Πολλοί μνηστήρες για έναν γάμο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η σε εξέλιξη διαδικασία για εκλογή προέδρου στην Κεντροαριστερά και με κέντρο τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το θέμα είναι πού αποσκοπούν οι μνηστήρες και σε τι γάμο προσέρχονται. Για παράδειγμα, μπορεί πολλοί να θεωρούν ως προαπαιτούμενο για την ανάταξη της Κεντροαριστεράς τη στήριξή της στη μεταρρυθμιστική δεξαμενή της οποίας ηγείται ο Κυριάκος, ο τελευταίος όμως δεν είναι ο μόνος χειριστής των εξελίξεων και δεν ηγείται μόνος.

Η ΝΔ δεν είναι ένα ευρύ Ποτάμι, αλλά ένα κόμμα με ραχοκοκαλιά ακόμη τη λαϊκή Δεξιά. Ας μην προτρέχουν διάφοροι λοιπόν πως είναι αυτονόητη η σύμπραξη του νέου φορέα που θα προκύψει από τη ΔΗΣΥ με τη ΝΔ. Επίσης, θα ακουστεί αφελές, αλλά επειδή ακριβώς λέγεται Κεντροαριστερά και έχει ως δεύτερο συνθετικό της το «Αριστερά», αυτό αυτόματα σημαίνει πως γέρνει προς τα κάπου. Αλλιώς θα λεγόταν σκέτο Κέντρο –που είναι άλλο πράγμα και με άλλες διαβαθμίσεις –ή θα λεγόταν Κεντροδεξιά. Αν και αυτή η δεύτερη έννοια, όπως περιγράψαμε παραπάνω, είναι καπαρωμένη από τη ΝΔ –που υπενθυμίζουμε ξανά πως έχει ως ραχοκοκαλιά της τη λαϊκή Δεξιά.

Οι μνηστήρες, λοιπόν, μπορεί να έχουν πολλά στον νου τους, όμως οφείλουν να λάβουν υπόψη την παρακαταθήκη, την κληρονομιά και τις όποιες προσδοκίες που ιστορικά στεγάστηκαν στην Κεντροαριστερά. Να δουν ιστορικά πότε αυτή συρρικνώθηκε. Αυτό δεν είναι δύσκολο αν θυμηθούν πότε μεταλλάχθηκε, πότε ηγήθηκε νατοϊκών βομβαρδισμών, πότε η Κεντροαριστερά εξέπεσε σε συνιστώσα του νεοφιλελευθερισμού και ηγήθηκε της αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους. Ενας τέτοιος γάμος θα καταλήξει πάλι σε δράμα. Κι αυτό αφού, αν ο κόσμος κάνει όντως στροφή και απαιτήσει καθαρόαιμες νεοφιλελεύθερες πράξεις, θα εμπιστευθεί τη ΝΔ και τις φίλιες δυνάμεις της. Απλό. Ποιος γάμος όμως θα έχει ευτυχή κατάληξη; Δηλαδή μια μακρά πνοή με συμβολή στην ανάταξη του κοινωνικού συμβολαίου της χώρας και σε μια ανασυγκρότηση των κοινωνικών παραγωγικών δυνάμεων; Μα αυτός που θα επαναπατρίσει τον κόσμο με μια νέα προοδευτική πολιτική καταστατική διακήρυξη. Αυτός που θα μιλήσει απενοχοποιημένα για την κληρονομιά της Μεταπολίτευσης. Αυτός που θα συμβάλει σε μια επικράτεια ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους και του προστατευτισμού.