Αυτήν την εβδομάδα οι συνεπείς τηλεθεατές θα παρακολούθησαν σίγουρα σε κάποιο κανάλι το βίντεο για τις παραλίες της Κοιλάδας του Αχελώου. Αυτό που έδειχνε πως μπορεί κάποιος να κάνει μπάνιο στο βουνό και να νιώθει σαν να βρίσκεται σε νησί χάρη στα λευκά βότσαλα του Ασπροπόταμου. Το βιντεάκι ήταν μια από τις πολλές διαφημιστικές κινήσεις που κάνουν ντόπιοι ελπίζοντας να προσελκύσουν τουρίστες. Και να φέρουν μόνοι τους την πολυπόθητη ανάπτυξη στην περιοχή τους. Για όσους ενδιαφέρονται, οι μικρές παραλίες του Αχελώου απέχουν γύρω στα 65 χιλιόμετρα από την Αρτα, την Καρδίτσα, το Αγρίνιο και το Καρπενήσι.

Το ενδιαφέρον, πολιτικά μιλώντας, όμως είναι ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν παράπονα από τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί; Ενα από τα αιτήματά τους από τότε που παραδόθηκε η Ιόνια Οδός είναι να μπουν πινακίδες στον αυτοκινητόδρομο οι οποίες να οδηγούν προς την Κοιλάδα του Αχελώου. Λαμβάνοντας, φαντάζομαι, υπόψη όσα δήλωνε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης όταν εγκαινίαζε το τμήμα Κλόκοβα – Κεφαλόβρυσο τον Απρίλιο. Πως δηλαδή «στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, που βρίσκονταν για χρόνια στην απομόνωση, θα μετακινηθεί το κέντρο βάρους της ανάπτυξης της χώρας μας».

Πινακίδες, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουν τοποθετηθεί. Και το «σούσουρο που επικρατεί», όπως λέει πηγή από την περιοχή, «είναι πως ο Τσίπρας ασχολείται μόνο με τα Τζουμέρκα».

Εμπρός!

Ο τίτλος της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά είναι ελαφρώς αντιγραφή Μακρόν: «Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία Εμπρός!». Στο πάνελ θα βρίσκονται –κατά σειρά αναγραφής στην πρόσκληση τούς παρουσιάζω –ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου από την Ωρα Αποφάσεων και ο ποταμικός ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος. Θα παρέμβει και ο Θόδωρος Μαργαρίτης από τη ΔΗΜΑΡ.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, η περιλάλητη ενότητα του χώρου, φαντάζομαι θα συζητηθεί. Το λέω γιατί σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύρκος σκοπεύει να πει στους συναδέλφους πολιτικούς και στο ακροατήριο κάτι σε στυλ «χωρίς σύγχρονη, για πρώτη φορά ρεαλιστική προγραμματική πρόταση, και με ανακύκλωση των ίδιων υλικών, ο λόγος της Κεντροαριστεράς δεν θα γίνει ελκυστικόςστους πολίτες». Πάντως, θα μπορούσε κανείς να επισημάνει ότι έξω τα πάνε καλά οι κεντροαριστεροί.

Εστιατόριο

Να, για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο ο Νίκος Ανδρουλάκης εθεάθη σε εστιατόριο της πόλης να τρώει παρέα με τον Κύρκο και τον έτερο ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργη Γραμματικάκη. Η Εύα Καϊλή απουσίαζε. Γνωρίζοντας δε τις σχέσεις ή –για να είμαστε ακριβείς στις διατυπώσεις –την απόσταση μεταξύ Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ εντός συνόρων, είναι ήδη μια επιτυχία όταν οι τρεις από τους τέσσερις εκπρόσωπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο τρώνε μαζί. Γιατί, όπως μαθαίνω, δεν ήταν η πρώτη φορά.

Μήνυση

Εκανε μήνυση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και επιφυλάσσεται να κάνει και στην documenta 14. Κι αυτόν ούτε να τον φτύσει; Κακώς, γιατί μεταξύ μας οφείλει να του αναγνωρίσει κανείς πως είναι ο μοναδικός έλληνας πολιτικός που αποδέχεται –και με μεγάλη ευχαρίστηση –την κατά Ευρωπαίους ιδιοκτησία του προγράμματος. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, όμως, δεν πτοήθηκε. Με δήλωσή του ζήτησε, λέει, από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να του κάνει κι αυτού μια μήνυση. Γιατί οι φίλοι του πλέον τον βλέπουν με καχυποψία επειδή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν τον μήνυσε. Εύλογο. Του χαλάει το προφίλ του μνημονιακότερου του Μνημονίου.

Comeback

Οι φαν του είχαν πάθει σύνδρομο στέρησης. Είχε 22 ολόκληρους μήνες, λένε, να βγει στην τιβί. Προχθές το μεσημέρι όμως πήραν τη δόση τους. Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης εμφανίστηκε στον Σκάι. Οι δημοσιογράφοι φυσικά δεν άντεξαν και τον ρώτησαν πού χάθηκε. «Εχω την εντύπωση», τους απάντησε, «ότι όταν κάποιος δεν έχει κάτι να πει, πρέπει να σιωπά. Πρέπει να αποδείξει και στον εαυτό του και στους άλλους ότι δεν είναι «ψυχάκιας» με την τηλεόραση. Ασχολήθηκα με τοπικά θέματα και δεν ήθελα να προκαλέσω τον λαό». Καλό θα ήταν να αρχίσει πάλι τις συχνές εμφανίσεις στα τηλεπαράθυρα. Χρηματάκια μπορεί να μην μπαίνουν αλλά να διασκεδάζουμε τουλάχιστον.