Θυμάστε τον Τζέισον Μπορν; Τον πράκτορα που η πρώην Υπηρεσία του θεωρούσε επικίνδυνο και επιχειρούσε με κάθε τρόπο να εξοντώσει; Ο Μπορν όμως ήταν ο καλύτερος από όλους τους πρώην συναδέλφους του και παρότι είχε χάσει τη μνήμη του από ένα χτύπημα, εξουδετέρωνε κάθε επίδοξο δολοφόνο που το δίκτυο έστελνε στο κατόπι του. Οταν βρήκε σιγά σιγά τη μνήμη του άρχισε τη συστηματική εξάρθρωση της πυραμίδας της Υπηρεσίας από τη βάση έως την κορυφή. Το έργο ολοκληρώθηκε σε τρεις συνέχειες.

Ο Βαρουφάκης είναι ένας Μπορν που θυμάται, άρα είναι επικίνδυνος από την αρχή. Το γεγονός ότι και αυτός ξηλώνει το πλεκτό σε συνέχειες περισσότερο έχει να κάνει με την ηδονή της αργής εκτέλεσης και λιγότερο με την εμπορική επιτυχία. Οπως και ο Μπορν, είναι ο καλύτερα εκπαιδευμένος και πιο αποτελεσματικός από όλο το πρώην σινάφι του, το αριστερό τσούρμο όπως το αποκαλούσε. Φάνηκε αυτό από τη μονομαχία του με τον άγριο εκτελεστή που έστειλαν να τελειώσει τον Γιάνη με τις φονικές μαντινάδες του και μετά μάζευε το μουστάκι του από τα πατώματα. Φάνηκε και από τον μεθοδικό τρόπο που ξεπάστρευε έναν έναν όλους τους άλλους πράκτορες που έστελνε η Υπηρεσία να τον καθαρίσουν –και πώς θα γινόταν διαφορετικά, αυτός τους είχε εκπαιδεύσει όλους και μερικοί παρέμεναν απελπιστικά ερασιτέχνες. Για τον Ελληνα Μπορν το τελευταίο που θα έλεγες ήταν «ερασιτέχνης». Θα έλεγες όμως πως ήταν πληγωμένος σαν άγριο θηρίο από την προδοσία και όπως ο Μπορν, ζητούσε εκδίκηση γιατί το Δίκτυο σκότωσε την αγαπημένη του. Για τον Γιάνη η αγαπημένη ήταν η καρέκλα του υπουργού.

Οπως σε κάθε κατασκοπικό που σέβεται τον εαυτό του, η υπόθεση εξελίσσεται σε τρεις – τέσσερις ηπείρους. Οι πράκτορες της Υπηρεσίας διακτινίζονται από τη Βενεζουέλα στη Μόσχα και από την Κίνα στις Βρυξέλλες. Και φυσικά περνούν από ελληνικά νησιά, Αίγινα με τον αρχηγό, Κρήτη με τον ατζαμή πράκτορα με το μουστάκι και άλλα. Σκοτεινές αποστολές με πετρέλαιο, ρούβλια, αεροπορικές βάσεις, παραχάραξη χρήματος, επιδρομές στο Νομισματοκοπείο, υποκλοπές, συνωμοσίες κατά του Παγκόσμιου Συστήματος –όταν το κουβάρι πια άρχισε να ξετυλίγεται έπρεπε να μείνουν κρυφές γιατί το οικοδόμημα διέτρεχε θανάσιμο κίνδυνο. Αλλά ο Γιάνης ήξερε, ο Γιάνης ήταν θηρίο που απειλείτο και φυσικά είχε φροντίσει μέσα στο ανηλεές κυνηγητό να σώσει το στικάκι με όλα τα αρχεία.

Κατά μία περίεργη σύμπτωση, στη φλογισμένη Αθήνα των διαδηλώσεων από τους «Αγανακτισμένους», την ώρα που ο Μπορν διέφευγε από τους διώκτες του ύστερα από μια επική καταδίωξη με μοτοσικλέτα, άρχιζε η καριέρα του πράκτορα Γιάνη. Εκείνος έφτανε με τη δική του μηχανή, το ίδιο γυμνασμένος, ηλιοκαμένος και σταρ, και ξεκινούσε στην Πλατεία Συντάγματος την εκπαίδευση του τσούρμου. Στο ίδιο μέρος, το πιθανότερο, θα παιχτεί και η τελευταία σκηνή του έργου, στο μεγάλο κτίριο που δεσπόζει στην Πλατεία. Και όλοι ξέρουμε ότι η τελευταία σκηνή ενός κατασκοπικού θρίλερ είναι πάντα η μονομαχία του ήρωα με τον αρχηγό. Επίσης ξέρουμε ποιος κερδίζει.

Η Λίνα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού