Κακό πράμα η εξουσία αν δεν έχει σύνεση και μέτρο. H Ελλάδα από παλιά, λίγο Ανατολή και λίγο Δύση, χαρακτηριζόταν από υπερβολές, παιχνίδια με τους θεσμούς, έλλειψη κοινού νου κι αυταρχισμό (με το αζημίωτο για μερικούς!).

Οσο και να προχωρήσαμε, μετά το ’74, πάντα κάτι μένει. Θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι με νοοτροπία Ανατολίτη! Ετσι χάνουμε και τα καλά της παράδοσής μας. Τη διαφορετικότητα την εννοούμε ως πονηριά, φτάνοντας στο γραφικό και το παράλογο. Τελευταία μας συναγωνίζονται κάτι Ιταλοί, κάτι Αγγλοι, κάτι Αμερικανοί κι έτσι δεν νιώθουμε μόνοι, σε αυτή την ιδιότυπη παγκοσμιοποίηση. Πάντως κάνουμε ό,τι μπορούμε να μη χάσουμε την πρωτιά!

Είναι δυνατόν από υπουργικά χείλη να ακούγεται ότι η δικαιοσύνη –θεσμός της Δημοκρατίας –αποτελεί εμπόδιο στη λειτουργία του πολιτεύματος; Ο υπουργός Δικαιοσύνης να κατηγορεί αποφάσεις δικαστών; Κι ακόμα, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή πρωθυπουργός, να γίνεται υπάλληλος του πρωθυπουργικού γραφείου;

Μήπως φταίει η ώσμωση εκτελεστικής εξουσίας και δικαιοσύνης (έκτος των οικονομικών κέντρων – απόκεντρων);

Ολα αυτά υπό τη σκέπη της περίφημης ρήσης «Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» (!), εφεύρεση κι αυτή του καθυστερημένου πολιτικού μας συστήματος. Οταν μια κοινωνία δεν διέπεται από άγραφους νόμους, δηλαδή αρχές και αξίες, τότε αυτά συμβαίνουν.

Το παράλογο διαχέεται, π.χ. η περίπτωση του ατυχούς πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Κατηγορείται, αθωώνεται, ξανακατηγορείται, ξανααθωώνεται, ξανακατηγορείται και πάει λέγοντας μέχρι εξαντλήσεως του ιδίου και κάθε ίχνους σοβαρότητας και κοινής λογικής.

Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν με μπόλικη θολούρα και αρκετή προπαγάνδα. Οτι τάχα ο Γεωργίου παραποίησε τα στοιχεία ελλείμματος, για να μας επιβάλουν Μνημόνιο που είχε ήδη υπογραφεί! Λες και υπήρχε περιθώριο για κάτι άλλο και τι; Κανείς δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα!

Κάποιοι επιδιώκουν να αποφύγουν την μήνιν της Ιστορίας για τα διαπραχθέντα την περίοδο 2004-2009 (έλλειμμα 14,5 το 2007 και 110 δισ. προστέθηκαν στο χρέος μεταξύ 2004-2009!). Αδικος κόπος. Απλώς κάνει εντύπωση ότι η κυβέρνηση, ενώ φέρνει τροπολογία στη Βουλή για να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο τα έξοδα των αλλεπάλληλων δικών κατά του Γεωργίου, λαλίστατη για όλα, για την ταμπακέρα αυτή, δεν λέει λέξη! Κατανοητό για την αριστεροδεξιά συμμαχία, όχι όμως για τους πολίτες.

Με τούτα και με κείνα, «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», το οποίο δεν επικαλύπτεται από επίπλαστες δόσεις αισιοδοξίας περί των οικονομικών. Αυτά τα μάθαμε καλά, γιατί τα υφιστάμεθα και θα τα υφιστάμεθα για πολλά χρόνια ακόμα!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός