«Να φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών κι όχι των τεχνοκρατών». «Είμαστε σε ένα φόρουμ αποφασισμένων πρωταγωνιστών». Αυτά και άλλα παρόμοια ντοπαριστικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κοινό ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση «Το σενάριο που λείπει – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους», την οποία διοργάνωσε η Προοδευτική Συμμαχία στις Βρυξέλλες, προχθές το βράδυ.

Μαζί με τον Τσίπρα μίλησαν ο Μπενουά Αμόν –δεν χρειάζεται, φαντάζομαι, να υπενθυμίσω τις επιδόσεις του στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών πρόσφατα -, η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και η Σκα Κέλερ, επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων. Από κάτω τους άκουγαν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα,Στέλιος Κούλογλου και Γιώργης Γραμματικάκης. Βέβαια, στην πρόσκληση έγραφε και το όνομα του Πολ Μανιέτ, του φλαμανδού σοσιαλιστή προέδρου της Βαλονίας. Αλλά εκείνος –ανερχόμενος αστέρας της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες –ποτέ δεν εμφανίστηκε.

Απουσίες

Ο Μανιέτ όμως δεν ήταν η μοναδική ηχηρή απουσία. Δεν εμφανίστηκε ούτε ο Τζιάνι Πιτέλα, ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, παρότι υποτίθεται ότι θα έκανε και παρέμβαση. Αντ’ αυτού πήγε η Ιζαμπέλ Τομά. Οπως το θέτει και μια πηγή από τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, «οι Γάλλοι και οι Βέλγοι είναι φιλοτσιπρικοί». «Ολοι οι υπόλοιποι, πάλι, δεν θα το έλεγα» προσθέτει.

Επιτυχία

Οι ομιλητές θα κατέθεταν ένα σχέδιο για προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη, λέει. Μόνο που εκεί, σύμφωνα πάντα με αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος προσέχει τέτοιες λεπτομέρειες, υπήρχε μία και μοναδική κάμερα που έδινε εικόνα στην ΕΡΤ. Κοινώς, κανένα ξένο κανάλι δεν ενδιαφέρθηκε. Αρα, μάλλον η Ευρώπη δεν έμαθε το σχέδιο για την προοδευτική αλλαγή της.

Παρεμπιπτόντως, η εκδήλωση είχε τόση επιτυχία που στη στρογγυλή τράπεζα η οποία ακολούθησε τις ομιλίες έμειναν να λάβουν μέρος μόνο ο Μπενουά Αμόν και η Σκα Κέλερ. Ο Τσίπρας έφυγε λίγο μετά το τέλος της τοποθέτησής του και η Τσίμερ είχε ενημερώσει τους παρισταμένους ότι έχει κι ένα αεροπλάνο να προλάβει.

Μ’ ετούτα και μ’ εκείνα, ο Ανδρέας Ξανθός τις προάλλες είχε μαζέψει περισσότερο κόσμο στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι. Πάντως, όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση στις Βρυξέλλες είχαν έναν καλό λόγο να πουν για την Ελλάδα. Κάτι είναι κι αυτό.

Χαμόγελο

Η φωτογραφία που ποστάρισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στον λογαριασμό του στο facebook είναι από μόνη της μια είδηση. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποζάρει με έναν εικοσάχρονο φοιτητή, τον Βαλεντίνο Τζέκα, και χαμογελά. Χαμογελά μάλλον γιατί αν διαβάσει κανείς το ποστ του καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο φοιτητή.

«Σπουδάζει» γράφει ο Βενιζέλος «στο τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Δημιούργησε μια καινοτόμα εφαρμογή, www.Fighthoax.com που αξιολογεί και εντοπίζει τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Ο αλγόριθμος του Βαλεντίνου έχει προκαλέσει την προσοχή των μεγάλων παικτών του Διαδικτύου». Και ήταν και ομιλητής στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών την περασμένη εβδομάδα.

Σχόλια

Για την ιστορία, αυτή δεν είναι η πρώτη συνάντηση του Τζέκα με πολιτικό. Στα τέλη Μαΐου είχε δει τον Σταύρο Θεοδωράκη. Είχε κι εκείνος ποστάρει στο facebook φωτογραφίες κι είχε ενημερώσει τους ακολούθους του για το Fighthoax. Εξού φαντάζομαι και το σχόλιο διαφόρων στη Σεβαστουπόλεως ότι ο Βενιζέλος τούς αντιγράφει. Και η επισήμανση που ακολουθεί πως πρώτος είχε την ιδέα να καλέσει τον Ράμφο (με τον οποίο συνομίλησε ο Βενιζέλος για το φινάλε του συνεδρίου του Κύκλου) ως ομιλητή σε εκδήλωση του Ποταμιού ο Θεοδωράκης. Τότε που συνομιλούσαν στη σκηνή ενός μπουζουξίδικου στην Ιερά Οδό, αν θυμάστε.

Μηνύσεις

Υπάρχει ένας νομικός φορέας ονόματι «Δικαιοσύνη για Ολους». Τον συγκρότησε η Πλεύση Ελευθερίας. Δηλαδή η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τον Νοέμβριο του 2016. Χθες, λοιπόν, κατέθεσε μήνυση κατά του Προκόπη Παυλόπουλου, του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Στουρνάρα, επειδή δεν διεκδικούν τις γερμανικές αποζημιώσεις. OK. Ολα αυτά είναι, αναμφίβολα, μέσα στο ρεπερτόριο της Ζωής. Ελα όμως που σκοπεύει να προχωρήσει και σε νομικές ενέργειες κατά της έκθεσης documenta 14 γιατί «δρα ως προπαγανδιστικό εργαλείο για τη μη καταβολή των γερμανικών οφειλών και για το συνολικό ξέπλυμα της ευθύνης της Γερμανίας». Είχε, βέβαια, προϊδεάσει. Τον Απρίλιο είχε ποστάρει στο facebook: «Η Εκθεση Documenta ΔΕΝ είναι ένα πολιτιστικό γεγονός. Είναι μια ωμή απόβαση στη χώρα». Με την άδεια του Πλάτωνα, όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά ο τύραννος είναι ο προστάτης.