Ηταν μεσημέρι της 26ης Ιουνίου. Το θερμόμετρο ανέβαινε πιο γρήγορα κι από τις στοίβες των σκουπιδιών.

Ξαφνικά το μάτι μου έπεσε σε ένα επείγον τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τίτλος: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πολιτικό μας σύστημα».

Οπα! Ανησύχησα! Ποιος μπορεί να προβληματίζεται με τον ρόλο του αγαπημένου μας Πρόεδρου Προκόπη; Εβαλε πάλι το δάχτυλό της η ΝΔ, όπως με τα σκουπίδια;

Ευτυχώς το τηλεγράφημα δεν αφορούσε τον Πρόεδρό μας. Απλώς ανακοίνωνε (εν μέσω καύσωνα και σκουπιδιών) ότι «σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση». Ουφ!

Επειδή μάλιστα πολλοί κακόπιστοι μπορεί να αμφισβητούσαν την είδηση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε απευθυνθεί και στον «Πρόεδρο της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση» –αυτοπροσώπως.

Ετσι, μάθαμε ότι «η κοινωνία και οι πολίτες (…) υποδέχεται (sic!) με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του διαλόγου».

Κατ’ αυτό τον τρόπο λύθηκε τουλάχιστον μια απορία που είχαμε πολλοί.

Αναρωτιόμασταν. Για ποιον λόγο, άραγε, τόσοι συμπολίτες μας κυκλοφορούν ενθουσιασμένοι ανάμεσα στα βουνά των σκουπιδιών και με 40 βαθμούς υπό σκιάν;

Η απάντηση ήταν απλή. Επειδή κάνουν διάλογο για το Σύνταγμα!

Στο πλαίσιο του διαλόγου (θέλω να υποθέτω) ο «υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου» Τζανακόπουλος (έτσι ακριβώς το λέει στο επίσημο βιογραφικό του) την έπεσε στον Τσακυράκη που δεν ξέρω αν είναι υποψήφιος σε κάτι, πάντως είναι σίγουρα καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου εδώ και πολλά χρόνια.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ Τζανακόπουλος είχε εκφέρει δημοσίως μια νομική ανοησία, ο καθηγητής τον διόρθωσε και ο διορθωμένος, αντί να διορθωθεί, κατηγόρησε τον καθηγητή για «ψευδοερμηνεία» του Συντάγματος και πολιτικά κίνητρα στη διόρθωση.

Ελα, παππού μου, να σου δείξω το αμπέλι σου!

Κάπου στο βάθος υπάρχει ενδεχομένως η καινοφανής επιστημονική αντίληψη ότι το συνταγματικά ορθό οφείλει να είναι και πολιτικά βολικό.

Αν δεν είναι, βγάζουμε ένα Σύνταγμα από το μυαλό μας. Ετσι θα έχουμε ένα Σύνταγμα «α λα καρτ» και ο καθένας θα βολεύεται όπως νομίζει.

Στέκει; Τι να σας πω; Ο Τσακυράκης τον είχε φοιτητή στη Νομική και του έδωσε απολυτήριο.

Είμαι βέβαιος όμως ότι η διατύπωση αυτής της ενδιαφέρουσας άποψης δεν αποτελεί επίδειξη επιστημονικής αμετροέπειας ενός υποψήφιου διδάκτορα και δη του «Πανεπιστημίου του Λονδίνου».

Απλώς ο άνθρωπος μετέχει στον διάλογο για το Σύνταγμα με τον δικό του, πρωτότυπο τρόπο.

Κι αν θέλετε να ξέρετε, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η ορθή ερμηνεία του περιστατικού.

Διότι η άλλη εξήγηση είναι ότι έσφιξαν οι ζέστες!