Θα μπορούσε να σταματήσει στις πιο λάιτ διατυπώσεις, σε εκείνες που δεν δημιουργούν γεγονός. Να πει μόνο ότι «περιπίπτει σε μικροπολιτικές καταστάσεις» και επομένως «σωστά ο Πρωθυπουργός αφίσταται ενός τέτοιου διαλόγου», φράσεις που θα έμεναν στη σχεδόν έρημη τηλεοπτική επικράτεια του καναλιού της Βουλής. Αλλά ο Νίκος Βούτσης επέλεξε να διασχίσει τα σύνορα της συχνότητας του μικρού τηλεοπτικού δικτύου. Να πει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης κινείται «στα όρια του γραφικού». Για να βγάλει τίτλο που θα αναπαραχθεί στις αχανείς εκτάσεις του Διαδικτύου.

Ως παλιά καραβάνα της δημόσιας ζωής, ο Νίκος Βούτσης δεν έχει μόνο πολιτική εμπειρία. Εχει και τηλεοπτική. Δεν ανήκει σε εκείνη τη μεγάλη μάζα των πολιτικολογούντων που αναλώθηκαν στις συζητήσεις στα καφενεία και κατά το μάλλον έμειναν σε ό,τι έμαθαν σε αυτά. Αντίθετα, είναι μέλος εκείνης της μπαρουτοκαπνισμένης ελίτ που δοκιμάστηκε και θήτευσε με επιτυχία στην αρένα των στούντιο της τηλεοπτικής δημοκρατίας.

Η θητεία ήταν τόσο γόνιμη ώστε την επιστράτευσε με χαρακτηριστική άνεση όταν ως υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε με τηλεοπτική εξαλλοσύνη στην αίθουσα του Κοινοβουλίου στους συνομιλητές του από τη ΝΔ, για να απονείμει στο τέλος τα εύσημα στον εαυτό του, πριν προλάβει να κλείσει το μικρόφωνο, με τη φράση «ξέρω να χτυπάω κι εγώ ρε μαλάκα». Η φράση δεν γράφτηκε στα πρακτικά. Αλλά το μετάλλιο με τις επτά λέξεις που καρφίτσωσε μόνος του στο πέτο του έμεινε.

Εμεινε για να θυμίζει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, τρίτος τη τάξη πολιτειακός παράγων, δεν είναι μόνο του θεσμικού σαλονιού. Είναι και του πολιτικού αλωνιού. Δεν είναι μόνο ο συναινετικός, μειλίχιος πρόεδρος που, ειδικά μετά την εμπειρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο αξίωμα, μοιάζει με κάθε λέξη του κανονισμού της Βουλής. Είναι και ο πολιτικός που ξέρει να παράγει πολιτικά γεγονότα. Είναι ένα γνήσιο μεταπολιτευτικό προϊόν.

Ωραία, αλλά τι λόγο έχει ο Βούτσης να συντηρεί τη Βαρουφακιάδα των «Ενηλίκων στο δωμάτιο»; Γιατί δεν αφήνει το αφήγημα να ξεφτίσει, να παρασυρθεί από τη ροή των γεγονότων; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Βαρουφάκης ζητώντας με ένα tweet από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του να ζητήσουν συγγνώμη από τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα. Η απάντηση, με άλλα λόγια, βρίσκεται στην ικανότητα του Βαρουφάκη να παραμένει στον αφρό της επικαιρότητας.

Γαλουχημένος στα νάματα της μικροαριστερής ίντριγκας, ο Νίκος Βούτσης ξέρει ότι δεν μπορεί να πνίξει τον Βαρουφάκη. Ο Γιάνης ήρθε για να επιπλεύσει, όπως δεν μπορεί να επιπλεύσει ο καθόλου φωτογενής Λαφαζάνης ή ακόμη και η ωραία καβγατζού Ζωή. Από αυτή την άποψη, είναι ο πρώτος που απειλεί στα σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά του. Ο Βούτσης επομένως θέλει να τον κρατήσει στον αφρό. Αλλά να τον κρατήσει απαξιωμένο και στιγματισμένο. Να τον κρατήσει γραφικό.