Πολλά λέγονται και πιο πολλά συμβαίνουν. Μπήκαμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ο,τι χειρότερο για μια χώρα σε κρίση και γενικευμένη παρακμή, με χιλιάδες αδιέξοδα και πολλούς μικρούς σωτήρες. Ηδη εμπλέκονται στη μάχη κι οι ανεξάρτητοι θεσμοί. Και είμαστε στην αρχή ακόμα.

Κυβερνητικοί και ΝΔ μάς μιλούν για τον παράδεισο που έρχεται ή θα έρθει, ενώ ζούμε στη μικρή και μεγάλη κόλαση. Οι δανειστές επιβάλλουν τη θέλησή τους αμφισβητώντας τις προθέσεις μας. Η κυβέρνηση μετακυλίει την ανημπόρια της στους πολίτες κι ολοι μαζί χορεύουμε τον χορό του σύγχρονου Ζαλόγγου. Αλλοι χάνονται στον δρόμο, άλλοι φεύγουν στο εξωτερικό κι άλλοι δεν ξέρουν πού πατούν και πού πηγαίνουν. Η Εφορία απροειδοποίητα δεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς σε όσους χρωστούν. Οταν όμως το κράτος χρωστά στους πολίτες, ποιος δεσμεύει και τι;

Ολα στον βωμό του χρέους που, αφού το πολλαπλασίασαν, τώρα θα το αναδιαρθρώσουν! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζήσουμε (όσοι ζήσουν) σε αυστηρή λιτότητα μέχρι το 2060, ενώ η εθνική περιουσία θα παραμένει δεσμευμένη για 99 χρόνια! Την κατάσταση τη διασώζει ο ΣΥΡΙΖΑ! Τα καλοκαίρια είχαμε να κάνουμε με τα καμένα, τώρα προστέθηκε κι ο Καμμένος! Βαρυστομαχιάσαμε, όχι από φαΐ –η κατανάλωση τροφίμων πέφτει καθημερινά –αλλα από γεγονότα, ποικίλα κι αχώνευτα! Είπαμε αμάν να τελειώσουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση και καταφθάνει η τρίτη.

Η προεκλογική πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμπεριλαμβάνει παρέλαση Εξεταστικών στη Βουλή, ώστε ο κόσμος να μισήσει ό,τι καλό του παρελθόντος και να ανεχτεί το κακό παρόν και μέλλον.

Αντιφατικοί κυβερνώντες, άλλα πρεσβεύουν κι άλλα κάνουν. Απορούν και οι ίδιοι με τον εαυτό τους, όμως είναι εξουσία κι όποιος αδόκιμος κατέχει εξουσία την υπερασπίζεται με τα δόντια. Η Αριστερά καλλωπίζει την επερχόμενη Δεξιά!

Αν ο μεσαίος χώρος δεν φανεί άξιος των περιστάσεων, τότε οι πολίτες και η λογική θα μείνουν εγκλωβισμένοι στη μέγγενη του αδιεξόδου. Αξιοι της μοίρας; Ας ελπίσουμε όχι.

Κλείνουμε ευθύμως, τρόπος του λέγειν, με τον πρωτογενή σουρεαλισμό του είρωνος Σουρή, αφού επισημάνουμε ότι οι στίχοι γράφτηκαν το μακρινό 1883!

«Βάλετε φόρους, βάλετε εις την πτωχή μας ράχη / ποτίστε με το αίμα μας την άρρωστη πατρίδα. / Βαριά φορολογήσετε και το νερό που τρέχει. / Βάλετε φόρους, βάλετε, η πλάτη μας αντέχει. /

Μ’ αυτόν το νόμο έζησε ο κόσμος και θα ζήσει / τη δύναμή του προσκυνά η κάθε κοινωνία. / Δεν ημπορεό καθένας μας βεβαίως να πλουτίσει / γιατί του κόσμου έπειτα χαλά η αρμονία»!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός