Σύντομα, εκτός και εάν συμβεί κάποια συγκλονιστική ανατροπή, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του Νέου Φορέα. Ετσι κλείνει οριστικά ο κύκλος του πειράματος του Ποταμιού, που απέδειξε πως είναι δυνατόν άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές να συνεργαστούν παραγωγικά για να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα της χώρας. Κλείνει όμως και η συζήτηση για τους τρόπους συγκρότησης του Φορέα αυτού με ήττα της λογικής. Δεν είναι το πιο σημαντικό ο αρχηγός αλλά οι προτάσεις, οι σύγχρονες λύσεις, η αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος στην προσπάθεια σκιαγράφησης του μέλλοντος. Με ευθύνη της κυρίας Γεννηματά και της πλειοψηφίας της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση αυτή ποτέ δεν έγινε καθώς δεν τη χρειάζονταν: η προσδοκώμενη αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ και η προσέλκυση δορυφόρων δεν περνάει από τη ρήξη με τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία –ή, με άλλα λόγια, άλλοι κυβερνούσαν τόσα χρόνια, εάν αναλάβουμε εμείς, με ένα μαγικό τρόπο, εφαρμόζοντας τις ίδιες συνταγές θα έχουμε άλλα αποτελέσματα. «Μα καλά, απατεώνες είμαστε;», που λέει και η Φωτίου.

Το δραματικό όμως είναι πως η χώρα απαιτεί έναν Νέο Φορέα στον χώρο ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση που, ενώ προωθεί fast track μεγάλες επενδύσεις και περιμένει τον Μακρόν να κάνει big business, ταυτόχρονα ανακαλύπτει αρχαία σε όλη την έκταση του Ελληνικού, απλά δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες της. Από την άλλη, το εκσυγχρονιστικό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας ξεθωριάζει όσο περνάει ο καιρός καθώς δεν κάνει τον κόπο να περιγράψει αναλυτικά το «νέο μείγμα πολιτικής» που ευαγγελίζεται.

Οι διαδικασίες συγκρότησης του Φορέα όπως φαίνεται θα προχωρήσουν και ο αρχηγός θα εκλεγεί από όσους πολίτες θεωρήσουν πως πρέπει να ανοίξουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ομως δεν θα κάνουμε μισές δουλειές: αφού θα εμπιστευθούμε τον πολίτη για να εκλέξει τον επικεφαλής, θα του δείξουμε την ίδια εμπιστοσύνη και για την εκλογή του ανώτατου οργάνου ώστε να δημιουργηθεί μια συμπαγής ηγετική ομάδα. Από την πρώτη Κυριακή, λοιπόν, κάθε υποψήφιος να κερδίσει με βάση την απλή αναλογική αντίστοιχα μέλη στην Κεντρική Επιτροπή του Φορέα και στην επαναληπτική εκλογή ο αρχηγός να συμπληρώσει με τα μέλη που θα του δώσουν την πλειοψηφία. Μέθοδος απλή και καθαρή που εξασφαλίζει τον κυρίαρχο λόγο των πολιτών και όχι των οργανωμένων μειοψηφιών στη συγκρότηση του Νέου Φορέα. Χωρίς αυτό πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής σε ένα εγχείρημα που θα επικαλείται τη λαϊκή συμμετοχή χωρίς όμως και να την υπερασπίζεται. Ξεκινώντας σε έναν λάθος δρόμο αποκλείεται να φτάσουμε σε έναν σωστό προορισμό.

Και πού θέλουμε να πάμε; Μα το έχουμε απαντήσει, εμείς τουλάχιστον, καθαρά: Σε μια χώρα όπου η διοίκηση υπηρετεί τον πολίτη και τις επιχειρήσεις και όχι τον πελατειασμό και την πολιτική εξουσία. Σε άμεσο ξεκαθάρισμα των υπηρεσιών, σε ανασυγκρότηση των δομών, στη μετεκπαίδευση και μετακίνηση των υπαλλήλων σε παραγωγικές θέσεις και σε μελλοντική αξιολόγηση του καθαρά περιγεγραμμένου έργου τους.

Αυτά, για το καλημέρα.

Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού