Είναι νόμιμο ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος να συνομιλεί δώδεκα (12) φορές με τον καταδικασμένο για εμπορία ναρκωτικών στην υπόθεση του «Noor1»; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι και μάλλον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν έχει καλές νομικές γνώσεις! Και επεξηγώ για ποιο λόγο.

Προφανώς ο καταδικασμένος ισοβίτης για την εισαγωγή δύο τόνων ηρωίνης υφίστατο τεράστιες πιέσεις για να μιλήσει, ώστε να δείξει φαινομενικά ότι μετανόησε (αποκαλύπτοντας δήθεν στις αρμόδιες Αρχές τους «πραγματικούς ενόχους» της υπόθεσης του «Noor 1»).

Αυτή η αλλαγή στάσης θα μπορούσε να εκληφθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση) ως ελαφρυντική περίσταση. Και υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν δυνατό να μετριαστεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί πρωτοδικώς!

Πάντως η ανωτέρω διαδικασία αφορούσε μόνο τον καταδικασμένο ισοβίτη και τις εισαγγελικές Αρχές και η παρεμβολή του υπουργού Αμυνας κ. Καμμένου όχι μόνο δεν προβλεπόταν από την ποινική μας δικονομία, αλλά ήταν και παντελώς ύποπτη ή εκφυλιστική!

Και τούτο γιατί αναρωτιέται κανείς: Τι ακριβώς έκανε σε αυτή τη διαδικασία ο υπουργός Αμυνας; Μάλιστα η παρεμβολή πολιτικών προσώπων σε καθαρά νομικές διαδικασίες θυμίζει διεφθαρμένα λατινοαμερικανικά κράτη, στα οποία η διάκριση των εξουσιών είναι εντελώς άγνωστη!

Και υπό αυτή την έννοια, ήταν πράγματι θλιβερό για τη δημοκρατία μας ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να καλύψει πρόθυμα όλες αυτές τις καταστάσεις, που θύμιζαν «ανώμαλες ή παρακρατικές δραστηριότητες» άλλων σκοτεινών εποχών.

Ωστόσο σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να εμπεδωθεί κάποτε η συνείδηση της νομιμότητας! Οχι γιατί ο νόμος είναι πάντοτε καλός. Αλλά γιατί η μη εφαρμογή του –όπως έλεγε και ο Κάφκα στη «Δίκη» –θα οδηγούσε σε συνθήκες κοινωνικής και θεσμικής ζούγκλας!

Σε αυτή την παρακμή επιθυμεί, άραγε, να μας οδηγήσει η περίφημη κυβέρνηση «της πρώτη φορά Αριστεράς»;

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής Νομικής Σχολής του ΑΠΘ