Το επίσημο κόμμα απέφυγε να σχολιάσει την τσιπρική πρόσκληση περί προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα Μνημόνια στο ΠΑΣΟΚ. Αναμενόμενο. Ο Ανεξάρτητος Ελληνας Θανάσης Παπαχριστόπουλος όμως ρωτήθηκε στα ερτζιανά και δήλωσε κι αυτός προοδευτικός, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη χθεσινή του συνέντευξη.

«Δεν είναι περιστασιακή η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ τι είμαι, είμαιμη προοδευτικός; Και ο Μπλερ προοδευτικός ήταν. Είναι θέμα συνέπειας, όχι ταμπέλας» είπε στον Flash. Γιατί όχι; Οπως λέει και το κλισέ, στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε και κάτι άλλο, εξίσου ενδιαφέρον: «Ενα μεγάλο κομμάτι της ΝΔ παρασύρεται σε υστερικές κραυγές». Φαντάζομαι, το 2012, που ήταν γαλάζιος πολιτευτής στον Νομό Κορινθίας, με το εμπνευσμένο σύνθημα «Ανατροπή τώρα», η ΝΔ δεν έβγαζε υστερία.

«Ταμτάκοι»

«Ψυχική υγεία για τους πολιτικούς είναι πολύ σπουδαίο πράγμα. Αν ήταν πρόεδρος ο Καραμανλής, ο Γεωργιάδης δεν πέρναγε ούτε από το πεζοδρόμιο έξω από τη ΝΔ. Φροντίζω να συνομιλώ με ανθρώπους όπως ο κύριος Γιακουμάτος. Εγώ με Ταμτάκους της πολιτικής δεν ξαναβγαίνω». Δημήτρης Βέττας, βουλευτής Φθιώτιδας, ΣΥΡΙΖΑ, στον Σκάι χθες.

Η απάντηση Αδωνη ήρθε άμεσα. Από το twitter φυσικά. «Ο δειλός Βέττας που για δεύτερη φορά αρνήθηκε να βγει μαζί μου από τρόμο ότι θα τον κάνω ρεζίλι, με υβρίζει εν τη απουσία μου… ανθρωπάκια». Η απάντηση Γιακουμάτου πάλι, που βρισκόταν στη διπλανή καρέκλα στο πλατό, δεν ήρθε ποτέ. Ψέλλισε «πάντως» και για να χρησιμοποιήσω κι έναν νεολογισμό που χρωστάμε σε ένα άλλο τηλεοπτικό πάνελ, έμεινε Παυλόπουλος.

Στοίχημα

Στον Βέττα, βέβαια, απάντησε και η Ομάδα Αλήθειας. Ανεβάζοντας ένα βίντεο. Από το τελευταίο πάνελ όπου συνυπήρξαν ο συριζαίος βουλευτής και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Ο διάλογος από εκείνη την κόντρα είχε ως εξής:

Βέττας: Θα την κλείσουμε την αξιολόγηση. Χωρίς μέτρα.

Γεωργιάδης: Κρατήστε το βίντεο, Γιώργο Αυτιά, εις το οποίον έλεγε ο Βέττας «όχι, όχι, όχι, όχι, όχι». Λοιπόν, βάζω ένα στοίχημα δημόσιο όταν σε δυο-τρεις βδομάδες το πολύ θα ‘ρθουν τα μέτρα στη Βουλή, γιατί ο Τσίπρας για να μείνει πρωθυπουργός θα τα υπογράψει όλα, ό,τι του ζητήσει ο Σόιμπλε «ναι» θα πει. Αν του πει ο Σόιμπλε, ο γάιδαρος πετάει, ο γάιδαρος πετάει, θα πει.

Βέττας: Οσο είσαι εσύ στη ΝΔ δεν φοβόμαστε τίποτα, φίλε. Μείνε εκεί που είσαι, μη φύγεις.

Σκουπίδια

Μιας και αναφέρθηκα στον Αδωνη, ανάμεσα στα πολλά που –ως συνήθως –τουιτάρισε χθες θυμήθηκε και τη μικρή πρωθυπουργό της Αττικής, την περιφερειάρχη δηλαδή Ρένα Δούρου. «Ομολογουμένως συγκλονιστική η παρέμβαση της @renadourou στο θέμα των συμβασιούχων και των σκουπιδιών… πανταχού απούσα η άτιμη». Γιατί να παρέμβει; Τα έχει πει όλα επί του ζητήματος από την προεκλογική περίοδο του 2014. «Αλλιώς», έλεγε η τότε υποψήφια, «μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός». Εμβληματική ατάκα.

Γκλίτσα

«Φίλες και φίλοι, η σημερινή μέρα είναι πραγματικά μια σπουδαία μέρα για μένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, στο Περτούλι Τρικάλων, χθες, «δεν θα την ξεχάσω. Παίρνω και εγώ δύναμη από σας. Από αυτά τα ψηλά βουνά, τα οποία από μικρός και εγώ έμαθα να αγαπώ και να περπατώ, συχνά μαζί με τον πατέρα μου, που λάτρευε τις ορεινές πεζοπορίες. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ ως Κρητικός αισθάνομαι ανάμεσα στους ορεινούς μεγάλη άνεση και μεγάλη οικειότητα». Τόση άνεση και οικειότητα που κρατούσε την γκλίτσα, την οποία του έκαναν δώρο σαν κατσούνα.

Μάρκετινγκ

Υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες που η σαρακατσάνικη ψήφος μπορεί να κρίνει τον νικητή. Κι επειδή όποιος έχει κατέβει σε εκλογές σε τέτοιες περιοχές και σέβεται τον εαυτό του δεν λείπει ποτέ από αυτές τις εκδηλώσεις, τον αρχηγό της ΝΔ συνόδευαν αρκετοί γαλάζιοι. Μέχρι κι η Ζέττα Μακρή. Και για να το μάθουν κι οι δυνητικοί ψηφοφόροι που δεν ήταν στο Αντάμωμα, ανέβασε στο twitter όχι μόνο φωτογραφία του προέδρου αλλά και μια δική της, στην οποία κρατάει αγκαλιά έναν μπόμπιρα με παραδοσιακή φορεσιά.

Στη λεζάντα γράφει: «Ο πρόεδρος τίμησε τους Σαρακατσάνους! Παρόντες και μικροί συνεχιστές της παράδοσης!». Πριν καν ανακαλύψουν το πολιτικό μάρκετινγκ, οι πολιτικοί ήξεραν πως τα στιγμιότυπα με παιδιά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να προκαλέσεις τη συμπάθεια των γύρω σου.