Ποιο ήταν το θέμα των ημερών; Ο Στάλιν κι ο Χίτλερ! Αν έπεφτε ξαφνικά στην Ελλάδα ένας ουρανοκατέβατος ή θα ξεκαρδιζόταν στα γέλια ή θα έβαζε τα κλάματα.

Οι πραγματικά δημοκρατικοί αλλά και λογικοί πολίτες καταδικάζουν τα εγκλήματα της Ιστορίας παντού και πάντα. Χωρίς διακρίσεις, ισοπεδωτικές εξισώσεις και συμψηφισμούς.

Το 2003 βρέθηκα με κυβερνητική αποστολή στο Ταλίν της Εσθονίας, η Ελλάδα προήδρευε της ΕΕ. Μετά τις συνομιλίες κάναμε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της εσθονικής πρωτεύουσας. Στη διάθεσή μας και ξεναγός. Οταν κάποια στιγμή μας έδειξε το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, αυθορμήτως ρώτησα «κατά των Γερμανών;». «Οχι» αντέδρασε η ξεναγός, «κατά των Ρώσων».

Κάθε χώρα έχει τις ιστορικές εμπειρίες της κι είναι σεβαστές. Εμείς τις δικές μας, άλλοι τις δικές τους.

Με μεγάλη ευκολία ρίχνουμε νερό στον μύλο του διχασμού και της παρασυζήτησης με αφορισμούς! Μας αρέσει να «σκοτωνόμαστε» για όλα τα παρεμπίπτοντα προβλήματα ενώ «καίγεται η γούνα μας»!

Εκτός από τις ιδεολογίες, τους ολοκληρωτισμούς και την εθνική καθαρότητα, που σκοτώνουν για να πετύχουν μια παραδεισένια κοινωνία (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;), υπάρχουν και οι πόλεμοι για καλό σκοπό όπως μας λένε, την επιβολή δημοκρατίας κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Εκατόμβες νεκρών, χρηματιστήρια όπλων, κίνδυνος πυρηνικών. Ολα τα διαθέτουν οι αγορές για το καλό της ανθρωπότητας! Φασισμοί, ιμπεριαλισμοί, δικτατορίες, θρησκευτικοί φανατισμοί, όλα στην υπηρεσία μιας μελλοντικής ευτυχίας, πριν περάσουμε στην αιώνια γαλήνη.

Ποιος νουνεχής άνθρωπος μπορεί να υπερασπιστεί όλα αυτά; Σήμερα αφαιρούνται ζωές από χιλιάδες αμάχους, γυναικόπαιδα, που τους βρίσκουν οι βόμβες στο σπίτι τους ή οι τρομοκράτες καθ’ οδόν για τη δουλειά τους.

Η ΕΕ δημιουργήθηκε γιατί η Ευρώπη υπήρξε θέατρο δυο Παγκοσμίων Πολέμων με εκατομμύρια νεκρούς. Σωστά υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την ελευθερία στις κοινωνίες της. Αν προχωρούσε μάλιστα την ενοποίησή της κι αν απέφευγαν κάποια μέλη της πολεμικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες για αλλότριους σκοπούς, θα ήταν πιο καλά τα πράγματα και πιο συνεπής η ΕΕ με τον εαυτό της, τις αρχές και τις αξίες της.

Τα ανθρωπιστικά θέματα είναι ανοησία να αποτελούν αίτια μικροκομματικών διαιρέσεων και φανατισμών. Δείχνει πνευματική και ηθική καθυστέρηση. Τα εγκλήματα είναι εγκλήματα ασχέτως χρώματος, φυλής, ιδεολογίας ή συμφερόντων και καταδικάζονται παντού και πάντα, χωρίς αναστολές και χωρίς πολιτικαντισμούς του είδους, σήμερα ναι, χθες όχι, αύριο θα δούμε!

Στην Ιστορία κάποιοι ανταγωνίζονται τον θάνατο που, ως γνωστόν, δεν κάνει διακρίσεις. Αυτοί κάνουν. «Ξεκαθαρίζουν» και «καθαρίζουν»! Η αντίσταση σε αυτές τις δολοφονικές πρακτικές δίνει νόημα στην ύπαρξη του ανθρώπου.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός