Η συμφωνία του νταμπλούχου Ελλάδας Παναθηναϊκού με την Cosmote TV, την οποία είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» στο φύλλο της Πέμπτης 27 Ιουλίου, ενίσχυσε την ιδέα ότι σε μια ελεύθερη αγορά η επιθυμία του εκάστοτε προέδρου του ΕΣΑΚΕ για κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων δύσκολα μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη. Πλέον, μετά τις ΚΑΕ Ολυμπιακός και ΚΑΕ ΑΕΚ, που εδώ και καιρό βρίσκονται υπό τη στέγη της Cosmote TV, έρχεται και ο μπασκετικός Παναθηναϊκός να ενισχύσει το πολύ ελκυστικό πακέτο της συνδρομητικής πλατφόρμας.

Οπως όλα δείχνουν, οι έντεκα υπολειπόμενες ΚΑΕ οδεύουν προς την τηλεοπτική ομπρέλα της ΕΡΤ και σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης θα μοιραστούν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ καθαρά. Προσέξτε! «Θα μοιραστούν», αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν στη μοιρασιά και εν συνεχεία να υπογράψουν το συμβόλαιο, που ακόμη δεν έχει συνταχθεί, αλλά βρίσκεται σε προφορικό επίπεδο. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις παίζει η στάση του Αρη και του ΠΑΟΚ, δύο σημαντικών «brand names» στο αθλητικό γίγνεσθαι. Ακούγεται έντονα ότι ο Αρης προσέγγισε αρκετές φορές τη Novasports, αλλά δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της και τώρα αξιώνει, όπως και ο ΠΑΟΚ φυσικά, τη μερίδα του λέοντος από τα χρήματα της τηλεοπτικής συμφωνίας.

Εδώ αρχίζει η δυσαρέσκεια των μικρομεσαίων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος, οι οποίες υπό τη διοίκηση ανθρώπων με τεχνοκρατικά κριτήρια αντιλαμβάνονται το αυτονόητο, ότι εφόσον ο Παναθηναϊκός (και νωρίτερα ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ) δεν έβαλε… πλάτη, γιατί να το κάνουν ο Αρης και ο ΠΑΟΚ. Αλλο όμως αυτό και άλλο να αδυνατεί μια ΚΑΕ να εξασφαλίσει τηλεοπτική χορηγία και εν συνεχεία να εκφράζει την επιθυμία να συμπορευθεί με τους 11, αλλά ταυτόχρονα να αξιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Με κριτήρια, βέβαια, πραγματικά, δηλαδή την ιστορία, τη δυναμική, τον μέσο όρο εισιτηρίων στο γήπεδό της. Κριτήρια, ωστόσο, που δεν απασχολούν τις μικρότερες ομάδες, οι οποίες εδώ και καιρό σχεδιάζουν τις κινήσεις και τις αντιδράσεις τους.

Η στήλη, λοιπόν, γνωρίζει για τις συναντήσεις αρκετών ΚΑΕ το τελευταίο διάστημα. Ιδιοκτήτες ή παράγοντες με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό status στις περιοχές τους έχουν κουραστεί να παίζουν τον ρόλο του «φτωχού συγγενή» στο πρωτάθλημα. Το οποίο ούτως ή άλλως έχει χαρακτηριστεί «πρωτάθλημα των 12», αφού Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δίνουν κάθε χρόνο ραντεβού στους τελικούς για τη διεκδίκηση του τίτλου. Κι αν για τους Αιωνίους αναγκαστικά κάνουν τα στραβά μάτια, αφού πρόκειται για δύο κορυφαία μεγέθη της Euroleague, αντιλαμβάνονται ότι αν χαθεί η σύμπνοια μεταξύ των υπόλοιπων ΚΑΕ, τότε θα μιλάμε για μια Λίγκα όπου ο καθένας θα κοιτάζει την πάρτη του και όχι την πρόοδο του προϊόντος. Λέτε να έχουμε επανάσταση;

