Γιατί ψήφισες τον Αλέξη Τσίπρα; Το κρίσιμο μέγεθος εκείνων που έγειραν την πλάστιγγα, το 2015, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ οφειλόταν στις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα για τους φόρους, και ιδίως για τον ΕΝΦΙΑ, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Στις 6 Αυγούστου 2014, ο μετέπειτα πρωθυπουργός ήταν οξύς όταν, στη Βουλή, επετίθετο στην κυβέρνηση για τον φόρο κάτω από τον οποίο, όπως έλεγε, «στενάζουν εκατομμύρια νοικοκυριά».

Απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν «ένας φόρος-αίσχος που τιμωρεί όσους δούλευαν μια ζωή για να αποκτήσουν ένα κεραμίδι να στεγάσουν τα παιδιά τους, ένας φόρος που δείχνει όλη την αναλγησία, την αγριότητα, τη νεοφιλελεύθερη παγερότητα που εσείς αποκαλείτε μεταρρύθμιση». «Πείτε μου, πώς θα τον πληρώσουν αυτόν τον φόρο;» ωρυόταν σχεδόν κλαμένος. «Πού θα τα βρουν οι ρημαγμένοι εδώ και τέσσερα χρόνια από τις πολιτικές σας πολίτες;».

Φαίνεται, όμως, ότι οι ρημαγμένοι πολίτες είχαν περιθώριο και για μεγαλύτερο ρήμαγμα. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι θα καταργούσε (και) τον ΕΝΦΙΑ, δεν έκανε τίποτα. Απλώς, επαναλάμβανε υποσχέσεις που ήξερε ότι δεν μπορεί να τηρήσει. Στις 17 Ιανουαρίου 2015 υποσχόταν από τον Σκάι ότι «το 2015 δεν θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ», που υποτίθεται θα τον αντικαθιστούσε φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας –θα πληρώναμε απλώς τις δόσεις που περίσσευαν από το 2014. Λίγο αργότερα, πρωθυπουργός πλέον, δήλωνε ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας. Το 2016, η οικονομία τού φαινόταν ότι πηγαίνει καλά, γι’ αυτό και υποσχόταν ότι θα τον μείωνε.

Το μεν πνεύμα πρόθυμον… Αλλά ο αντιμνημονιακός που υπέγραψε το σκληρότερο Μνημόνιο αποδέχθηκε (και καταγράφηκε, μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, τον περασμένο Ιούνιο, στο τεχνικό Μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση) ότι πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου ή να «διευρυνθεί η φορολογική βάση» προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα έσοδα θα παραμείνουν αμείωτα.

Ο,τι στην επικράτεια του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει με χοντρά ψέματα, τελειώνει με τη θρασεία περιφρόνηση όσων εξαπατήθηκαν από πλαστές υποσχέσεις. Ο πρώην εφοριακός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες: «Ακόμα θα μιλάμε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ; Αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια». Μια λέξη μόνο ξέχασε να πει. Κορόιδα!