Απρόσμενα γεγονότα, όπως μια φυσική καταστροφή με τραγικές συνέπειες, μπορεί να ακυρώσουν κινήσεις τακτικής και να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά δεν μεταβάλλουν τους κεντρικούς σχεδιασμούς. Στην Πειραιώς προετοιμάζονται για επανασχεδιασμό της κομματικής πυραμίδας και οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ανατραπούν. Ο σεισμός στην Κω μπορεί να παρατείνει τον πόλεμο με το Μαξίμου για την υπόθεση Καμμένου –κι αυτό ως θετική εξέλιξη το καταγράφουν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη -, αλλά ουδόλως επηρεάζει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση το προσεχές φθινόπωρο.

Το πλάνο των νέων αλλαγών, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, δεν θα έχει κοινά σημεία με τον γαλάζιο ανασχηματισμό που είχε προηγηθεί το περασμένο φθινόπωρο. Εκείνος επεδίωκε να ομογενοποιήσει τα εσωκομματικά συστήματα και να αναδείξει μια αντιπολίτευση με ενιαία φωνή. Οι φετινές αλλαγές θα συνδεθούν περισσότερο με τη διαμόρφωση κυβερνητικής ατζέντας, καθώς σχεδόν όλοι στην Πειραιώς κινούνται με τη βεβαιότητα ότι το φθινόπωρο του 2017 θα είναι το τελευταίο που βρίσκει τους βουλευτές της ΝΔ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεπώς, το νέο οργανόγραμμα θα βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό που ατύπως περιγράφεται ως «σκιώδης κυβέρνηση», ενώ θα αποβλέπει και στη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα μόνον χρονικά μπορεί να συμπέσει με τη γαλάζια αναδόμηση, σύμφωνα με τους ίδιους διαύλους. Η αναφορά υποδηλώνει ότι πλέον ο Μητσοτάκης δεν παρακολουθεί ούτε αναζητεί απάντηση στις κινήσεις του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για άλλη μια ειδοποιό διαφορά με τις περυσινές αλλαγές –που είχαν φέρει στο τιμόνι της εκπροσώπησης της ΝΔ τον Βασίλη Κικίλια, απέναντι στον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κατά τα φαινόμενα, ο Κικίλιας θα είναι αυτός που θα ανακοινώσει τις φετινές μετακινήσεις, ανεξάρτητα από την τύχη του Τζανακόπουλου.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι η θέση του εκπροσώπου δεν θα αποτελέσει το κλειδί των νέων αλλαγών –και είχε να συμβεί στη ΝΔ από την περίοδο που ο Θόδωρος Ρουσόπουλος εδραιώθηκε δίπλα στον Κώστα Καραμανλή. Εκτοτε, η μακροημέρευση των γαλάζιων εκπροσώπων αποτελούσε χαμένο στοίχημα. Αυτή τη φορά οι αλλαγές στην επικοινωνιακή ομάδα θα υπηρετούν άλλους στόχους και όχι την εικόνα ή τα αντανακλαστικά τους κόμματος. Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Μακάριος Λαζαρίδης, για παράδειγμα, αποχωρεί για να προετοιμάσει την υποψηφιότητά του στην Καβάλα –κι αυτό θα γίνει αντιληπτό μεσοβδόμαδα, με την ξενάγηση Μητσοτάκη στο Ιμαρέτ.

Η εξέλιξη έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά και με τις καταστάσεις. Σε αντίθεση με προκατόχους, ο Κικίλιας δεν έγινε «σάκος του μποξ» για να προπονηθούν οι γαλάζιες φατρίες, ενώ στην εποχή της αντιπολίτευσης το βάρος της εκπροσώπησης πέφτει πρωτίστως στον αρχηγό. Είναι μια αναγκαιότητα που αναδείχθηκε και με τη χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου για τον σεισμό στην Κω. Επιπλέον, ο Κικίλιας περιλαμβάνεται στους αξιωματικούς του κόμματος, με ρυθμιστικό ρόλο σε μια εκλογική περιφέρεια που θα σηματοδοτήσει και την ολική επαναφορά της ΝΔ. Με τον Πατούλη να έχει ήδη απλώσει δίκτυα για την Α’ Αθήνας, ο εκπρόσωπος προεξοφλείται ότι θα αναλάβει πολύπλευρους ρόλους.

Η παγιωμένη δημοσκοπική εικόνα κυριαρχίας της ΝΔ, εξάλλου, είναι προφανές ότι αποφορτίζει καταστάσεις και μειώνει την πίεση που αισθάνεται ένας εκπρόσωπος, πολύ περισσότερο όταν δεν επιθυμεί να εξαργυρώσει τη θέση με μια εξασφαλισμένη εκλογή μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Κάπως έτσι, το σασπένς των φθινοπωρινών αλλαγών στην Πειραιώς μπορεί να εξαντληθεί στις θέσεις των γαλάζιων αντιπροέδρων.