Στην ακτινογραφία του ποδοσφαιρικού λόγου του Γκάρι Λίνεκερ είναι μόνιμη η σκιά της πολιτικής, από τότε που αγωνιζόταν ακόμα στη Λέστερ.

Το νόημα των λέξεων που χρησιμοποιεί έχει πάντοτε έναν στόχο, την απελευθέρωση της αλήθειας πασπαλισμένης με σαρκασμό, όπως την αντιλαμβάνεται βέβαια ο ίδιος.

Για τον Νεϊμάρ και τη μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Λίνεκερ μίλησε προτού μιλήσει ο ίδιος ο παίκτης. Σε ένα tweet γεμάτο δηλητηριώδη αγκάθια, σημείωνε: «Υπάρχει μόνο μία κατεύθυνση όταν φεύγεις από την Μπαρτσελόνα και αυτή είναι προς τα πίσω».

Μέσα από μικρές λεπτομέρειες του ποδοσφαίρου γίνεται αντιληπτός ο τρόπος σκέψης των λαών, όπως διαμορφώθηκε μέσα από την ιστορική διαδρομή τους. Οι Πορτογάλοι, για παράδειγμα, προσαρμόζονται πολύ εύκολα σε ξένο περιβάλλον επηρεασμένοι από το μεταναστευτικό κύμα που σάρωσε τη χώρα τους τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Οι Αγγλοι παραμένουν εσωστρεφείς και με τάσεις κυριαρχίας, ενώ οι Βραζιλιάνοι συνεχίζουν να αγαπούν το χρήμα.

Από τον Πελέ που εξαργύρωσε τη φήμη του σε δολάρια μέχρι τον Ριβάλντο που έσυρε το όνομά του στους βούρκους του Ουζμπεκιστάν και τον Νεϊμάρ που προτίμησε την Παναγία του Παρισίων από τον Καθεδρικό του ποδοσφαίρου. Στο σύγχρονο Ελντοράδο, την Κίνα, οι τέσσερις από τις πέντε ακριβότερες μεταγραφές είναι βραζιλιάνοι παίκτες. Πώς να μη γελάς λοιπόν όταν ο Νεϊμάρ λέει πως το χρήμα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη μεταγραφή του στην Παρί;