Τις δυο προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες, με θερμοκρασία γύρω στους 16 βαθμούς, έγινε η ετήσια γενική συνέλευση του FEPS –που είναι κάτι σαν ομπρέλα των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών θινκ τανκ. Οσοι βρέθηκαν εκεί έζησαν μια μεγάλη κρίση. Ο Ματέο Ρέντσι είχε ενστάσεις στην επανεκλογή του Μάσιμο Ντ’ Αλέμα ως προέδρου του FEPS. Αιτία; Οι εσωκομματικές διαφωνίες στην πατρίδα τους. Τελικά, πρόεδρος εξελέγη η Πορτογαλίδα Μαρία Ροντρίγκεζ.

Οι συμμετέχοντες στη γενική συνέλευση, όμως, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και μια ακόμη κρίση, η οποία επίσης απέρρεε από μια εθνική κόντρα. Από μια κόντρα ελληνική για την ακρίβεια. Αυτό το διήμερο θα γινόταν η επίσημη αποδοχή του Δικτύου της Αννας Διαμαντοπούλου ως μέλους του FEPS.

Μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σεργκέι Στάνισεφ, πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, του μοναδικού μέλους του PES από την Ελλάδα. Του ζήτησαν, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, να μην γίνει δεκτό το Δίκτυο. Επειτα από έντονες παρασκηνιακές κινήσεις η υποψηφιότητα του θινκ τανκ της Διαμαντοπούλου συζητήθηκε εντέλει στη συνέλευση. Και ο μόνος που εξέφρασε την αντίθεση ήταν ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ Αντώνης Βγόντζας. Το επιχείρημα του ήταν πως το Δίκτυο δεν σχετίζεται με κάποιο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που να εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο. Το καταστατικό του FEPS, όμως, δεν προϋποθέτει μια τέτοια σχέση για τα ινστιτούτα – μέλη του. Οπότε από χθες το απόγευμα το Δίκτυο είναι μέλος του FEPS.

Οι κακές γλώσσες, εκτός του ότι επισημαίνουν πως το τηλεφώνημα από την Αθήνα δεν απέδωσε, λένε και πως «το ΙΣΤΑΜΕ βρίσκεται στις λίστες του FEPS με αστερίσκους», επειδή τα τελευταία έξι χρόνια δεν δίνει –να το πούμε κομψά –σημεία ζωής.

Σιλάνς

Οι φανατικοί του Καναλιού της Βουλής παρακολουθούν και τις μεταδόσεις των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ενίοτε το θέαμα τούς αποζημιώνει. Οπως, ας πούμε, όσα είδαν χθες στην Εξεταστική για την Υγεία μεταξύ της Εύης Χριστοφιλοπούλου της ΔΗΣΥ, του γαλάζιου Γιώργου Γεωργαντά και του συριζαίου Σπύρου Λάππα. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούσαν τον Λάππα ότι δεν άφηνε τον μάρτυρα να απαντήσει στις ερωτήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ο συριζαίος να οργιστεί και να αναφωνήσει στον Γεωργαντά: «Στον χρόνο μου θα κάνω ό,τι θέλω. Στον χρόνο μου θα κάνω ό,τι θέλω. Ο,τι θέλω θα κάνω. Σιλάνς λοιπόν».

Σύμφωνα με ένα από τα ανέκδοτα που λένε για τους Καρδιτσιώτες διάφοροι κακεντρεχείς γείτονές τους, στην Καρδίτσα μιλάνε άπταιστα αγγλικά. Για του λόγου το αληθές, ιδού ένα μικρό απάνθισμα: «Into the spot = είν’ του Δεσπότ’ . To you too funny = του γιου τ’ Φάν’. Sleep for us = σλιπ φoράς. A nice party = ε, να η Σπάρτ’. It’s up to you = Η τσάπ’ του γιου». Ο συγκεκριμένος όμως Καρδιτσιώτης ως φαίνεται χειρίζεται εξίσου καλά και τη γαλλική.

Στόχοι

Και μιας και λέμε για επιτροπές, την Τρίτη τελείωσε τις εργασίες της η Προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Μπορεί να μην έπιασε τους φιλόδοξους στόχους που είχε θέσει ο Πρωθυπουργός στην Ολομέλεια στις 28 Μαρτίου, όταν αποφασιζόταν η σύστασή της, κατέκτησε, ωστόσο, δύο πρωτιές.

Να υπενθυμίσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας τότε, από βήματος, έλεγε «επειδή ψάχνοντας κάτι βρίσκει κανείς, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με εξοπλιστικά και να βρει άλλα πράγματα, όπως μίζες από την περίοδο του Χρηματιστηρίου». Και όπως θύμισε στην τελευταία συνεδρίαση ο Κώστας Τασούλας –για να καταγραφεί στα πρακτικά -, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Τσίπρας ανέφερε «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την καταπολέμηση της διαφθοράς όπως κάνουμε στην υπόθεση των εξοπλιστικών με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου». Τι και αν από τη δεύτερη κιόλας συνεδρίαση της συγκεκριμένης Προανακριτικής είχε φανεί, λένε συμμετέχοντες σε αυτήν, πως θα οδηγηθεί σε φιάσκο; Μπορεί να ήταν και η εν λόγω επιτροπή μια ακόμη τσιπρική αυταπάτη. Ισως, ωστόσο, βρει μια θέση στη μνήμη των κοινοβουλευτικών junkies.

Γιατί; Είναι η πρώτη στα χρονικά, σημειώνουν βουλευτές – μέλη της, η οποία τελείωσε στην ώρα της. Μην σας πω πριν την ώρα της, αφού ενώ είχαν προθεσμία ώς τις 28 Ιουνίου τελείωσαν στις 27. Αλλά και η πρώτη που τα δύο μεγαλύτερα κόμματα υπογράφουν κοινό πόρισμα. Κάτι είναι κι αυτό.