Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μια απάντηση στον Νίκο Μουζέλη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2017 08:00 |

Από τον Σεπτέμβριο η χώρα εισέρχεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο με δύο δεδομένα.
Πρώτον, την ανασύνταξη του χώρου της Κεντροδεξιάς.
Δεύτερον, την καθοδική πορεία της κυβερνητικής συμπαράταξης.
Σε αυτά δεν νομίζω να υπάρχει σοβαρός αντίλογος - ας τα θεωρήσουμε λοιπόν ισχυρές υποθέσεις εργασίας.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν λειτουργεί μόνο ως προάγγελος σταθεροποίησης της δημοκρατίας.
Ανοίγει εκ των πραγμάτων και μια συζήτηση για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, το οποίο μετά το 2012 τελούσε υπό τη διαλυτική επικυριαρχία ενός δεξιού και αριστερού λαϊκισμού που σήμερα βρίσκεται σε αποδρομή.
Δεν είναι λίγοι λοιπόν όσοι προβληματίζονται για την επόμενη μέρα. Αλλοι καλοπροαίρετα, άλλοι όχι.
Στους πρώτους θα κατατάξω ασφαλώς τον Νίκο Μουζέλη, ακόμη κι αν κινείται σε αποκλίνουσα κατεύθυνση από τις κυρίαρχες αντιλήψεις του κεντροαριστερού χώρου όπου ανήκει («Ο δεκάλογος της σοσιαλδημοκρατίας», «ΤΑ NΕΑ Σαββατοκύριακο», 8-9/7/2017).
Ο Μουζέλης σημειώνει τα εξής.
Πρώτον, ότι «η επιστροφή στη σοσιαλδημοκρατία της χρυσής εποχής (...) όπου το κράτος ήλεγχε την αγορά δεν είναι πια δυνατή».  
Δεύτερον, ότι «ο πρώτος σοσιαλδημοκρατικός στόχος πρέπει να είναι ο πολιτικός έλεγχος των αγορών» - παρόλο που (κατά τον ίδιο) κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.  
Τρίτον, ότι «ο μόνος τρόπος επιστροφής του πολιτικού ελέγχου στις αγορές είναι σε μεταεθνικό επίπεδο». Δηλαδή σε «μεταεθνικό επίπεδο» γίνονται «όλα δυνατά τα αδύνατα».
Καταλήγει ο Μουζέλης πως «μόνο η συνεργασία με φιλευρωπαϊκά ριζοσπαστικά κινήματα (...) μπορεί να οδηγήσει σε μια ανοδική προοδευτική πορεία».
Με άλλα λόγια, ότι η σοσιαλδημοκρατία (Ποια άραγε; Του Κόρμπιν, του Σουλτς, του Αμόν, του Κόστα;) θα οργανώσει τον ανέφικτο (κατά τον Μουζέλη) πολιτικό έλεγχο των αγορών, αλλά σε κάποιο «μεταεθνικό επίπεδο» όπου η συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, του Μελανσόν, άντε και του Podemos, θα καταστήσει εφικτό το ανέφικτο - μεταξύ μας, εγώ προτιμούσα το άλλο με τις αγορές και τα νταούλια!
Ο συλλογισμός είναι προβληματικός. Για δύο λόγους.
Πρώτον, επειδή ανακαλύπτει ξανά το παρελθόν. Τη στιγμή που το ζητούμενο για τη σοσιαλδημοκρατία είναι πώς θα ενταχθεί σε έναν σύγχρονο κόσμο όπου κανείς δεν μπορεί αλλά ούτε και ξέρει να ελέγξει τις αγορές.  
Δεύτερον, επειδή αποφεύγει μια σαφή απάντηση σε ένα απλό αλλά θεμελιώδες ερώτημα: Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;
Τι είναι επιτέλους αυτά τα «φιλευρωπαϊκά ριζοσπαστικά κινήματα» που δεν είχαμε ξανακούσει αλλά πρέπει να αγαπήσουμε;
Προσοχή. Οχι τι θα θέλαμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τι νομίζουμε πως θα έπρεπε να είναι, ούτε τι μαντεύουμε ότι θα γίνει κάποτε, αλλά τι ακριβώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τώρα.
Απάντηση; Μηδέν. Κι αυτή ακριβώς η παράλειψη καθιστά την άποψη του Μουζέλη αποκλίνουσα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ακόμη χειρότερα. Επινοεί μια ψευδαίσθηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, έναν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται να υπηρετήσει.
Πολύ φοβούμαι δηλαδή ότι το ερώτημα «Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;» δεν θέτει ούτε εκείνος που χρειάζεται περισσότερο την απάντηση, δηλαδή ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε λοιπόν την ιστορία από την αρχή.
Η ανομολόγητη παραδοχή του συλλογισμού (το «σιωπηλό μοντέλο» κατά τον Φριντλέντερ...) υπαινίσσεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που ευτυχώς δεν μας έβγαλε από το ευρώ, έκανε μια άγαρμπη κωλοτούμπα αλλά στη «σωστή κατεύθυνση» κι έκτοτε μαθητεύει επιτυχώς στην κυβερνητική διαχείριση υπό την εποπτεία της τρόικας.
Οτι δηλαδή έκανε κάποια χάρη στη χώρα κι εξ αυτού του λόγου δικαιούται έξτρα μπόνους πολιτικής κατανόησης. Είναι η θεωρία του τυχοδιωκτισμού με ανθρώπινο πρόσωπο και (περίπου) happy end.
Σημειωτέον ότι κάτι τέτοιο φαίνεται να πιστεύει κι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον η ηγετική του ομάδα. Καθώς και κάποιοι αφελείς σοσιαλιστές στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Μοσκοβισί.
Είναι όμως αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν είναι άραγε ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί εμμονικά να υποτάξει τη Δικαιοσύνη, να ελέγξει την ενημέρωση, να φρονηματίσει την αντιπολίτευση; Να διχάσει και να σπιλώσει; Να φορολογήσει και να κυνηγήσει;  
Δεν είναι ο ίδιος που οργανώνει σκευωρίες, που καλύπτει τον Καμμένο, που βρίζει με τον Πολάκη, που παίζει βρώμικα παιχνίδια εξουσίας, που πασχίζει να κλείσει ακόμη και την εφημερίδα στην οποία ο Μουζέλης διατυπώνει τις απόψεις του;
Λυπάμαι, αλλά τίποτα, ούτε το παραμικρό, δεν αφήνει να υποπτευθούμε ότι πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ κατέστη αιφνιδίως ο ευρωπαϊκός δημοκρατικός σοσιαλισμός. Κι ότι δεν τον προσδιορίζει το DNA ενός λαϊκιστικού ακτιβισμού που ρέπει στον αυταρχισμό, τον έλεγχο, τον φανατισμό, τη δυσανεξία και την εχθροπάθεια.

Μπορεί να αλλάξει; Να το δούμε. Αλλά δεν έχει αλλάξει. Κι ούτε βλέπω γιατί είναι δουλειά των άλλων να βοηθήσουν να αλλάξει. Δεν του χρωστάει κανείς.
Αντιθέτως, η ωμή αλήθεια είναι ότι ποτέ άλλοτε μετά το 1974 δεν έχουν αμφισβητηθεί τόσο βάναυσα οι βασικές συντεταγμένες του πολιτικού πολιτισμού μας.
Είναι αυτό άραγε δευτερεύον ζήτημα στη συζήτηση; Δεν ενδιαφέρει τον Μουζέλη;  
Διότι το πρόβλημα δυστυχώς του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε αν αγαπάει την Ευρώπη. Είναι βαθιά νοοτροπιακό και καθαρά πολιτισμικό.
Στέκεται στην άλλη όχθη του ρήγματος που διαπερνά την ελληνική κοινωνία. Είναι ένας άλλος κόσμος με άλλα ήθη, άλλες αναφορές κι άλλους κανόνες - με γεια του, με χαρά του.
Αλλά γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το «τείχος» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (το οποίο ο ίδιος ο Μουζέλης έχει διαπιστώσει) άντεξε και διαρκεί. Επειδή στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα - δεν είναι τέχνασμα ούτε εφεύρημα ώστε να καταπέσει.
Αυτό το κορυφαίο (κατά τη γνώμη μου) ζήτημα της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς και των δυνάμεων που βρίσκονται απέναντί του, ο Μουζέλης κι όσοι συμμερίζονται τις απόψεις του προσπερνούν αβασάνιστα.
Κι επειδή αντιλαμβάνομαι τη θεμιτή έγνοια, ίσως και την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα, ένα πράγμα είναι προφανές: δεν θα ξεπεραστεί ο διχασμός που βιώνει η χώρα, αν δεν ηττηθούν οι αυτουργοί του.
Τόσο απλό. Και τόσο καθαρό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
8
Φ
17/07/2017 17:44
Εδώ και δεκαετίες είχαμε τις Εθνομπούρδες της δεξιάς και στη συνέχεια τις Σοσιαλμπούρδες του ΠΑΣΟΚ. Τώρα έχουμε την ξετσίπρωτη αριστερά που κυβερνάει με το δεκανίκι εγνωσμένων αριστερών που ψηφίζουν Καμμένο. Και για να καταλάβουμε τι σημαίνει δημοκρατία, τα μέλη της κυβερνήσεως μας δίνουν μαθήματα/διαλέξεις σε θέματα πολιτικού πολιτισμού και δημοκρατίας. Π.χ., Σοβιετία, Μαδουρισμό και την τέχνη του να κληροδοτής τη χώρα που κυβερνάς στον αδερφό σου.
Norman
17/07/2017 15:34
Πρετεντέριες αμπελοφιλοσοφίες, πρωϊνής αγουροξυπνημένης θολοκουλτούρας. Ο Σύριζα είναι ότι είναι και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα λοιπά ένοχα κομματικά κατακάθια της ολιγαρχίας, απλά με άλλη φορεσιά. Ένα κλάμπ από απατεώνες-δωσίλογους που όπως σωστά ειπώθηκε απέδειξαν ότι πουλάνε και τη μάνα τους και που θα λογοδοτήσουν όλοι τους στη δικαιοσύνη για το πραξικόπημα του 2010 και την επιβολή και ανανέωση του καθεστώτος κατοχής παρά και ενάντια στο Σύνταγμα και στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στη χώρα, στον πολίτη, και με περισσό ζήλο υπέρ της ανεξέλεγκτης τοκογλυφίας και αποικιοκρατίας.
Η χώρα ΜαΪμού
17/07/2017 06:44
Η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, της αναίδειας, του άρπαξε να φας, του διορισμού, του βολέματος, της φοροκλοπής, της φανφάρας, της ψευτιάς, της παρανομίας, της έλλειψης αξιων, του ρεζιλέματος, της ντροπής, του δονκιχωτισμού και των νταουλιών! Εξάλλου στη χώρα ΜαΪμού ζούμε!
ΖΗΝΩΝ
16/07/2017 21:22
Πολλά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πάνω από όλα είναι ένα τσούρμο ανίκανων αγράμματων, φθονερών, συμπλεγματικών και αντι-δημοκρατών, που πουλάνε και τη μάνα τους όχι για μια τετραετία αλλά για μια μέρα εξουσίας! Μπροστά τους οι τα λαμόγια και οι τενεκέδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα μας φαντάξουν σε λίγο παρθένες! Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Μέγας Άκης Τσοχατσόπουλος δηλώνει φαν του ΣΥΡΙΖΑ!
eva b.
16/07/2017 20:38
Τι ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ? Μια εξαψηφια λεξη που πριν απο 2 1/2 χρονια για το 35% των Ελληνων (αν δεν κανω λαθος) σημαινε Ευημερια Υπερηφανια Αξιοπρεπεια.Μετα απο 2 1/2 χρονια εξατμησθηκαν ολα αυτα και εμεινε μια εξαψηφια ξεβρακωτη λεξη.
eva b.
17/07/2017 01:12
Απεχθανομαι τα ορθογραφικα μου λαθη. "υπερηφανεια" "εξατμισθηκαν"
ΣΥΡΙΖΑ feat. Ι.Πολέμης
16/07/2017 17:25
Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Μην είν' οι κάμποι; Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά; Μην είναι ο Αλέξης μας, που χρυσολάμπει και φέρνει τα Μνημόνια απανωτά; Όλα είν' ο ΣΥΡΙΖΑ! Κι αυτά, κι εκείνα, και ο ΕΝΦΙΑ, και ο ΦΠΑ στο 24%! Εμπρός παιδιά - πρώτη φορά Αριστερά!
ΒοΛή
16/07/2017 11:30
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κόσμος του, όπου κυριαρχούν οι κρατικοδίαιτοι, οι εξυπνάκηδες (απαιτούν τα πάντα, χωρίς να προσφέρουν τίποτα) και όλων των ειδών οι περιθωριακές ομάδες. Η ιδεοκαπηλεία είναι η μοναδική ιδεολογία τους. Κυβερνητική πολιτική τους είναι τα ανούσια προϊόντα χονδροειδούς προπαγάνδας και οι λογοπαιχτικές ατάκες, με τις οποίες προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός, ότι κάνουν αναπόφευκτα όσα οι Θεσμοί απαιτούν, για να διατηρήσουν την εξουσία. Στην πολιτική ζωή του τόπου μας, δεν παίζουν ένα ρόλο εθνικό, αλλά ρόλο ύπουλο, ταξικό και ολέθρια διχαστικό. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει παρόμοιο "απολίτικο" μόρφωμα, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένος στην απαξιωτική απομόνωση.