Στην ιατρική η αχρωματοψία είναι μια πάθηση που δεν σου επιτρέπει να δεις χρώματα, πέρα από το άσπρο και το μαύρο. Στην πολιτική, η αντίστοιχη πάθηση σου επιβάλλει να τοποθετείσαι με βάση το εκάστοτε δίπολο που κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα.

Τοποθέτηση όμως χωρίς άποψη ισούται με πολιτικό ευνουχισμό. Γι’ αυτό και οι πάσχοντες από πολιτική αχρωματοψία φροντίζουν να αποφεύγουν την ουσία του προβλήματος και απευθύνονται στο κοινό με το γνωστό ερώτημα: «Είσαι με εμάς ή με τους άλλους;». Στο ερώτημα αυτό, όποια απάντηση κι αν δώσεις είναι λάθος…

Τα σύγχρονα προβλήματα δεν λύνονται με παλιές συνταγές. Γι’ αυτό και η πολιτική αντιπαράθεση με οπαδικούς όρους –μια συνταγή εξαιρετικά παλιά και πολυφορεμένη –εκφράζει πλέον μόνο πολύ συγκεκριμένα, συντηρητικά και ακραία ακροατήρια με τα οποία μας χωρίζει πολιτική άβυσσος.

Οσο οι πολιτικές αποφάσεις χωρίζουν τους πολίτες σε αντίπαλα στρατόπεδα, όσο χτίζουμε μια κοινωνία με νικητές και ηττημένους, τα νοσηρά φαινόμενα του κοινωνικού αυτοματισμού και του διχασμού θα αναπαράγουν μια κοινωνία εθισμένη στο δηλητήριο, μια κοινωνία μισαλλόδοξη, φοβική και απομονωμένη.

Τα προβλήματα αυτά οι Ελληνες τα ζήσαμε στο πετσί μας, οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές, ο πόνος δεν θα περάσει εύκολα. Η λύση όμως δεν έρχεται με ρεβάνς. Δεν θα κάνουμε αυτά που έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις που με πρόσχημα το δίπολο «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο» χώριζαν τους πολίτες σε προδότες και πατριώτες. Δεν θα τρέξουμε στα «Ζάππεια». Δεν θα βγάλουμε λαγούς από το καπέλο. Δεν θα μασκαρευτούμε ως δήθεν ουδέτεροι, για να φοράμε κάθε φορά το προσωπείο που μας βολεύει. Η λύση θα έρθει όταν βάλουμε οριστικό τέλος σε αυτό τον κατήφορο.

Σε μια κοινωνία που βράζει μέσα στις αντιθέσεις της, σε μια οικονομία που διευρύνει τις ανισότητες και διαλύει τη μεσαία τάξη, σε μια δημοκρατία που οι θεσμοί της αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης αντικρουόμενων συμφερόντων, το μεγάλο πλεονέκτημα των προοδευτικών δυνάμεων είναι η σύνθεση.

Αν κάτι μας έμαθαν τα χρόνια της κρίσης είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι μόνος του. Αν θέλουμε να σταθούμε γερά στα πόδια μας, πρέπει να πιάσουμε σφιχτά το χέρι του διπλανού μας και να βαδίσουμε μαζί. Με εμπιστοσύνη και θάρρος, όχι με καχυποψία και φόβο.

Σύνθεση λοιπόν για να πάμε επιτέλους ένα βήμα μπροστά. Ολοι μαζί, όχι κάποιοι από εμάς.

Σύνθεση και παράδειγμα για να κερδίσουμε ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς της χώρας.

Σύνθεση και κατανόηση για να θυμίσουμε σε μια κοινωνία απογοητευμένη και ταλαιπωρημένη ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πάντα περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Σύνθεση με λόγο καθαρό, όχι απλοϊκό. Απλοϊκά μιλούν όσοι σκόπιμα εκμεταλλεύονται την απίστευτη πολυπλοκότητα που παράγει ο σύγχρονος τρόπος ζωής για να γκρουπάρουν ανθρώπους και απόψεις.

Σύνθεση για λύσεις που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, απέναντι σε τεχνητά δίπολα που εξυπηρετούν μόνο αυτούς που τα εκφράζουν.

Αν ψάχνετε για παραδείγματα δεν θα δυσκολευτείτε. Το τελευταίο διάστημα είχαμε ουκ ολίγα και σίγουρα θα συνεχίσουμε να έχουμε και στο μέλλον. Η πολιτική αχρωματοψία άλλωστε είναι μεταδοτική και εξαιρετικά επικίνδυνη. Γι’ αυτό, αν αναγνωρίσετε τα πρώτα συμπτώματα μην τα αγνοήσετε. Η πρόληψη σώζει…

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είναι βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη