Μπρα ντε φερ

Η παραίτηση δημοσιοποιήθηκε με όλο το τυπικό: απόφαση Πρωθυπουργού, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ (409/22-8-17), στο ειδικό τεύχος ΥΟΔΔ το οποίο αφορά αποφάσεις «Υπαλλήλων ειδικών θέσεων και οργάνων διοίκησης φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα». Απολύτως τυπικό ήταν και το κείμενο: «Αποδεχόμαστε (σ.σ. ο Πρωθυπουργός για λόγους ευνόητους στις αποφάσεις χρησιμοποιεί πληθυντικό όταν αναφέρεται στον εαυτό του…), από 16/8/2017, την από 9/8/2017 δήλωση παραίτησης του Ιωάννη Ταφύλλη του Κωνσταντίνου (ΑΔΤ Χ40…) από τη θέση του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Αριθ. βεβ. διαγραφής από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου: 1086315196/22-8-2017). Αναθέτουμε καθήκοντα γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με βαθμό πρώτο της κατηγορίας ειδικών θέσεων και τετραετή θητεία, στον Στυλιανό Ράλλη του Ευαγγέλου (ΑΔΤ ΑΖ61…), υπάλληλο ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με βαθμό Α’ της ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Παρακάμπτω εντελώς το γεγονός ότι ο νέος γραμματέας του υπουργείου Παππά διορίσθηκε για… 4 χρόνια (λάθος είναι στην απόφαση του Πρωθυπουργού; Επίτηδες το έκαναν για να σκορπίσουν αισιοδοξία στο στράτευμα; Αγνωστο…), όπως παρακάμπτω και το από πού προέρχεται ο άνθρωπος –από το υπουργείο Σπίρτζη, άρα πρόκειται για ένα «δάνειο» του φίλου Χρήστου (Σπίρτζη) στον φίλο Νίκο (Παππά), προκειμένου ίσως να του απαλύνει τον πόνο.

Γιατί (να) πονάει ο Παππάς; Διότι, επεξηγώ αμέσως, πίσω από την τυπική παραίτηση (Ταφύλλη) κρύβεται, υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί διάδρομοι, μια μεγάλη πολιτική κρίση, η οποία δοκίμασε σκληρά τα νεύρα του προέδρου Αλέξη –του χάλασε τις διακοπές κατά το κοινώς λεγόμενο –αλλά και τις αντοχές του κυβερνητικού σχήματος.

Οπως εγκύρως ενημερώθηκα και διασταύρωσα και από τον άνθρωπό μου στο Μέγαρο Μαξίμου, περί τις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος Πάνος (Καμμένος) ζήτησε από τον πρόεδρο Τσίπρα να απομακρύνει αμέσως από την κυβέρνηση τον περί ου ο λόγος Ταφύλλη –για άγνωστους σε μένα λόγους, αλλά πολύ γνωστούς σε εκείνον! Τον Καμμένο, εννοώ. Αν και δεν είναι δόκιμο υπουργός να ζητά την αποπομπή γραμματέα άλλου υπουργείου και δη του συγκεκριμένου γραμματέα και του συγκεκριμένου υπουργείου στο οποίο προΐσταται ο άλλοτε πανίσχυρος Παππάς, ο πρόεδρος Πάνος ήταν και απαιτητικός και επίμονος, μου είπαν.

Ο Πρωθυπουργός, ως ώφειλε, ενημέρωσε σχετικά τον προϊστάμενο του Ταφύλλη, υπουργό Παππά, για την απαίτηση του κυβερνητικού του εταίρου Καμμένου, αλλά ο υπουργός Παππάς, έχων ιδίαν αντίληψη περί των ικανοτήτων (και των δραστηριοτήτων;) του γραμματέα του, αντέδρασε αρνητικά.

Κατά το «στόρι», που έγινε μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί εντός των (κυβερνητικών) τειχών, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο Καμμένο να μην επιμείνει στην απαίτησή του, αλλά ο πρόεδρος Πάνος, ο οποίος σε κάτι τέτοια είναι εξαιρετικά επίμονος και πείσμων, επέμεινε. Μην τα πολυλογώ, ο Πρωθυπουργός, την ώρα που εμείς λιαζόμασταν αμέριμνοι στις παραλίες και εκείνος έκοβε βόλτες μεταξύ Πάρου – Αντιπάρου και Μικρών Κυκλάδων, βρέθηκε να κάνει από τηλεφώνου τον διαιτητή σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο κορυφαίων συνεργατών του.

Λέγεται πως όταν το πράγμα έφθασε στο μη περαιτέρω, διότι σε κόντρες αυτού του επιπέδου ο πρόεδρος Καμμένος έχει πάντα έναν τεράστιο –τόσο, με το συμπάθιο…- άσο στο μανίκι του, τη στήριξη της κυβέρνησης εννοώ, ο Πρωθυπουργός «πείστηκε» ότι το υπουργείο ΨΗΠΤΕ ή ΨΗΤΠΕ, αδιάφορο, θα μπορούσε να ζήσει και χωρίς Ταφύλλη και έτσι ζήτησε την παραίτηση του ανθρώπου.

Επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω τους ακριβείς λόγους περί των οποίων ο πρόεδρος Πάνος απαίτησε την αποπομπή Ταφύλλη. Μπορώ να υποθέσω κάτι, να αθροίσω σε αυτό και ό,τι κυκλοφορεί εντός της κυβερνήσεως, αλλά φυσικά δεν θα τα καταγράψω. Εισηγούμαι να αναμένουμε τον χρόνο που, είμαι βέβαιος, θα καταδείξει τι ακριβώς ήταν αυτό που ενεργοποίησε τα ανακλαστικά του υπουργού Αμυνας.

Υπενθυμίζω πάντως, για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ότι ο πρόεδρος Καμμένος είχε τη… χαρά θα την ονομάσω να συνεργαστεί με τον περί ου ο λόγος παραιτηθέντα Ταφύλλη στο υπουργείο Αμυνας ως διορισθέντα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην κρίσιμη θέση του γραμματέα Εξοπλισμών. Και ύστερα από μια περίοδο όχι και τόσο αρμονικής συνεργασίας –είναι το ηπιότερο που μπορώ να πω εν προκειμένω –τον είχε παραιτήσει, τον Ιούνιο του 2016 συγκεκριμένα.

Μεροκάματα

Επί του προηγουμένου θα μπορούσα επίσης να σημειώσω ότι ο κ. Ταφύλλης δεν είναι ένα άγνωστο πρόσωπο: κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και τη Βουλή. Αλλά λόγω ελλείψεως χώρου δεν θα επεκταθώ –έχω και άλλα θέματα να ασχοληθώ. Για παράδειγμα, με μια έμμεση παραδοχή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι στρατιές των συριζοτρόλ, που συντήρησε και συντηρεί το κόμμα της χαράς ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιτεθεί, να βυσσοδομήσει, να συκοφαντήσει και να εκβιάσει όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, εντέλει δεν κάνουν και πολύ καλή δουλειά. Κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα καθώς αλίευσα από τη Διαύγεια (ναι, αυτή που αποπειράθηκαν να καταργήσουν για κάτι τέτοιες περιπτώσεις ασφαλώς) απόφαση της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού της 1ης Αυγούστου, η οποία δημοσιεύθηκε στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται δαπάνη 3.100 ευρώ για την κατασκευή, λέει, ιστοσελίδας!

Τι είδους ιστοσελίδα θα είναι αυτή και τι θα πραγματεύεται δεν διευκρινίζεται, αλλά δεν είναι απίθανο ως γεγονός, όταν, όπως προανέφερα, έχουν τόσα «μεροκάματα» στον ιντερνετικό υπόκοσμο που θα μπορούσαν να κάνουν άνετα αυτή τη δουλειά;

Κορδέλες

Κλείνω για σήμερα τα αφορώντα στον Πρωθυπουργό με ένα χαρμόσυνο νέο για όλους εμάς που καταγόμαστε από την εύανδρο Ηπειρο ή έχουμε δεσμούς μαζί της –την προσεχή Τρίτη, ο συμπατριώτης μου, εξ Αρτης, πρόεδρος Αλέξης θα πιστοποιήσει την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, η οποία είναι έργο ζωής για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο πιο συγκεκριμένα, διότι τη φέρνει πιο κοντά με το κέντρο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε ένα σημείο κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων και θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός… προεκλογικού εγκαινίου: κορδέλες, ψαλίδια, χειροκροτητές, περιχαρείς υπουργοί και τον Σπίρτζη, τον δικό μου, «στα μέσα και στα έξω» που λέμε και στα μέρη μας.

Εμένα δεν με προσκάλεσαν φυσικά στα εγκαίνια, αλλά παρακαλώ να μην ξεχαστεί ο φίλος Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος όπου γάμος και χαρά (ΣΥΡΙΖΑ) είναι παρών για μια χειραψία με τον πρόεδρο…

Επέτειος

Τέλος, για πούρους πασόκους, υπενθυμίζω ότι αύριο συμπληρώνονται ακριβώς 43 χρόνια από την ιστορική ανακοίνωση από τον Ανδρέα (τον αείμνηστο) της ιδρυτικής Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ. Ναι, είναι αυτή η Διακήρυξη την οποία διάβασε με τη χαρακτηριστική σταθερή, σίγουρη φωνή του ο Ανδρέας και έμελλε να αποτελέσει το ιστορικότερο πολιτικό κείμενο που προσδιόρισε για πολλά χρόνια την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ φυσικά.

«Ανακοινώνουμε σήμερα την εκκίνηση ενός νέου πολιτικού Κινήματος που πιστεύουμε ότι εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες του απλού Ελληνα, ενός Κινήματος που να ανήκει στον αγρότη, τον εργάτη, τον βιοτέχνη, τον μισθωτό, τον υπάλληλο, στη θαρραλέα και φωτισμένη νεολαία μας. Τους καλούμε να πυκνώσουν τις τάξεις του. Να στελεχώσουν και να συμμετάσχουν στην κατεύθυνση ενός Κινήματος που θα προωθήσει ταυτόχρονα την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση και τη δημοκρατία σ’ όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής».

Δακρύζω ρε φίλε…