Οι «πολίτες» ζητούν «εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό» και «τάσσονται υπέρ του θεσμού των λαϊκών δημοψηφισμάτων» –αλλά η «επιστημονική κοινότητα» διαφωνεί επ’ αυτών· συνταγματικό δικαστήριο δεν θέλουν ούτε οι «πολίτες» ούτε οι «επιστήμονες» και γενικώς η «διαβούλευση» προτείνει ριζοσπαστικά μέτρα: «κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων… ενίσχυση των απεργιακών δικαιωμάτων και απαγόρευση της ανταπεργίας… απόλυτη προστασία του νερού και της ενέργειας ως κοινωνικών αγαθών…».

Αυτά είναι μερικά από τα έως τώρα συμπεράσματα της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μάθαμε χθες από ρεπορτάζ του Αιμίλιου Περδικάρη σε αυτές εδώ τις σελίδες. Η οποία Επιτροπή έχει πλειστάκις αναφέρει στο παρελθόν πως η γνώμη των «πολιτών» και των «συλλογικοτήτων» καθοδηγεί την πορεία της. Ποιων πολιτών; Πώς ξέρει η Επιτροπή ότι αυτοί που απαντούν στα (μεροληπτικά άλλωστε) ερωτηματολόγιά της δεν είναι αργόσχολοι συνταξιούχοι ή κομματικοί εγκάθετοι που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις; Επιστήμονες άνθρωποι είναι οι περισσότεροι, δεν έχουν ακούσει ποιοι κατεξοχήν εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα ανώνυμης έκφρασης που παρέχει το Διαδίκτυο; Ποιες συλλογικότητες; Οι πολύ γνωστές πολιτικές συλλογικότητες που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ; Υποθέτω και η ΑΔΕΔΥ –αφού η (κάποτε) ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων (και νυν αριστερίστικο γκρουπούσκουλο) αισθάνεται απολύτως αρμόδια να έχει άποψη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και οργανώνει αύριο διαδήλωση εναντίον τους στην Αθήνα, γιατί να μην έχει άποψη και για το Σύνταγμα; Ποια «επιστημονική κοινότητα»; Τα ίδια της τα μέλη εννοεί;

Η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης είναι η κορυφαία πολιτική διαδικασία σε κάθε χώρα και όποιος ευτελίζει αυτή τη διαδικασία ευτελίζει και την πολιτική –τη δημοκρατική πολιτική. Ζούμε σε αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία και εκλέγουμε βουλευτές για να μας εκπροσωπήσουν. Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό συμβαίνει πάντα –ή έστω συχνά –αλλά οι ευθύνες είναι προσωποποιημένες, γνωρίζουμε ποιος εκπρόσωπος ψήφισε τι. Η επίκληση των «πολιτών», «συλλογικοτήτων», «κοινοτήτων» για κρισιμότατες πολιτικές αποφάσεις είναι ίδιας ποιότητας με την επίκληση της «λαϊκής οργής», της «δίκαιης αγανάκτησης» ή του «κοινού περί δικαίου αισθήματος» με τα οποία δικαιολογούνταν οι αθλιότητες που διέπραξαν πολιτικά πρόσωπα και κόμματα κατά την περίοδο 2010-15.

Ο καθένας μας μπορεί να έχει άποψη για το Σύνταγμα και οπωσδήποτε υποχρεούνται να έχουν οι πολιτικοί. Αν η Επιτροπή έχει, ας τις καταθέσει και θα κριθεί –δεν δικαιούται όμως να κρύβεται πίσω από «πολίτες» και «συλλογικότητες» ή να παριστάνει την «επιστημονική κοινότητα» για να προσφέρει κάλυψη σε διαφαινόμενες κυβερνητικές «αμεσοδημοκρατικές» διαδικασίες, δημαγωγικές και επικίνδυνες. Εκτός και αν θέλει να προσφέρει το άλλοθι για να γίνουν αυτά. Αλλά τα γνωστά και δημόσια πρόσωπα που είναι μέλη της δεν θα μπορούν να επικαλεστούν άλλοθι για ό,τι συμβεί.