Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Ελλάδα συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1972. Η σχέση μας αναβαθμίστηκε σε συνολική στρατηγική εταιρική σχέση το 2006. Οντας οι γενέτειρες του Ανατολικού και του Δυτικού Πολιτισμού και αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για δύο χώρες με διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά συστήματα, η σχέση Κίνας – Ελλάδας αποτελεί υπόδειγμα αμοιβαίου σεβασμού, ισότητας, αμοιβαίου οφέλους και κοινής ανάπτυξης.

Η Ελλάδα προσέφερε στην Κίνα πολύτιμη στήριξη όταν διοργανώσαμε τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στην Ναντσίνγκ το 2014. Μας παρείχε επίσης σημαντική αρωγή κατά τις επιχειρήσεις εκκένωσης κινέζων υπηκόων από περιοχές σπαρασσόμενες από πολεμικές συγκρούσεις. Ετσι ο λαός της Κίνας αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μια θερμή, γενναιόδωρη και αξιόπιστη φίλη και εταίρο.

Τα τελευταία χρόνια οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα πεδία έχουν αποδώσει πλούσια αποτελέσματα και έχει επέλθει σύσφιγξη των δεσμών μας. Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε σημαντική χώρα για τις διεθνείς σχέσεις της Κίνας και αντιστρόφως.

Οι δύο χώρες έχουν ταυτόσημες ή παρόμοιες απόψεις σε πολλά σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, γεγονός που μας επιτρέπει να διαδραματίσουμε θετικό ρόλο προωθώντας από κοινού την παγκόσμια ειρήνη, την αρμονική συμβίωση και τη συνεργασία. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, μια πρωτοβουλία που οι δύο χώρες θεμελίωσαν από κοινού το 2017 και η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον και απέσπασε θετικά σχόλια από τη διεθνή κοινότητα.

Μεσούσης της πιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα, η επένδυση της COSCO Shipping στο λιμάνι του Πειραιά έδειξε ότι η Κίνα πιστεύει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας –το έργο αυτό έχει ανοίξει τον δρόμο (όπως λέμε στην κινεζική, δεν είναι παρά «η κεφαλή του Δράκου») για περισσότερες κινέζικες επενδύσεις στη χώρα. Εκτός από τα λιμάνια και τη ναυτιλία, τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, οι κλάδοι της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών μεταφοράς αποτελούν νέους τομείς αιχμής στη διμερή συνεργασία μας. Εξαιρετικές προοπτικές συνεργιών υπάρχουν επίσης στον τουρισμό, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη γεωργία και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Το Ετος Ναυτιλιακής Συνεργασίας (2015), το Ετος Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικής Βιομηχανίας (2017) και το Φόρουμ Πόλεων Ελλάδας και Κίνας έχουν δημιουργήσει νέες πλατφόρμες και ανοίγουν νέα κανάλια διμερών ανταλλαγών. Τον Σεπτέμβριο η Κίνα πρόκειται να συμμετάσχει στην 82η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ως η Τιμώμενη Χώρα. Η Air China θα εγκαινιάσει σύντομα αεροπορικό δρομολόγιο που θα συνδέει απευθείας το Πεκίνο με την Αθήνα. Ολα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα των ολοένα και στενότερων δεσμών μας, που είναι βέβαιο ότι θα αποφέρουν οφέλη στους λαούς των δύο χωρών.

Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού (η πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος») του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει κερδίσει την ενεργό στήριξη και τη συμμετοχή της Ελλάδας, καθιστώντας ακόμα πιο ευνοϊκές τις προοπτικές για διμερή συνεργασία. Το 2017 είναι ένα έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 45 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, πιστεύω όμως ότι θα αποτελέσει επίσης αφετηρία για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας.

O Zou Xiaοli είναι πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα