Ενας κορυφαίος πολιτικός της Κεντροαριστεράς μου έλεγε προ ημερών.

– Ξέρεις γιατί ο Τσίπρας παρατείνει την παραμονή του στην κυβέρνηση; Επειδή έχει ακόμη τη σιγουριά ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι δεύτερο κόμμα. Αρα ελπίζει να μείνει κάπως στο παιχνίδι.

Και πρόσθεσε:

Μόλις αισθανθεί ότι μπορεί να απειληθεί η δεύτερη θέση θα κάνει εκλογές χθες!

Η σκέψη αυτή έχει μια λογική. Αλλά κι ένα υπονοούμενο: αν προκύψει κάποια τρίτη δύναμη ικανή να απειλήσει τη δεύτερη, οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν.

Γι’ αυτό η αποδιοργάνωση κι ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς είναι ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλαράκια του θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τινάξουν στον αέρα τις διαδικασίες ανασύνταξης που έχουν δρομολογηθεί –τους συμφέρει μια αδύναμη και διασπασμένη Κεντροαριστερά.

Γι’ αυτό τα καλαμπούρια περί αντιδεξιού ή «αντινεοφιλελεύθερου» μετώπου είναι για τα καφενεία –μόνο ο Κουρουμπλής κι ο Βερναρδάκης βρήκαν σωστή την ιδέα και δεν τους λες καλή παρέα!

Ο λόγος είναι απλός.

Καλώς Ή κακώς, σε μια χώρα όπου κυβέρνηση, Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. μαζεύουν με το ζόρι ένα 15% στις δημοσκοπήσεις και κυβερνούν σε κλίμα βουβής αλλά γενικευμένης απόρριψης, μόνο παράφρονες ή αυτόχειρες θα επέλεγαν να συνεννοηθούν μαζί τους.

Δεν είναι τυχαίο πως ούτε ένας εκ των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς δεν άφησε να διαφανεί τέτοιο ενδεχόμενο.

Ολοι τους αντιλαμβάνονται ότι η Κεντροαριστερά είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να κινηθεί σε καθαρή «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» λογική. Με όποια ηγεσία. Με όποιο σχήμα. Με όποιο κόμμα. Με όποιο όνομα. Με όποιον αρχηγό.

Οχι μόνο για να ξεπληρώσουν στους συριζαίους όσα υπέστησαν. Ούτε επειδή αυτό είναι το γενικό κλίμα στα στελέχη και τη βάση τους.

Αλλά κι από στοιχειώδες πολιτικό μάρκετινγκ. Αντί να τσακώνονται για την ψήφο του Τσοχατζόπουλου, έχουν αυτονόητο συμφέρον να απευθυνθούν στο μεγάλο ακροατήριο του 85% που ακούει ΣΥΡΙΖΑ κι ανεβαίνει στα κάγκελα.

Ούτως Ή άλλως, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε κλίμα καταδίκης της κυβέρνησης, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα. Ακόμη περισσότερο όταν στην κυβερνητική φθορά συνυπάρχει πλέον το στοιχείο της εξαπάτησης, της κακοδιοίκησης και της ανικανότητας.

Οι άνθρωποι δεν θα ψηφίσουν για τον νεοφιλελευθερισμό, ούτε για τον κομμουνισμό, ούτε για την Ακροδεξιά, ούτε για τα κολοκύθια τούμπανα. Θα ψηφίσουν αν θα μείνει ή αν θα φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παραδοσιακά στο ΠΑΣΟΚ καταλάβαιναν από εκλογικά διλήμματα και συνήθως τα απαντούσαν σωστά.

Δεν νομίζω ότι θα αφήσουν τώρα να το απαντήσει μόνος του ο Μητσοτάκης!