα πρέπει ταχύτατα να εμφανίσει τη νέα του υπόσταση που θα πρέπει να διαμορφώνει συγκερασμό των τάσεων και των αναγκών της κοινωνίας. Κι εδώ όμως υπάρχει ένα ερώτημα: Το νέο θα κινείται στον αστερισμό της σοσιαλδημοκρατίας ή του ακραίου Κέντρου; Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει.