Κατανοώ τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ζήτησε από τομεάρχες του κόμματός του να μιλούν για το μέλλον και να αποφεύγουν να εμπλέκονται με ιδεολογικά θέματα που είναι ανοιχτά από το παρελθόν. Ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους γύρω από το κόμμα του μόνο δίνοντας έμφαση στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής. Είναι γελοίο να ασχολείται κανείς με κουβέντες του χθες, τόνισε, για να συμφωνήσουν μαζί του τα περισσότερα στελέχη του, μεταξύ άλλων ο φιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο οπαδός της μεταπολιτευτικής κοινοτοπίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σημείωσε, όπως λέει το ρεπορτάζ, ότι η συζήτηση περί Εσθονίας είναι «χάσιμο χρόνου».

Κατανοώ τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν τη συμμερίζομαι. Δεν συμμερίζομαι, δηλαδή, την άποψη ότι το να μιλάμε για ιδεολογία είναι χάσιμο χρόνου. Ηταν χάσιμο χρόνου η χθεσινή, συνθλιπτική απάντηση του εσθονού υπουργού Δικαιοσύνης, Ούρμας Ρέινζαλου, στον Σταύρο Κοντονή;

Το πρόβλημα της ΝΔ, και σήμερα όπως και παλιά, είναι η αδυναμία των στελεχών της να τοποθετηθούν ιδεολογικά απέναντι στα ζητήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι βασικές ιδεολογικές σταθερές της συντριπτικής πλειονότητας των νεοδημοκρατικών στελεχών ήσαν ο κρατισμός και ο εθνοκεντρισμός (που συχνά γίνεται αγνός και ανόθευτος εθνικισμός). Ηταν ό,τι μάθαιναν εμπειρικά.

Μπορώ να δεχθώ ότι οι απλοϊκότητες που διακίνησε ο Σταύρος Κοντονής για τον κομμουνισμό βόλεψαν την κυβέρνηση, η οποία βρήκε ευκαιρία να επαναφέρει την πόλωση, με άξονα την υπεράσπιση του κομμουνιστικού οστεοφυλακίου του οποίου καθημερινά ανάβουν το καντήλι. Ανεξαρτήτως των εντάσεων όμως που επιδιώκει η κυβέρνηση, η συζήτηση για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα δεν έχει κλείσει, ιδίως σε χώρες όπως η δική μας όπου υπάρχει άρνηση καταρχήν αποδοχής των γεγονότων.

Ενα σύγχρονο κόμμα δεν μπορεί να είναι μονοθεματικό. Η αποσαφήνιση της στρατηγικής και της ρητορικής της ΝΔ στον δρόμο προς την εξουσία είναι ουσιαστικά ζητήματα. Αλλά δεν είναι τα μόνα θέματα συζητήσεως. Προσωπικώς, θεωρώ αδιανόητο ότι το μεγαλύτερο ευρωπαϊστικό κόμμα της χώρας εγκαταλείπει τη συζήτηση για τις ελευθερίες, τα δικαιώματα, την αξία των θεσμών, προκειμένου να μην πολωθεί το κλίμα. Η στάση αυτή δείχνει όχι έναν στιβαρό οργανισμό αλλά, αντίθετα, ένα ανίσχυρο ελληνικής κοπής σύστημα εξουσίας. Αυτή τη ΝΔ ονειρεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης;