Την εποχή της παντοδυναμίας της η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε πει μεταξύ αστείου και σοβαρού πως οι «Μαρξ & Σπένσερ» νίκησαν τους «Μαρξ & Ενγκελς». Αυτή η σκόπιμη πολιτική ανορθογραφία είχε βεβαίως προφανή στόχο: να τροχίσει την αξιοπιστία των γερμανών φιλοσόφων, θεμελιωτών του κομμουνισμού, με τη βοήθεια της επίπλαστης ευχαρίστησης που προσφέρει ο καταναλωτισμός.

Στην πολιτικο-οικονομικο-στρατιωτική σκακιέρα, το ματ μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ακόμα και με έναν ποδοσφαιριστή. Αρκεί το περιτύλιγμά του να κοστίζει τόσα πολλά εκατομμύρια που να ασχοληθεί μαζί του όλος ο κόσμος.

Η απόκτηση του Νεϊμάρ από την Παρί Σεν Ζερμέν είναι πάνω απ’ όλα μία πολιτική απόφαση του Κατάρ, στο οποίο ουσιαστικά ανήκει ο γαλλικός σύλλογος. Ερχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για το μικρό εμιράτο το οποίο βρίσκεται σε επικοινωνιακό πόλεμο με τις γειτονικές χώρες.

Το Κατάρ κατηγορείται πως υποθάλπει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Ισλαμικό Κράτος και δείχνει ανοχή στο Ιράν. Η εικόνα του μεγαλύτερου εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει θολώσει από τα συνεχή αρνητικά δημοσιεύματα εις βάρος του που αναφέρονται και στον τρόπο που εξασφάλισε τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 αλλά και στις συνθήκες που εργάζονται οι ξένοι στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το πόσο θα καταφέρει ο Νεϊμάρ να αυξήσει τα pixel στην θαμπωμένη εικόνα του Κατάρ θα φανεί σύντομα.