Με τον υποκόπανο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2017 08:00 |

Οι παλιότεροι θυμόμαστε πως κάποτε στα εκλογικά τμήματα υπήρχε Στρατός για να εγγυάται το αδιάβλητο της ψηφοφορίας - η λύση λοιπόν στο πρόβλημα της ιντερνετικής ψηφοφορίας για τον Νέο Φορέα θα είναι να παρευρίσκεται και ένας στρατιώτης στο σπίτι αυτού που θα θέλει να ψηφίσει εξ αποστάσεως. Και αν επιχειρήσει λαθροχειρία, γκαπ μία με τον υποκόπανο. Πριν από 60 χρόνια, στις εκλογές του 1963, κάποιοι από την Ενωση Κέντρου είχαν εισηγηθεί να βουτάει κάθε πολίτης που ψήφιζε το δάχτυλό του σε ανεξίτηλο μελάνι για να μην υπάρξει νοθεία - η μέθοδος είχε εφαρμοστεί σε νέα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, πρώην αποικίες, όπου τα πολιτικά ήθη δεν είχαν εξημερωθεί· ούτε και στην Ελλάδα άλλωστε, μάθαμε λίγo αργότερα, στις 21 Απριλίου 1967.
Εχουν εξημερωθεί σήμερα τα πολιτικά ήθη; Οχι, μας λένε κάποιοι του ΠΑΣΟΚ: μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του Νέου Φορέα υπάρχουν απατεώνες που θα οργανώσουν νοθεία, θα βάλουν δικούς τους να ψηφίζουν με τα στοιχεία άλλων, που θα τους έχουν εμπιστευθεί όχι μόνο τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ αλλά και τις πιστωτικές κάρτες τους. Μα αν έχεις εμπιστοσύνη σε κάποιον για τα χρήματά σου, γιατί να μην τον εμπιστευθείς και για την ψήφο σου; Στη Γαλλία μπορείς να εξουσιοδοτήσεις άλλον να ψηφίσει για σένα - και μάλιστα στις εθνικές εκλογές. Στη Βρετανία γράφεσαι στο Εργατικό Κόμμα μέσω Ιντερνετ, πληρώνεις τη συνδρομή σου και από εκεί και πέρα ψηφίζεις ιντερνετικά όποτε θέλεις. Σου στέλνουν ταχυδρομικά την κάρτα μέλους και διάφορα βιβλιαράκια· αν έχεις διάθεση για ζύμωση, περνάς από τα γραφεία. Από 200.000, έφθασε τα 800.000 μέλη το Labour με αφορμή την εκλογή Κόρμπιν και τα κρίσιμα θέματα του Brexit και των εκλογών - και είδαμε τι αποτελέσματα έφερε. Παρόμοια συμβαίνουν και στην Ιταλία, στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ναι, αλλά εμείς δεν είμαστε Βρετανία, Ιταλία ή Γαλλία! Είναι Βαλκάνια εδώ, τα πολιτικά ήθη δεν έχουν εξημερωθεί, κυκλοφορούν απατεώνες στον Νέο Φορέα - μα τότε, γιατί να σας προτιμήσουμε; Περιμένει να αποκτήσει νέα μέλη και ψηφοφόρους, κυρίως νέους, κόμμα που αποδέχεται τέτοια αλήθεια; Που υποστηρίζει «τέτοιοι είμαστε και δεν αλλάζουμε», αλλά διεκδικεί να φέρει τη «Νέα Αλλαγή»; Αυτή του παροιμιώδους «Μανωλιού»;
Είμαστε «Βαλκάνια» επειδή η πολιτική ελίτ θέλει να είμαστε - και δίνει μεγάλο αγώνα για να παραμείνουμε· για να μπορεί να διαχειρίζεται το κράτος, το κόμμα, τα μέλη του, τους πολίτες, με τους τρόπους που ήξερε: οικογενειοκρατία, αναξιοκρατία, πελατειακές σχέσεις. Αν κάποια τμήματά της δεν το θέλουν, ας το αποδείξουν. Αλλιώς, τι χρειάζονται οι διακηρύξεις για νέες αλλαγές, νέους φορείς και άλλα μεγαλόσχημα;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
5
Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός και οι συνέπειές του στη σύγχρονη πολιτική
08/09/2017 15:51
Μήπως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι; Η ανάγκη να "πολιτικοποιούμε" όλα τα πράγματα είναι κατανοητή, υπάρχει όμως ο φόβος εξ αιτίας της να σκεπάζονται σημαντικά ζητήματα που δεν είναι κατ' ανάγκη και τόσο "πολιτικά" (σε εισαγωγικά η λέξη, γιατί έχει καταντήσει να σημαίνει πολιτικαντισμό, ίντριγκα και μπαμπεσιά). Εξηγούμαι, χωρίς ωστόσο να γνωρίζω τις λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας, και το ποιοι ακριβώς θα είχαν συμφέρον απ' την μία ή την άλλη απόφαση:

Το τεχνικό κομμάτι της διεξαγωγής μιας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν είναι κάτι το τόσο εύκολο, όσο νομίζει ότι είναι ο περισσότερος κόσμος. Η δυσκολία βρίσκεται στο γεγονός ότι πολύ λίγοι είναι σε θέση να κατανοήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός τέτοιου εγχειρήματος, κι επομένως να τις ελέγξουν, κι το ότι η επιτυχία του εξαρτάται απολύτως από αυτές. Δεν θα επιχειρήσω να αναπτύξω τις τεχνικές λεπτομέρειες εδώ, για τον ίδιο λόγο, αλλά θα προσπαθήσω με ένα και μισό μόνον παράδειγμα να καταδείξω του λόγου το ασφαλές.

Οι ΗΠΑ, που αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως η χώρα που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στη δημιουργία και στην εξέλιξη των νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών βρίσκονται σήμερα στη μέση ενός τυφώνα αποκαλύψεων για την παρεμβολή της Ρωσίας στις εθνικές εκλογικές διαδικασίες τον περασμένο χρόνο, με σκοπό τον επηρεασμό των ψηφοφόρων, ή ακόμα και την παραποίηση των αποτελεσμάτων. Οι Έλληνες πολιτικοί και πολιτικολογούντες, γνωστοί για τον ψηφιακό τους αναλφαβητισμό, μέσα στον οποίο η γνώση τους περιορίζεται στα 160 γράμματα μιας ατάκας στο Τουίτερ, είναι δύσκολο μάλλον να συλλάβουν τις τεχνικές λεπτομέρειες και βάζω στοίχημα ότι επιθυμούν μια μονολεκτική απάντηση στο ερώτημα "μπορεί να γίνει ασφαλής ηλεκτρονική ψηφοφορία με τα μέσα που διαθέτουμε;" αδιαφορώντας για τις προϋποθέσεις, λες κι αυτές είναι ασήμαντες.

Στις ΗΠΑ η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι κάτι που φαντάζονται ως νεωτερικότητα, είναι τεχνολογία ήδη εγκατεστημένη την οποία χρησιμοποιούν οι πολιτείες εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και σήμερα, ενώ είναι βέβαιο ότι υπήρξε σημαντική παρέμβαση των Ρώσων, ο βαθμός διείσδυσης τους στη διαδικασία και στα συστήματα εκλογής είναι εν πολλοίς άγνωστος. Προφανώς κανείς στην δική μας Κεντροαριστερά δεν θέλει να βρεθεί στην πολύ δυσάρεστη θέση να πρέπει να δικαιολογήσει εκ των υστέρων τα αδικαιολόγητα, αν βρεθούν κενά ή λάθη στη διαδικασία ψηφοφορίας, και πρωτίστως ο μέλλων αρχηγός, ο οποίος θα αναγκαστεί να προχωρήσει με τέτοιες κατηγορίες και υποψίες να τον βαραίνουν, περίπου όπως ο Τραμπ σήμερα.

Με απλά λόγια: ακούστε με ευλάβεια τί λένε οι τεχνικοί που ασχολούνται με το θέμα, γιατί η "πολιτική απόφαση" σε τεχνικά θέματα θυμίζει λίγο τον ... Τσίπρα που προσπαθούσε να μετατρέψει τη δική του ανικανότητα για δημιουργία και εφαρμογή λύσεων στα προβλήματα της χώρας, σε ζήτημα ... "πολιτικής" βούλησης ... των "άλλων".

Προσεχώς: Το υπόλοιπο "μισό" παράδειγμα. Αν φυσικά το θελήσει ο ελεγκτής των σχολίων :-)
Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός και οι συνέπειές του στη σύγχρονη πολιτική
08/09/2017 18:52
Αν λοιπόν το θελήσει ο ελεγκτής των σχολίων θα δημοσιεύσει κι αυτό το σχόλιο, και θα δείξει ότι η αγάπη του για την δημοσιογραφία, εκείνην τη δημοσιογραφία που διατηρεί ακόμα κάποια σχέση με την τρέχουσα πραγματικότητα και την αλήθεια της, είναι ισχυρότερη της ανάγκης αυτοπροστασίας απ' την αποκάλυψη μιας ίσως τεχνικής αδυναμίας της ιστοσελίδας όπου εργάζεται, που μπορεί να προκύπτει απ' τα σχόλια αυτά.

θα ήταν θαυμάσιο να τα λάμβανε υπόψη του κι ο αγαπητότατος αρθρογράφος κ. Δημήτρης Ψυχογιός, καθηγητής τον οποίο πολύ εκτιμώ και για την ιστορία του στο δημόσιο χώρο και την πολιτική, και για τη συγγραφική του παραγωγή.

Το μισό αυτό παράδειγμα αρχίζει με μια παρατήρηση: στο θαυμάσιό του βιβλίο "Οι Λέξεις και οι Αριθμοί", 1η έκδοση του 2003, ο κ. Ψυχογιός έχει στο εξώφυλλο το διάγραμμα ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος παρέα με αρχαία ιδεογράμματα και λέξεις γραμμένες βουστροφηδόν, όπως κι έναν αρχαίο πίνακα πολλαπλασιασμού, που είναι και η κεντρική ιδέα που αναπτύσσεται στο βιβλίο. Ε, λοιπόν, το κύκλωμα που απεικονίζεται στο ηλεκτρονικό διάγραμμα του εξωφύλλου, είναι τόσο παρωχημένο από άποψη τεχνολογίας, όσο περίπου κι οι τεχνολογίες αρίθμησης στο ίδιο εξώφυλλο, σήμερα! Γεννήτριες σήματος και ηλεκτρονικά φίλτρα σαν κι αυτά του εξωφύλλου κατασκευάζονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά με κώδικα λογισμικού, όπως με κώδικα γίνονται και κάθε είδους παραβιάσεις και ηλεκτρονικά εγκλήματα· τα διακριτά ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως και τα "ακουστικά" μιας υποκλοπής σε τηλεφωνική γραμμή, φαντάζουν πλέον τόσο ρομαντικά!

Όσο επιδεικτική και υπερβολική μπορεί να ακούγεται η παραπάνω δήλωση, είναι παρ' όλα αυτά χρήσιμη για να να καταδειχθεί πόσο πολύ μπορεί να διαφέρει η εντύπωσή που έχουν οι μη ειδικοί για το επίπεδο της τεχνολογίας, από τις πραγματικές της δυνατότητες. Οι λεπτομέρειες έχουν πια μεγάλη σημασία. Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης εποχής, και της τεχνολογίας φυσικά, δεν επιτρέπει αμέριμνες και αφελείς αναλύσεις κυρίως από όσους υποστηρίζουν πραγματικά την ανάγκη να συμβαδίζουμε και να αξιοποιούμε την εποχή στην οποία ζούμε, όπως ο καλός αρθρογράφος. Δυστυχώς όμως για να πειστεί κανείς πλήρως, θα πρέπει μάλλον να βιώσει ο ίδιος μια ανάλογη κατάσταση.

Ως το "μισό" επί πλέον παράδειγμα λοιπόν, συνέχεια στο παραπάνω σχόλιό μου, κι ως απόδειξη για την ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να επηρεάζει τις απόψεις, τις διεργασίες κι ακόμα και τα αποτελέσματα διεργασιών που γίνονται μέσω των σύγχρονων ηλεκτρονικών τεχνολογιών, ακολουθεί η αποκάλυψη του υπόλοιπου "μισού παραδείγματος":

Για να πείσω τον αγαπητό αρθρογράφο για το ότι η άποψη μου για την αφέλεια που εκφράζει το άρθρο του σήμερα είναι βάσιμη, κι ότι η ανάγκη για απλούστευση των δυσνόητων εννοιών δεν πλήττει μόνον τους αφελείς και τους μακάρια παραιτημένους στην ευδαιμονία της ηλεκτρονικής εποχής, αλλά κι ανθρώπους σοβαρούς και υποψιασμένους, όπως ο ίδιος, χάρισα στον εαυτό μου και στο παραπάνω σχόλιο καμιά 35αριά "like". Άκοπα, ανώδυνα, κι αφήνοντας εν γνώσει μου ηλεκτρονικά ίχνη, έκανα μια απλή "διαμόρφωση" στο αποτέλεσμα, όπου τώρα, την ώρα που ίσως κανείς άλλος δεν έχει ή δεν πρόκειται διαβάσει αυτό το άρθρο, φαίνεται ως αν είχα τον θαυμασμό και την αποδοχή τουλάχιστον 35 αναγνωστών. Κι αυτό, όχι παρεμβαίνοντας κακόβουλα στην ίδια τη φιλόξενη ιστοσελίδα των ΝΕΩΝ, πράγμα που θα ήταν πιθανότατα παράνομο, αλλά εκμεταλλευόμενος τη λογική με την οποία λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα των "Like". Κι όλα αυτά σε "ζωντανή μετάδοση", ως ένα κατά κάποιον τρόπο δώρο στα ΝΕΑ, αν θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν για ό,τι δει. Το παράδειγμα θα μπορούσε να ήταν αντικείμενο για μια παρουσίαση σε ένα συνέδριο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, αλλά τότε ούτε ο κ. Ψυχογιός, ούτε ίσως κι η διεύθυνση των ΝΕΩΝ θα το αντιλαμβάνονταν. Μόνον οι ειδικοί θα ενδιαφέρονταν για τις λεπτομέρειες.

Για να συντομεύω. Το πρόβλημα με τους πολιτικούς και τους δημοσιολογούντες είναι ότι προσπαθούν να απλοποιήσουν και μάλλον να αφορίσουν τα προβλήματα, παρά να τα κατανοήσουν και να τα επιλύσουν. Μεγάλη αυτοπεποίθηση; Μεγάλη άγνοια; Έλλειψη χρόνου κι ενδιαφέροντος; Γενικευμένη οπισθοδρομική "συριζοποίηση"; Ίσως κι οι ίδιοι να μην το γνωρίζουν. Οι καιροί, όμως, ού μενετοί.

Όπερ έδει δείξαι.
Περαστικός
13/09/2017 01:33
Σας έβαλα και εγώ δίπλα στα like σας καμιά 10αριά dislike (βαριέμαι να βάλω περισσότερα) γιατί κάτι τέτοιο είναι πολύ εύκολο. Άρα τα likes σας δεν σας δίνουν το δικαίωμα να ισχυρίζεστε ότι ξέρετε κάτι παραπάνω από κάποιον περαστικό, όπως εγώ. Απλώς και μόνο για να εντυπωσιάσετε αυτούς που είναι αδαείς γιατί δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν, και άρα δεν θέλουν. Δεν είναι δα και καμιά μεγάλη σοφία να σβήνεις cookies από τον υπολογιστή.
Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός και οι συνέπειές του στη σύγχρονη πολιτική
16/09/2017 02:46
Περαστικέ, απορώ τί σε ώθησε να βγάλεις με τέτοια ευκολία τέτοια συμπεράσματα. Ίσως δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις όλο το σχόλιο, ήταν και μεγάλο. Δεν θεωρώ τον κ. Ψυχογιό "αδαή" ούτε "αδιάφορο" για τα κοινά και την κεντροαριστερά. Η κεντρική ιδέα του σχολίου μου διατυπώνεται ρητά: "ακούστε με ευλάβεια τί λένε οι τεχνικοί που ασχολούνται με το θέμα, γιατί η "πολιτική απόφαση" σε τεχνικά θέματα θυμίζει λίγο τον ... Τσίπρα που προσπαθούσε να μετατρέψει τη δική του ανικανότητα για δημιουργία και εφαρμογή λύσεων στα προβλήματα της χώρας, σε ζήτημα ... "πολιτικής" βούλησης ... των "άλλων". Ο κ. Δρυμιώτης είναι ένας τέτοιος τεχνικός με γνώση και μεγάλη εμπειρία.

Όσο για το θέμα των "like" κατά βούληση, δεν σκόπευα να "εντυπωσιάσω τους αδαείς", αλλά να καταδείξω την αναγκαιότητα να αξιοποιούνται άνθρωποι που έχουν την τεχνική γνώση και την εμπειρία, και να αποφεύγεται να ανάγεται κάθε τεχνικό ζήτημα σε κυνήγι μαγισσών.
Περαστικός
13/09/2017 01:11
Δεν ξέρω αν είστε εξίσου ή περισσότερο ειδικός από τον κ. Δρυμιώτη που έχει εντελώς διαφορετική άποψη και από όσο είναι γνωστό δεν έχει υποστεί "συριζοποίηση". Πληροφορούμαι ότι έχει προταθεί η χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «Ζευς». Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχω μελετήσει σε βάθος το σύστημα αυτό και το βρήκα εξαιρετικό και απολύτως ασφαλές. Για του λόγου το αληθές, σε ανύποπτο χρόνο, δημοσίευσα στις 28 Ιουνίου 2015 στην «Καθημερινή» της Κυριακής ένα άρθρο με τίτλο «Τεχνοφασισμός και άλλα παραμύθια», όπου μεταξύ άλλων τεκμηριώνω την άποψή μου σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το σύστημα «Ζευς». Εγραφα τότε: «...Το σύστημα ZEUS που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και εξασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Λόγω της ειδικότητάς μου μπήκα στο site https://zeus.grnet.gr/zeus/faqs/voter/ και βρήκα ένα απόλυτα ολοκληρωμένο και εξαιρετικά τεκμηριωμένο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. http://www.kathimerini.gr/926032/opinion/epikairothta/politikh/h-hlektronikh-yhfoforia-sthn-kentroaristera