Την περασμένη εβδομάδα, η Λυδία Κονιόρδου κάλεσε στην Αθήνα τους 68 προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων, των δημοσίων μουσείων και των υπηρεσιών Τεχνικών Εργων του υπουργείου. Το δελτίου Τύπου της 6ης Ιουλίου αναφέρει: «Στόχος της συνάντησης… η παρουσίαση με χρήση PowerPoint, του έργου και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν κατά την τελευταία διετία οι Υπηρεσίες… Η Υπουργός κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνδράμουν την προσπάθεια του Υπουργείου να επιλύσει τυχόν προβλήματα, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και διαβεβαίωσε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την όσο το δυνατόν ταχύτερη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων». Δεν θα σχολιάσω τη χρήση PowerPoint ως να επρόκειτο για το super καινοτόμο εργαλείον ή τις διατυπώσεις του δελτίου από τις οποίες συνάγεται ότι η υπουργός δεν έχει αντιληφθεί σαφώς ότι οι συμμετέχοντες είναι επικεφαλής οργανικών μονάδων του υπουργείου του οποίου προΐσταται.

Η Λυδία Κονιόρδου κάλεσε τους προϊσταμένους των αρχαιολογικών υπηρεσιών να θέσουν τα «τυχόν» προβλήματα, –αμφισβητεί (;) τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες από αβελτηρία της ηγεσίας –και να καταθέσουν προτάσεις. Πότε; Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη του ρόλου της ως υπουργού Πολιτισμού. Μεσούντος του θέρους, ένα τρίμηνο από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, εν μέσω αντιδράσεων βουλευτών, φορέων, δημοσιευμάτων για την προβληματική ή μη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Ιλαροτραγική η ερμηνεία του ρόλου…

Την 6η Ιουλίου, πριν τη σύσκεψη, η υπουργός απαντώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι «σήμερα και αύριο συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Πολιτισμού όλοι οι έφοροι… ακριβώς για να μπορέσουμε να συντονιστούμε και να θέσουμε και τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, για να βοηθήσουμε τους εφόρους και τους αρχαιολογικούς χώρους να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό, μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες…».

Εκατοντάδες αναφορές, σημειώματα, επισημάνεις, έγγραφα διαμαρτυρίας και αγωνίας των εφόρων για την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν βλάβες στα συστήματα ασφαλείας και πυρόσβεσης, να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στον καθαρισμό των χώρων από την βλάστηση, να κινητοποιήσουν τα ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης καυσίμων υπηρεσιακά οχήματα, να ανταποκριθούν σε διοικητικά καθήκοντα –δεν διαθέτουν ούτε χαρτί ούτε μελάνια –κατακλύζουν το υπουργικό γραφείο εδώ και μήνες. Μένουν όλα αναπάντητα.

Μετά τη σύσκεψη ουδείς έφυγε σοφότερος ή με κάποιες έστω λύσεις. Ουδεμία απάντηση έλαβαν αν και πότε θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη δυνατότητα διαχείρισης των περιορισμένων πόρων του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟΑ ώστε να αντιμετωπισθούν, έστω και τώρα, κρίσιμες ανάγκες. Ουδείς τους ενημέρωσε πώς κατανεμήθηκαν τα 22 εκατ. ευρώ που το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διέθεσε το 2016 για τις ανάγκες των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Πολύ περισσότερο: Ουδείς εκ των αρμοδίων ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης των υπηρεσιών με 35 εκατ. ευρώ. Είναι οι πόροι που το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διέθεσε στο υπουργείο ήδη από τον Μάρτιο του 2017 για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και την ομαλή λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Φαίνεται ότι κρατείται μυστικό. Μη χαλάσουν και την έκπληξη!

Η Λίνα Μενδώνη είναι αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού