Του χρόνου

Η ιστορία είναι σχετικά παλιά, μετράει μερικά χρόνια πίσω, αλλά η αποκάλυψή της, σχετικά πρόσφατη. Με το που ανήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, λίγες ημέρες μετά η εφημερίδα «El Universal» που εκδίδεται στο εξωτικό Καράκας είχε ισχυριστεί στο φύλλο της, της 3ης Φεβρουαρίου 2015, ότι οι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου Τσίπρα συγκεκριμένα με το καθεστώς της χώρας Βενεζουέλας είναι ιδιαίτερα ισχυροί και έχουν «δεθεί» ήδη από την εποχή που το ίνδαλμα της παγκόσμιας επανάστασης (και του ΣΥΡΙΖΑ) Ούγκο Τσάβες είχε «βοηθήσει» οικονομικά το κόμμα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 και επιπλέον «είχε ενισχύσει οικονομικά» και τις καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το συγκεκριμένο άρθρο που μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας (στη διεύθυνση www. eluniversal.com) αναφέρει επίσης ότι κάτι ανάλογο έχει γίνει και με τους φίλους Podemos στην Ισπανία, και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το θυμήθηκα, διότι στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Ραχόι προγραμματίζει ειδική συνεδρίαση της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι στην ειδική αυτή συνεδρίαση της ισπανικής Βουλής θα κληθεί να μιλήσει ένας κύριος Ραφαέλ Ισέα (που τώρα ζει στην Αμερική –την έκανε νωρίς, μακριά από τον διάδοχο του Τσάβες Νικολάς Μαδούρο), ο οποίος επί Τσάβες ήταν υπουργός Οικονομικών και έχει υποστηρίξει ότι ο ίδιος με τα χεράκια του είχε αποστείλει στα παλικάρια του Podemos 7 εκατ. ευρώ μέσω ενός ινστιτούτου, το οποίο εκείνοι είχαν στήσει. Στην ίδια συνεδρίαση θα μιλήσει επίσης ένας κύριος Φρέντι Γκεβάρα (καμία σχέση με τον μακαρίτη Τσε), ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας και κατ’ αυτάς κόβει βόλτες στην Ευρώπη, διεκτραγωδώντας την κατάσταση στη χώρα του. Και έχει κληθεί επίσης και μια κυρία Λουίζα Ορτέγα (καμία, επίσης, σχέση με τον γνωστό Ντανιέλ από τη Νικαράγουα) Ντίας, η οποία κατείχε στη χώρα της το αξίωμα της γενικής εισαγγελέως, αλλά είδε τα σκούρα και αποχώρησε με ανάλαφρα βήματα.

Εμείς εδώ θα τους καλέσουμε άλλη φορά, σε κανένα χρόνο και βάλε –το θεωρώ βέβαιο. Ώς και δεδομένο…

Χωνευτήρι

Ηταν να μην ανοίξουν τα στόματα για το ποιος ή ποιοι συνέγραψαν το περίφημο άρθρο Τσίπρα για τον Ανδρέα, ανήμερα την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη. Ο καινούργιος που προστέθηκε στον σχετικό κατάλογο (έπειτα από τηλεφώνημα φίλου μου που γνωρίζει) είναι ο καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο οποίος μετέχει της Επιτροπής για τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατά την πηγή μου, ο περί ου ο λόγος Σπουρδαλάκης, ο οποίος ήταν ένας φανατικός υποστηρικτής του Οχι κατά το δημοψήφισμα του 2015 (αλλά αυτό διόλου τον βοήθησε να εκλεγεί σύνεδρος στο τελευταίο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ), είναι αυτή την περίοδο πολύ στα πάνω του και εκ των προνομιακών συνομιλητών του προέδρου Αλέξη.

Ο δικός μου μού είπε, πάντως, ότι και οι «ιδέες» Σπουρδαλάκη μπήκαν στο χωνευτήρι του Καρτερού και προέκυψε το κείμενο-πρόκληση.

Ο ίδιος τώρα, ο Θανάσης Καρτερός, σε άρθρο του στη χθεσινή «Αυγή» αισθάνθηκε την υποχρέωση να υπερασπιστεί το δημιούργημά του, έστω και εμμέσως. Και τι μας είπε, όλων ημών που γελάσαμε με την καρδιά μας, με το εγχείρημα; Οτι φυσικά και είχε δικαίωμα ο Τσίπρας να αποτιμήσει το έργο και την προσωπικότητα του Ανδρέα, διότι αν δεν το έχει αυτός, ποιος το έχει, αυτοί που αφήνουν το ΠΑΣΟΚ να διολισθήσει στον δεξιό βάλτο (και όχι, ας πούμε, στον εθνικολαϊκιστικό παράδεισο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…). Και ζητάει να μην τον προκαλούμε και πολύ γιατί θα θυμηθεί ποιοι φώναζαν το «κάτω οι ψεύτες» και το «κάτω οι κλέφτες» που τον δάγκωναν όταν ήταν ζωντανός και τώρα τον υπερασπίζονται νεκρό. Από τον Τσίπρα!

Οχι το ισχυρό, το ισχυρότερο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, επιχείρημα ότι τον υπερασπίζονται (σαν δεν ντρέπονται οι ελεεινοί) από τον Τσίπρα που μοιάζει τόσο του Ανδρέα, «ίδιος είναι», απέφυγε να το επικαλεσθεί. Προφανώς το κράτησε για του χρόνου, σε νέο άρθρο υπό τον τίτλο «Είναι φτυστός Ανδρέας, ο Τσίπρας;»!..

Είναι ανάμεσά μας

Για όσους διαπορούν και ψάχνονται, ενημερώνω ότι ο υπουργός Αμυνας βρίσκεται εν Αθήναις και εργάζεται αόκνως. Μπορεί να αποφεύγει επιμελώς τις δημόσιες εμφανίσεις, ώς και παρεμβάσεις (για λόγους που μπορώ να κατανοήσω, πλην όμως δεν έχω την παραμικρή διάθεση να αναφέρω επί του παρόντος), αλλά είναι εδώ. Το διαπίστωσα από δελτίο Τύπου του υπουργείου Αμυνας που παρέλαβα προχθές, αλλά λόγω πληθώρας επίκαιρης ύλης, που έλεγαν και παλιά οι δημοσιογράφοι, μετέφερα κατά μία ημέρα την ανάδειξή του, υπό τον τίτλο «Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με φίλους του ιδρύματος διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού «Μαρία Τσάκος» με έδρα το Μοντεβίδεο».

Το Μοντεβίδεο είναι πρωτεύουσα μιας μικρής χώρας της Λατινικής Αμερικής, της Ουρουγουάης, αναφέρω προς ολοκλήρωση της εικόνας.

Προβλήματα

Δεν είναι μόνο η περίπτωση του γιου του Γιάννη Τραγάκη, Παναγιώτη, που κόπηκε με ρητή εντολή του προέδρου Κυριάκου από τα ψηφοδέλτια της ΝουΔού της Β’ Πειραιά, επειδή ο πατέρας του και φίλος μου Γιάννης, «γαύρος πεθαμένος» ο άνθρωπος, τον έχρισε υποψήφιο στο πόδι του. Υπάρχουν άλλες 3-4 «χτυπητές» περιπτώσεις ανά τη χώρα, διαφόρων κυρίων και κυριών, που έχουν ήδη αυτοχρισθεί υποψήφιοι και συμπεριφέρονται αναλόγως προκαλώντας τους υπόλοιπους ανθυποψηφίους, βουλευτές και μη.

Κατά την πηγή μου, η οποία δεν μπορεί να κατονομασθεί για λόγους ευνόητους, οι 4-5 αυτοί, καθώς και όσοι στο μεταξύ προσδιοριστούν αντιστοίχως ότι παρουσιάζονται ως υποψήφιοι χωρίς να έχουν πάρει το χρίσμα και χωρίς καν να έχουν προκηρυχθεί εκλογές, θα κοπούν ρητά και χωρίς αστερίσκους από τους συνδυασμούς.

Στόχος του προέδρου Κυριάκου, μου ανέφερε η προαναφερόμενη πηγή, είναι να είναι αυτός που θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να περικόψει, αν δεν μπορεί να εξαφανίσει, τα ερείσματα σε αυτή διαφόρων βαρόνων που υπάρχουν στο κόμμα.

Οπως γίνεται αντιληπτό, έχουν και οι δεξιοί τα προβλήματά τους –αλλά η περίπτωση Τραγάκη νομίζω ότι μέτρησε καλά για τον πρόεδρο Κυριάκο.

(Αν έκανε και καμιά διαγραφή, θα ήταν φυσικά καλύτερα…).

Δύο «όχι»

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ έπραξε το απολύτως αναμενόμενο –ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα του ηγέτη της Κεντροαριστεράς, και μακάρι και διάφοροι άλλοι να είχαν τη δική του αυτογνωσία να πράξουν ανάλογα και να μην εκτίθενται. Τέλος πάντων.

Από την άλλη, δεν θα είναι υποψήφια η Αννα Διαμαντοπούλου. Δεν το σκέφτεται καν. Αλλά δεν θα μείνει αμέτοχη σε όλο αυτό. Με κάποιον τρόπο θα υποδηλώσει ότι η υπόθεση της ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς την αφορά και δεν την αφήνει αδιάφορη. Τόσο ως πρόσωπο όσο και ως Ωρα Αποφάσεων –το κόμμα της. Το πώς θα εκδηλώσει αυτό το ενδιαφέρον, είναι ένα θέμα που θα κριθεί το επόμενο διάστημα, και οπωσδήποτε προ της εκλογής της 5ης Νοεμβρίου…

Ερχεται για ψώνια

«Ο Μακρόν, ο Μακρόν, είναι πράγμα φοβερόν» θα μπορούσαμε να αναφωνούμε σήμερα όλη μέρα, παραφράζοντας ένα (σοβαρό) σύνθημα της κερκίδας της Λεωφόρου, όταν αγωνιζόταν με τα πράσινα ένας μεγάλος αργεντινός ποδοσφαιριστής, ο Χουάν Βερόν –«Ο Χουάν ο Βερόν είναι πράγμα φοβερόν», πού ‘ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια…

Ο Μακρόν, ο Μακρόν, λοιπόν, που αφικνείται οσονούπω εν Αθήναις, πλην ενεργειακών, εξορύξεων κ.λπ., θα εκδηλώσει, καθ’ α ενημερώθηκα εγκύρως, το ενδιαφέρον γάλλων επενδυτών να αγοράσουν τη μη συστημική τράπεζα Attica Bank.

Και τα δάνεια Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια, υποθέτω…