Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές το χρόνο, (και τρεις και τέσσερις)! Τον Αύγουστο ξεχνάς και σε ξεχνούν ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις. Για να ‘ρθει ο Σεπτέμβριος και να τα βρεις όλα μπροστά σου. Την πρώτη δόση του φόρου που δεν πρόφτασες να πληρώσεις, τον νέο ΕΝΦΙΑ, τις δόσεις του δανείου που σου διέφυγαν στην αυγουστιάτικη ραστώνη, νερά, ΔΕΗ, τηλέφωνα, κοινόχρηστα, νοίκια, όλα καθυστερημένα και ό,τι πήρες με δόσεις πέρυσι ή φέτος. Και να ‘ταν μόνο αυτά, ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο επιβαρημένος μήνας από πλευράς εξόδων. Κοιτάζεις τι έχεις και «δεν φτάνουν ούτε για ζήτω»! Μέσα σ’ όλα έρχεται και η τρίτη αξιολόγηση!

Δεν πειράζει, καλά να ‘μαστε, είναι η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση του Ελληνα. Αμ δε!

Καμιά συζήτηση. Πολεμική η έπαρση για τη σημαία, αν θα την ανεβάσουν, θα την κατεβάσουν, ποιος θα τη σηκώσει, ποιος θα την ανεμίσει, πού και πότε θα κυματίζει ή θα ‘ναι μεσίστια, παίζει κανένα ρόλο; Παρελάσεις να γίνονται και «κουβέντα να γίνεται», αυτό θέλει η αριστερoδεξιά κυβέρνηση και αυτό πετυχαίνει. Ολοι με αυτό ασχολούνται.

Με τον μπούσουλα που χάσαμε, ποιος θα ασχοληθεί; Η απάντηση είναι, ο καθένας μόνος του. Η εποχή των συλλογικών αντιδράσεων τελείωσε. Κανένα κόμμα δεν προτείνει συγκεντρώσεις (με εξαίρεση το ΚΚΕ που κρατά τις παραδόσεις). Ολοι ξέρουν εκ των προτέρων την τύχη τους.

«Τα κεφάλια μέσα» (στο νερό), λόγω διαρκούς χρηματοπιστωτικού καύσωνα!

Το οκτάωρο που κατακτήθηκε πάνω από έναν αιώνα, έχει καταλυθεί στην πράξη, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα, οι συντάξεις συρρικνώνονται τόσο που είναι ζήτημα αν βγαίνει ο μισός μήνας! Οι πολιτικοί μετεβλήθησαν σε διεκπεραιωτές, η άμεση σχέση με τον λαό και τα προβλήματά του χάθηκε προ πολλού. (πώς εκπροσωπούνται, αλήθεια, οι νέοι;)

Ας πάμε και λίγο πιο έξω. Ο Μακρόν προχωρά τη γαλλική πολιτική στη Λιβύη (την οποία επί Καντάφι η Γαλλία βομβάρδιζε!), συγκρουόμενος με την Ιταλία, που έχει συμφέροντα και επιπλέον δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά από τις λιβυκές ακτές. Η Αυστρία έκλεισε τα σύνορα. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη!

Το ευρώ γίνεται κάθε μέρα πιο ισχυρό δυσκολεύοντας τις ευρωπαϊκές (γερμανικές) εξαγωγές. Ο Τραμπ επιβάλλει τους δικούς του κανόνες στο διεθνές εμπόριο. Οι ΗΠΑ «αντιδρούν» στον πρόεδρο τους, αλλά στο τέλος αποδέχονται ό,τι τους συμφέρει. Η διπλή γραμμή πάντα είχε πέραση στη διεθνή διπλωματία!

Την παρότρυνση τον Αύγουστο, «Σκάσε και κολύμπα» δεν θα την ακούσετε από κανέναν. Είναι όμως η μόνη που ισχύει!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός