«Τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ασυμφιλίωτα» δήλωσε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κι αμέσως μετά πήγε να κυβερνήσει με τον Καμμένο, τον Παπαγγελόπουλο, τον Πολάκη, τον Κουίκ, τον Παππά, μερικούς ισοβίτες και κάτι δημοσιογράφους του σκοινιού και του παλουκιού.

Αν αυτή είναι η Αριστερά που δεν συμφιλιώνεται με τη Δεξιά, τότε εγώ είμαι το Απελευθερωτικό Μέτωπο της Μπουρκίνα Φάσο.

Παρ’ όλα αυτά μένει η απορία.

Τι έπαθαν ξαφνικά ο Τσίπρας ή ο Τζανακόπουλος και ύστερα από δυο Μνημόνια και δυόμισι χρόνια Καμμένο θυμήθηκαν ότι είναι προοδευτικοί αριστεροί;

Η μια εξήγηση είναι ο καύσωνας.

Η δεύτερη ότι κατάλαβαν πως τελειώνει το λαδάκι τους.

Ενδεχομένως ένας συνδυασμός των δύο.

Αν δεν απατώμαι, όμως, είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που μια κυβέρνηση βγάζει ρεφενέ για να μείνει στην εξουσία.

Πρωτότυπο και δικαίωμά τους. Οποιος θέλει δίνει.

Το ερώτημα όμως είναι ποιοι μπορεί να ενδιαφέρονται να σώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή έστω να του διασφαλίσουν μια ζωή μετά τις εκλογές.

Καταρχήν οι οπαδοί του –απολύτως λογικό. Δεν ξέρω πόσοι είναι διότι εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον έχει περισσότερες κυριακάτικες εφημερίδες από ψηφοφόρους.

Αλλά σίγουρα μεταξύ τους συγκαταλέγεται κι ο Τζανακόπουλος. Αυτός τουλάχιστον κάνει τη δουλειά του.

Λιγότερο λογικό είναι να θέλουν να σώσουν τον Τσίπρα κάποιοι που δεν δηλώνουν οπαδοί του και οι οποίοι κυκλοφορούν στις παρυφές της Κεντροαριστεράς ή ακόμη και στην Κεντροδεξιά.

Ονόματα να μην πούμε –γιατί όταν λέμε κλαίγονται. Αλλά μέχρι κι ο τουρίστας Μοσκοβισί έβγαλε να τσοντάρει στον ρεφενέ. Επιχείρηση «Save Tsipras!».

Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω τι ζόρι τραβούν και γκρινιάζουν.

Αν δεν απατώμαι ουδείς τους υποσχέθηκε ότι ο Τσίπρας θα κυβερνά στο διηνεκές άλλοτε με τον Λαφαζάνη, άλλοτε με τον Καμμένο κι άλλοτε με τη Φώφη.

Ποντάρισαν πάνω του για προσωπικούς τους λόγους; Καμία αντίρρηση, αλλά κακό του κεφαλιού τους. Οταν ποντάρεις, μπορεί και να χάσεις.

Διότι έτσι είναι η ζωή κι η δημοκρατία. Κερδίζει ο Τσίπρας; Κυβερνά ο Τσίπρας με την παρέα της αρεσκείας του. Χάνει ο Τσίπρας; Πάει σπίτι του και κυβερνά ο Κυριάκος με τους άλλους.

Ούτε εθνικές συνεννοήσεις ούτε προοδευτικές συμμαχίες ούτε κουραφέξαλα. Σύστημα που να κυβερνά εκείνος που έχασε δεν έχει εφευρεθεί στη δημοκρατία.

Κι όπως άλλωστε είπε πολύ σωστά ο Τζανακόπουλος στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ, «δεν υπάρχει δυστυχώς η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων».

Ποιες ίσες αποστάσεις; Ακους Πολάκη και φεύγεις τρέχοντας!