Είσαι οικολόγος. Υπογραμμίζεις στο βιογραφικό σου ότι ήσουν στον Ρήγα Φεραίο και στη συντονιστική επιτροπή της κατάληψης του Χημείου το 1979, αλλά βασικά είσαι οικολόγος και πιστεύεις μαζί με τον Χρόνη Μίσσιο ότι η οικολογία είναι η μοναδική κοσμοθεωρία που δίνει προοπτική στον άνθρωπο. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 συμμετέχεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά παραμένεις οικολόγος. Σε καλεί η Πρώτη Φορά Αριστερά να λάβεις μέρος στην κυβέρνηση και δέχεσαι –ως οικολόγος. Και μια μέρα εμφανίζεται ο Βαρουφάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο και σου παρουσιάζει το Plan B. Τι κάνεις;

Μα το επικροτείς, φυσικά! Γιατί είσαι οικολόγος, και κάτι τέτοια τα γουστάρεις, οι εξωχρηματικές συναλλαγές και τα bitcoins είναι κόλπα ρομαντικά, και αμεσοδημοκρατικά, παίζει να είναι και κοντά στη φύση. Είναι όμως και κάτι ακόμη: κινηματικά. Προσοχή, δεν είναι παράλληλα νομίσματα, αλλά κινηματικά. Δεν τα φτιάχνουν οι τράπεζες, αλλά οι πολίτες. Εννοείται ότι εσύ δεν πληρώνεσαι με τέτοια, εσύ δεν καταλαμβάνεις πια πανεπιστήμια αλλά είσαι υπουργός, και μάλιστα οικολόγος. Το κινηματικό χρήμα είναι για τους άλλους, τους φαρμακοποιούς ας πούμε.

ETσι περιέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης στον Σκάι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που πήγε να στηθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας: την εισαγωγή ενός συστήματος παράλληλων πληρωμών, γνωστού ως IOU, που θα πέταγε αργά ή γρήγορα τη χώρα έξω από το ευρώ. Η συμφωνία ενός υπουργού, έστω και με αυτά τα απίθανα επιχειρήματα, είναι το ήσσον. Το μείζον είναι η επιβεβαίωση ότι αυτά τα σχέδια παρουσιάστηκαν επισήμως από τον υπουργό Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν σοβαρά, θα μπορούσε υπό ορισμένες συνθήκες να τεθούν σε εφαρμογή. Κι όλα αυτά γίνονταν χωρίς την εντολή του λαού, εν αγνοία του λαού, εναντίον του λαού.

Στο προεκλογικό τους μανιφέστο, οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεταν μερικά κρίσιμα ερωτήματα. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την απόγνωση τάζοντας παροχές; Ακόμη και αν οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλές, πώς είμαστε βέβαιοι ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν χειρότερα; Γιατί οι δανειστές να δεχθούν τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ; Οι απαντήσεις που έχει δώσει ο Τσιρώνης προφανώς δικαιολογούν τη συνεχιζόμενη παραμονή του στην κυβέρνηση –ως οικολόγος πάντα. Αλλά δεν αρκείται σε αυτό.

Στη χθεσινή του συνέντευξη πήρε θέση και για την ανακοίνωση των εισαγγελέων για τις κυβερνητικές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης: το πραγματικό πρόβλημα, είπε, δεν είναι τι λέει ο τάδε ή ο δείνα υπουργός, αλλά η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Ρωτήθηκε για τις συνομιλίες του Καμμένου με τον βαρυποινίτη και απάντησε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το θεσμικό κουκούλωμα της υπόθεσης Siemens. Υστερα την έπεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που «είναι εγκλωβισμένα σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Κι όταν τελείωσε την ανάλυση, πάντα από οικολογική σκοπιά, έφυγε βιαστικά γιατί τον περίμενε το κίνημα.