Μόνο τον μήνα που διανύουμε εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ενός Ολυμπιονίκη, μιας πρώην υπουργού και σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης. Κατήγγειλε τον Πύρρο Δήμα, χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό εξόριστο», επειδή διαφώνησε με την επιλογή σημαιοφόρου με κλήρωση. Ειρωνεύτηκε τη Μαριέττα Γιαννάκου επειδή επισήμανε ότι το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας ήταν αριστερής προέλευσης. Και εξέφρασε τον οίκτο του για όσους «επένδυσαν στη συνάντηση της Εσθονίας για να ξεπλύνουν τον ναζισμό και να καλλιεργήσουν χυδαίο αντικομμουνισμό».

Οποιος έχει δει τον Δημήτρη Παπαδημούλη να μιλάει στην Ευρωβουλή ξέρει ότι είναι στο φόρτε του όταν καταγγέλλει κάποιον: τον Σόιμπλε, τον Γιούνκερ, τους επιτρόπους, τους έλληνες ευρωβουλευτές που δεν είναι της αρεσκείας του. Το ύφος του είναι πάντα ενός ανθρώπου που δεν επιδέχεται αντίρρηση. Εκείνος κατέχει την απόλυτη αλήθεια και όσοι δεν συμφωνούν μαζί του είναι υποκριτές, λαϊκιστές, νεοφιλελεύθεροι ή απλώς ανόητοι. Ο ίδιος δεν είναι άλλωστε ένας απλός ευρωβουλευτής αλλά κοτζάμ αντιπρόεδρος, η άποψή του έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Η δήλωσή του λοιπόν ότι «στην Εσθονία δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά η ιδεολογική χρήση της Ιστορίας» δεν είναι μια απλή ανάρτηση στο twitter. Είναι η ετυμηγορία του προέδρου του Λαϊκού Δικαστηρίου για τη δίκη που διεξήχθη τις τελευταίες ημέρες με κατηγορούμενους όσους τόλμησαν να υποστηρίξουν ότι δεν διέπραξαν εγκλήματα μόνο οι Ναζί, αλλά και οι Σοβιετικοί. «Χάσατε, κύριοι», ανακοίνωσε περιχαρής ο αντιπρόεδρος. «Μόνο 8 από τα 27 μέλη της ΕΕ υπέγραψαν τη μονομερή διακήρυξη της Εσθονίας».

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι πολύ διαφορετική. Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Ολων των Ολοκληρωτικών και Αυταρχικών Καθεστώτων, που καθιερώθηκε το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ηχηρή διαφοροποίηση των περισσότερων ελλήνων ευρωβουλευτών, η εσθονική προεδρία οργάνωσε μια ημερίδα για την κληρονομιά των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων. Το ίδιο γίνεται κάθε χρόνο σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Φέτος έλαβαν μέρος 19 χώρες, άλλες δεν ενδιαφέρθηκαν, εγκαινιάστηκε μια έκθεση στο Εσθονικό Ναυτικό Μουσείο για την Εποχή του Κομμουνισμού, οκτώ χώρες έκαναν μια κοινή δήλωση και μόνο η ελληνική κυβέρνηση χάλασε τον κόσμο για τους «εσθονούς νεοναζί» και τους συνοδοιπόρους τους που ταυτίζουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Εστω. Ιδεοληπτικοί ερασιτέχνες μάς κυβερνούν, τέτοια κάνουν. Από πού προκύπτει όμως η απομόνωση για την οποία μιλά ο κομισάριος Παπαδημούλης; Από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς; Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ήταν σαφής: η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης αντιπροσωπεύει τις κοινές αξίες της Ευρώπης, δηλαδή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα. Οσοι διαφωνούν λοιπόν και κουνούν το δάκτυλο κάποιες άλλες αξίες πρεσβεύουν.

Διότι, εν τέλει, αυτή είναι η μοναδική αληθινή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους οπαδούς των ανοιχτών δημοκρατικών κοινωνιών και στους απολογητές των ολοκληρωτισμών: οι ευρωπαϊκές αξίες.