Η «παρωχημένη Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει με τις επικίνδυνες κυβερνητικές της επιλογές τον Σαίξπηρ. Ο μεγάλος άγγλος συγγραφέας έλεγε στον «Τίμωνα τον Αθηναίο» ότι το χρήμα έχει τη μαγική δύναμη να μετατρέπει το κάθε μέγεθος στο αντίθετό του, δηλαδή «το μαύρο να το κάνει άσπρο, το άσχημο ωραίο και το χυδαίο ευγενικό»!

Δυστυχώς, κατά έναν παρόμοιο τρόπο και η παρωχημένη Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατορθώσει ακατανόητα να μετατρέψει ένα κρίσιμο μέγεθος στο ακριβώς αντίθετό του. Τι εννοώ; Δηλαδή, εδώ και καιρό κυοφορούνταν από πολλούς κοινωνικούς κύκλους «μια κουλτούρα κατά της φοροδιαφυγής», κυρίως γιατί η αποφυγή καταβολής των αναλογούντων φόρων εκ μέρους των πλουσιότερων δικηγόρων, γιατρών κ.λπ. οδηγούσε στην άδικη επιβάρυνση των φτωχότερων μισθωτών και συνταξιούχων (οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν μπορούσαν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους). Και επικαλούμασταν μάλιστα πολλοί και τη θεωρία του γερμανού φιλοσόφου Habermas για τον «συνταγματικό πατριωτισμό» (Verfassungspatriotismus). Με άλλα λόγια, ότι η καταβολή των φόρων εκ μέρους των πολιτών ήταν κάτι που συσχετιζόταν άμεσα και με τις υποχρεώσεις τους οι οποίες πήγαζαν από το Σύνταγμα.

Ομως σήμερα όλες αυτές οι ωραίες θεωρητικές κατασκευές έχουν καταρρεύσει εκ των πραγμάτων στην ελληνική πραγματικότητα. Τι εννοώ; Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη μελέτη, η φοροδιαφυγή το 2016 στην Ελλάδα έφθασε το αστρονομικό πόσο των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ ή περίπου το 9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος («Ernst & Young: Greek tax evasion estimated at 6-9% of GDP»).

Και γιατί φοροδιαφεύγουν οι περισσότεροι Ελληνες ειδικά σήμερα;

Γιατί η κυβερνητική ελίτ του κ. Τσίπρα υπερφορολογεί απαράδεκτα τους πάντες –ακόμη και τους πιο φτωχούς –αυξάνει τον περίφημο ΕΝΦΙΑ (ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα τον καταργήσει), αυξάνει το κόστος των κοινωφελών υπηρεσιών (ΔΕΗ, νερό) και εν ολίγοις φέρνει τους πάντες σε υπαρξιακή απόγνωση!

Και υπό αυτές τις συνθήκες ένα μεγάλο μέρος των διεξαγόμενων συναλλαγών πραγματοποιείται χωρίς παραστατικά («και στη ζούλα»)!

Επιπλέον, η φοροδιαφυγή «εγγράφεται» σήμερα –στην κοινωνική συνείδηση των Ελλήνων –ως λύση «διεξόδου», αφού διαφορετικά δεν θα τους έμενε τίποτε από το διαθέσιμο εισόδημά τους!

Και για αυτή την ολέθρια εξέλιξη έχει τεράστια ευθύνη η «παρωχημένη κυβερνητική Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ , η οποία ενώ υπερφορολογεί τους πάντες, ξοδεύει εντούτοις άπειρα λεφτά για να προσλαμβάνει συμβούλους στα διάφορα υπουργεία (όπως είναι ο περίφημος κ. Καρανίκας, ο οποίος αμείβεται όσο ακριβώς και ένας καθηγητής πανεπιστημίου).

Το συμπέρασμα; Αν δεν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές η φοροδιαφυγή θα οργιάζει και στο τέλος θα την πληρώνουν οι πιο φτωχοί , δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι (γιατί δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους)!

Αυτά είναι τα ολέθρια επιτεύγματα «της πρώτη φορά Αριστεράς»!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