Oτι ετοιμαζόταν παράλληλο νόμισμα το 2015 το είχαμε μάθει. Οτι ο Γκλεν Κιμ ξέμεινε σύμβουλος της κυβέρνησης από την εποχή Βαρουφάκη με μυστηριώδεις αρμοδιότητες και ακόμη πιο μυστηριώδεις απολαβές το ξέραμε επίσης –αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι η χθεσινή αποκάλυψη της «Καθημερινής»: ο άνθρωπος που μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών όπως στο σπίτι του επιμορφώνει το πεντάστερο κόμμα του Μπέπε Γκρίλο για το πώς «χακάρεις» εθνικά νομίσματα.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να απομακρύνει τον, κορεατικής καταγωγής, Αμερικανό που φαίνεται να γνωρίζει εξίσου καλά με το πορτοφόλι του τις λεωφόρους, τις οδούς και τα σοκάκια του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Μειώθηκε (είπαν στον «Βηματοδότη» τον Μάρτιο αρμόδιες πηγές) από 1.300.000 ευρώ σε 80.000 η ετήσια αμοιβή του, για να παραιτηθεί και να φύγει –αλλά αυτός αποδέχθηκε τα ψίχουλα προκειμένου να είναι χρήσιμος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: έναν μήνα μετά τη διαρροή περί μειώσεως της αμοιβής του «για να φύγει», τον είχε μαζί του στη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Αν δεν τον θέλουν, γιατί τον παίρνουν μαζί τους; Γιατί δεν τον απολύουν, αφού μάλιστα γράφεται ότι μένει για να έχει «προνομιακή πληροφόρηση» και προφανώς να τη χρησιμοποιεί; Είναι δυνατόν να αποδέχεται η κυβέρνησή μας ότι είναι αφελής ή συνένοχος; Μου φαίνεται, βρήκα την απάντηση: ο κ. Κιμ πρέπει να είναι συγγενής του στυγερού και παρανοϊκού συνονόματου του βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ και η κυβέρνηση δεν θέλει να τον κακοκαρδίσει· θέλει να τον έχει ασπίδα ώστε ο Κιμ (ο δικτάτορας) να μη μας χτυπήσει με τους βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ασπίδα λοιπόν ο κ. Κιμ για μας και άγγελος – φρουρός για τους περιφερόμενους στις λεωφόρους, τις οδούς και τα κακοφωτισμένα σοκάκια του διεθνούς χρηματοικονομικού συστήματος –όμως στου κ. Βαρουφάκη το φέρετρο καρφώνει ακόμη ένα καρφί με τις αποκαλύψεις του για το «δημοσιονομικό νόμισμα» του 2015: κινούνται πια σε διαφορετικά χρηματοοοικονομικά και πολιτικά σοκάκια οι δύο πρώην «κολλητοί». Αυτό το νόμισμα ήθελε άραγε να τυπώσει η κυβέρνηση στη Ρωσία; Θα το μάθουμε όταν ο κ. Βαρουφάκης αρχίσει να πρωταγωνιστεί και σε ταινίες για ενηλίκους μόνο.

Αλλά αν ο κ. Κιμ δεν είναι συγγενής του άλλου Κιμ; Τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα: είναι ασπίδα για άλλα πράγματα και άρα ακόμη δεν έχουμε ξεμπλέξει με τους τυχοδιωκτισμούς στους οποίους συμπρωταγωνιστούσε ο μυστηριώδης σύμβουλος πρόπερσι. Και το χειρότερο; Τώρα πια φυσάει και αύρα Μπέπε Γκρίλο στο Μέγαρο Μαξίμου.