Σκέφτεται την Ευρώπη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία έπιασαν τα ραντάρ του «Rebound». Ο δις πρωταθλητής με τους Λος Αντζελες Λέικερς Σάσα Βούγιατσιτς σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν σταρ με πολύ μεγάλη εμπειρία και ποιότητα, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έβρισκε πλουσιοπάροχα συμβόλαια στα παρκέ του ΝΒΑ και της Ευρώπης με όπλο το δολοφονικό σουτ που διαθέτει. Εξι χρόνια πλάι στον Κόμπι Μπράιαντ με τη φανέλα των Λέικερς, άλλα δύο στους Νικς της Νέας Υόρκης, 56 ματς με τους Νετς και άλλα δύο με τους Κλίπερς έχουν παραφουσκώσει τον τραπεζικό λογαριασμό του, καθώς σύμφωνα με εξειδικευμένες ιστοσελίδες μόνο από τα συμβόλαια στο ΝΒΑ –χωρίς τις διαφημίσεις δηλαδή –έχει βγάλει… 22.254.895 δολάρια!

Αναφέρουμε αυτή τη λεπτομέρεια για να καταδείξουμε ότι στο μυαλό ενός 33χρονου αθλητή, που ουσιαστικά τα έχει δει και ζήσει όλα στην καριέρα του (μέσα σε αυτά και ο αρραβώνας με τη διάσημη τενίστρια Μαρία Σαράποβα, που διαλύθηκε έπειτα από δύο χρόνια), έρχεται κάποια στιγμή μέσα του, που ηχεί ένα καμπανάκι και ο παίκτης αναζητεί την πραγματική χαρά του παιχνιδιού. «For the Love of the Game», ήτοι «Για την Αγάπη του Παιχνιδιού», όπως είχε τιτλοφορήσει την αυτοβιογραφία του ο ανεπανάληπτος Μάικλ Τζόρνταν. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι ο σλοβένος σταρ σκέφτεται πολύ σοβαρά το σενάριο επιστροφής στην Ευρώπη και ήδη κάποιες ομάδες έχουν κτυπήσει την πόρτα του.

Οι μαγκιές της FIBA

Ο κακός χαμός ξέσπασε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μετά την άρνηση των Μιλγουόκι Μπακς να επιτρέψουν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο να συμμετάσχει με την Εθνική Ελλάδας στο επικείμενο Ευρωμπάσκετ. Πολύς κόσμος έπεσε να κατασπαράξει τον Γιάννη, χωρίς όμως να υπολογίσει το αυτονόητο. Η απόφαση ήταν των Μπακς και όχι του Γιάννη. Εχοντας καινούργιο general manager, o οποίος είναι λογικό ακόμη να φοβάται και τη σκιά του, και διαπιστώνοντας ότι σε συγκεκριμένες κινήσεις ο αθλητής πονάει στο γόνατο, οι Μπακς δεν το σκέφτηκαν πολύ. Σου λένε «έχουμε υπογράψει μαζί του για 100 εκατ. δολάρια. Και αν πάθει χιαστό όπως π.χ. το άλλο αστέρι μας ο Τζαμπάρι Πάρκερ, τι κάνουμε;» και έτσι ανακοίνωσαν το απαγορευτικό. Επειδή όμως ο Γιάννης δεν είναι το μοναδικό «θύμα», αλλά υπάρχουν δεκάδες περιστατικά και σε αρκετές εθνικές ομάδες, καλό θα ήταν και η FIBA να προασπίσει τις εθνικές ομοσπονδίες, αντί να αναλώνεται σε πιέσεις και απειλές προς τους συλλόγους (όπως συνέβη πέρυσι με την ΑΕΚ) για να συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ερασιτεχνισμός

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει υποπέσει σε άπειρα σφάλματα, στην υπόθεση του Γιάννη Αντετοκούνμπο όμως οι Μπακς είναι εκείνοι που – αν και οργανισμός του ΝΒΑ – επέδειξαν απίστευτο ερασιτεχνισμό. Επέτρεψαν στον Γιάννη να τρέχει σε αθλητικά events, ταξίδια σε Ελλάδα και Κίνα γνωρίζοντας για τον ερεθισμό στο γόνατο, αλλά για το Ευρωμπάσκετ είπαν όχι. Επειδή όμως στο μυαλό τους είναι όλα business, είμαστε πεπεισμένοι ότι αν επρόκειτο για Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμη και για Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θα του έδιναν και την ευχή τους!