Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ. Κάνει χοντρές πλάκες κι αυτό είναι όλο. Συνήθως, γελάει μόνος. Ετσι και χθες, πηγαίνοντας για επικοινωνιακούς λόγους (όλα στην περίπτωση αυτής της κυβέρνησης είναι επικοινωνία, γι’ αυτό άλλωστε και η πρεμούρα τους να ελέγχουν όσο πιο ασφυκτικά γίνεται τα ΜΜΕ) στου Παπαστράτου, αναφέρθηκε μιλώντας στους εργαζομένους (δηλαδή στην τηλεόραση, με τους εργαζομένους για σκηνικό) στην επίσκεψη που του είχε κάνει ο επιχειρηματίας προκειμένου να τον ενημερώσει ότι προτίθεται να επενδύσει 300.000 ευρώ. Γύρισε, λέει, τότε στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που ήταν ακόμα διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, και τον ρώτησε: «Είσαι σίγουρος πως δεν μας κοροϊδεύει;». Γέλια.

Ο Πρωθυπουργός, βεβαίως, πρόσθεσε στη συνέχεια ότι διαψεύστηκε, ότι η επένδυση έγινε, ότι προσλήφθηκαν σε αυτήν 300 εργαζόμενοι. Και έβγαλε έναν δεκάρικο υπέρ της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, άθελά του, με τον χοντροκομμένο τρόπο του αποκάλυψε την πραγματική γνώμη του για τους επιχειρηματίες: δυνάμει απατεώνες, μοναδικό σκοπό έχουν την κερδοσκοπία. Ενας φίλος του μόνο θα μπορούσε να το διατυπώσει καλύτερα, «πίνουν το αίμα του λαού με το μπουρί της σόμπας». Χυδαία γλώσσα, μπρουταλισμός.

Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, αφορούν μόνο «τις ελίτ». Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για τον λαό, μάλιστα για τον δικό του λαό, για εκείνους που προσπαθεί να «μπετονάρει» στην εκλογική βάση του. Πρόβα έκανε, άλλωστε, στου Παπαστράτου για να δει τι θα πει στη Θεσσαλονίκη. Οχι μόνο τους εργαζομένους αλλά και τον επιχειρηματία, κι αυτόν ως εργαλείο τον χρησιμοποίησε.

Διότι επί της ουσίας δεν πιστεύει στην επιχειρηματικότητα –κι ας ορέγεται τη φορολογία που εισπράττει το πελατειακό κράτος από όσους επιμένουν να επιχειρούν. Ο Πρωθυπουργός, βεβαίως, σημείωσε: «Εργαζόμαστε για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στη γνώση, την εργατικότητα και τις δυνατότητες όλων». Στη γνώση; Εχει υπόψη του τι νομοθέτησε ο υπουργός Παιδείας για τα ΑΕΙ της χώρας; Εχει υπόψη του ότι στα μαγαζιά που εργοδότης είναι το κράτος, το μαγαζί δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα, η εργατικότητα και οι δυνατότητες των εργαζομένων δεν παίζουν ρόλο, ως γνωστόν άλλωστε η αξιολόγησή τους δεν υπάρχει. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι ο Αλέξης πλέκοντας το εγκώμιο της επιχειρηματικότητας κάνει χοντρή πλάκα. Κι ας γελάει μόνος του.