Οπως ο τσιγκούνης αυτοχαρακτηρίζεται οικονόμος, ο δειλός αυτοαποκαλείται συντηρητικός. Οι εκατό φίλοι του ΠΑΟΚ που έκαναν το ταξίδι των 6.500 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Εστερσουντ θα πρέπει να προσφέρουν σε κάθε παίκτη της ομάδας από ένα φτερό, για να τους θυμίζει τη δειλία που επέδειξαν στη Σουηδία.

Ο ΠΑΟΚ λέρωσε τη φήμη του που τον θέλει να παλεύει όλα τα παιχνίδια στην Ευρώπη. Γύρισε το ρολόι του χρόνου σαράντα χρόνια πίσω, όταν μία άλλη σκανδιναβική ομάδα, η Βέιλε από τη Δανία, τον είχε θέσει εκτός Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Τον ΠΑΟΚ δεν τον απέκλεισε η Εστερσουντ αλλά η νοοτροπία του. Η ποδοσφαιρική του οίηση που φούντωσε από το 3-1 της Τούμπας. Μυαλά που πήραν αέρα και φούσκωσαν. Ανορθογραφίες σε μία έκθεση ιδεών που βγήκε εκτός θέματος.

Ο Δικέφαλος του Βορρά προσπάθησε να πετάξει χωρίς να ανοίξει τα φτερά του και έσπασε τα μούτρα του. Μία σοβαρή επίθεση έκανε όλη κι όλη στις καθυστερήσεις, όταν σχεδόν όλα είχαν τελειώσει.

Τα σχέδια του Ραζβάν Λουτσέσκου έμοιαζαν με πιασμένο νεύρο στον αυχένα. Σε συνδυασμό με την κακή εμφάνιση στη Λιβαδειά, ο Ρουμάνος αντιλαμβάνεται πως περπατάει σε λεπτό πάγο, Αύγουστο μήνα. Και οι καύσωνες είναι ακόμα μπροστά μας. Μία ακόμα λάθος κίνηση και θα νιώσει να φεύγει το πάτωμα κάτω από τα πόδια του.