Ο μεγαλύτερος εχθρός του πρωταθλητισμού είναι η απουσία ορίων. Κυρίως στο επίπεδο της συνειδησιακής ηθικής που για αρκετούς αθλητές βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμων εκπτώσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η φαρμακοδιέγερση, ένα καλάθι προσφορών το οποίο προσελκύει ενδιαφερομένους από κάθε άθλημα.

Η κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει τους αθλητικούς αποσυνάγωγους από τους υπερασπιστές του ευ αγωνίζεσθαι είναι τόσο λεπτή και διάφανη που μπορεί να προκαλέσει παρερμηνείες.

Η γνωστή ομάδα χάκερ των Fancy Bears, που προφανώς υπερασπίζεται το δόγμα «είναι ντοπαρισμένοι οι Ρώσοι, αλλά είναι ντοπαρισμένοι και οι άλλοι», συνέχισε την πολιτική της λάσπης στον ανεμιστήρα.

Οι χάκερ λοιπόν δημοσίευσαν χθες έναν κατάλογο με τα ονόματα 25 ποδοσφαιριστών που σε πρώτη ανάγνωση θεωρούνται πως αγωνίστηκαν ντοπαρισμένοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Ανάμεσα στα ονόματα ήταν και δύο ελλήνων παικτών.

Η είδηση ανέβηκε ως «σκάνδαλο ντόπινγκ». Στην πραγματικότητα όμως αναφερόταν στους παίκτες που πήραν ειδική άδεια από την υγειονομική επιτροπή της FIFA για να χρησιμοποιήσουν φαρμακευτικές ουσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Οι αποκαλύψεις των Fancy Bears έρχονται δύο μήνες μετά τη διαρροή πως 23 ρώσοι ποδοσφαιριστές είναι ύποπτοι για ντόπινγκ στο Μουντιάλ του 2014. Εδώ η καλή λάσπη…