Στατιστικά ανεργίας (άρα, πού θα βρω άλλη δουλειά), πρώτη δόση φορολογίας εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ προ των πυλών, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, τηλέφωνα σταθερά και κινητά. Παιδιά, σκυλιά, γατιά. Και λίγη δόση από δάνεια παντός καιρού. Αυτές συνοπτικά είναι οι υποχρεώσεις του μέσου Ελληνα.

Οσο για τα έσοδα; Ερωτηματικό, μην πω και πολλά ερωτηματικά. Το αποτέλεσμα είναι εκ των πραγμάτων προδιαγεγραμμένο.

Αρχικά αισθάνεσαι ένα μούδιασμα, μετά αρχίζεις να έχεις πόνους και στο τέλος τρέχεις στον γιατρό διότι νομίζεις πως κάτι παθολογικό συμβαίνει –έμφραγμα να το πω, κολπική μαρμαρυγή ή οτιδήποτε άλλο σου περνάει από το μυαλό.

Η απάντηση; Εχεις απλό, καθημερινό, γνωστό άγχος και τίποτα άλλο. Ως εκ τούτου, γιατρέ μου; Προσπάθησε να ησυχάσεις. Αν χρειαστεί πάρε και μερικά χαλαρωτικά. Κάπως έτσι περνάει η καθημερινότητά μας. Μα, νομίζω ότι βρήκα κάτι πιο χαλαρωτικό. Σήμερα, λένε, θα έχουμε πανσέληνο και μια ορατή από την Ελλάδα έκλειψη Σελήνης. Σπάνιο φαινόμενο.

Τουτέστιν, θα μπορούμε να απολαύσουμε το κοκκινωπό φεγγάρι του Αυγούστου και την έκλειψη. Μπορούμε ακόμα και να το φωτογραφίσουμε με απλή μηχανή. Οι υποχρεώσεις δεν πρόκειται να εξαλειφθούν. Κάθε χρόνο θα μας κατατρύχουν, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Αυτό που μας έχει μείνει είναι μερικές ανάσες, τις οποίες μπορούμε να πάρουμε.

Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε ευκαιρία να πηγαίνει χαμένη. Οπότε, σήμερα το βράδυ όλοι στρέφουμε τα κεφάλια ψηλά να απολαύσουμε το φεγγάρι. Μη φοβάστε μήπως μας ψεκάσουν –ό,τι ήταν να πάθουμε, το πάθαμε. Εχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία…