«Αντί να εφαρμόσουν τις αρχές των εξορθολογισμένων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών στη διαχείριση της ελληνικής κατάστασης φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο να βοηθήσουν τους φίλους τους στο ΕΛΚ, τη Νέα Δημοκρατία, σχεδιάζοντας μια κυβέρνηση κρίσης που θα ρίξει τη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού». Δήλωση του Ούντο Μπούλμαν, αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με αφορμή όσα είπε ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για τον Αλέξη Τσίπρα.
Δήλωσε κι άλλα ο γερμανός Σοσιαλιστής. Οπως ότι είναι «γελοία» η ερμηνεία του Βέμπερ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να ανταποκριθεί το Eurogroup στις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Ή πως «ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος αποδείχθηκε μακράν ο πιο αποτελεσματικός, ικανός και διαφανής εταίρος στο Eurogroup». Οι Ευρωσοσιαλιστές, πάντως, μοιάζει να μην μιλούν με τον εδώ εκπρόσωπο τους, το ΠΑΣΟΚ. Ή έστω να μην τον ακούν. Το λέω επειδή συνεχίζουν το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τα όσα μαθαίνουν για το κυβερνών κόμμα από τις ελληνικές πηγές τους.

Λόμπι

Για όλα υπάρχει ένα λόμπι στις Βρυξέλλες. Ακόμη και για το κάπνισμα. Και το όνομα αυτού Forest, Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco. Ιδρύθηκε το 1979 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στόχος του είναι, όπως υποστηρίζει, να αποτελέσει τη φωνή αυτών που επιλέγουν να καπνίζουν αλλά και των μη καπνιστών που ανέχονται τον καπνό. Και διατείνονται πως ουδεμία σχέση έχουν με τις καπνοβιομηχανίες.

Το εν λόγω λόμπι εξέδωσε χθες το μανιφέστο του για το 2017 υπό τον τίτλο «Οι καπνιστές είναι κι αυτοί πολίτες». Σε αυτό παρουσιάζει τις πολιτικές της Ενωσης που τους επηρεάζουν αλλά και τις εναλλακτικές σε αυτές, τις οποίες προτείνει τόσο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ειρήσθω εν παρόδω, το δεκασέλιδο μανιφέστο είναι σχεδιασμένο στο μέγεθος πακέτου τσιγάρων. Είναι απορίας άξιο που το Forest δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα.

Καπνιστές

Η Ελλάδα όμως και δη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι γνωστοί στο Forest. H τελευταία ανάρτηση στο μπλογκ του, πρέπει να σας πω, αφορά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Εχει αποσπάσματα από μια ομιλία του στη φετινή Διεθνή Διάσκεψη για τον Ελεγχο του Καπνού στην Αθήνα στις 24 Μαΐου. Γράφει, λοιπόν, ο συντάκτης εμφανώς ενοχλημένος από την παυλοπουλική περιγραφή των καπνιστών: «Ιδού ένα απάνθισμα όσων είπε ο πρόεδρος Παυλόπουλος για το 33% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας: Το κάπνισμα δεν έχει κοινωνική αξία (…).

Οταν ενδίδεις (στο κάπνισμα), δείχνεις μια αδυναμία που στέλνει άσχημα μηνύματα για το μέλλον. Επειδή δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις σε αυτή την πρόκληση, της οποίας τις συνέπειες γνωρίζεις, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, άλλες μεγαλύτερες προκλήσεις (…). Ο άνθρωπος που επιμένει να καπνίζει δεν αντιλαμβάνεται το βασικό καθήκον της αλληλεγγύης απέναντι στους συνανθρώπους του».

«Εκπληκτικό», σχολιάζει το μπλογκ. «Αντί να απαντήσουμε σε αυτή την πολύ φτωχή επιλογή λέξεων με μια διατριβή για το κάπνισμα και τον χαρακτήρα, θα παρουσιάσουμε μερικές φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τέσσερις φορές πρωθυπουργού και δυο φορές προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που ηγήθηκε της επιτυχούς μετάβασης από τη δικτατορία σε μια πλουραλιστική δημοκρατία». Ακολουθούν δυο ενσταντανέ του Καραμανλή του πρεσβύτερου να καπνίζει. Στο ένα, μάλιστα, δίπλα του είναι η Τζένη Καρέζη.

Λαχανάς

Ποιο ήταν το θέμα των γαλάζιων της Βόρειας Ελλάδας χθες; Οι εκδηλώσεις για τη μάχη Κιλκίς – Λαχανά. Οπως ενημέρωσε το διαδικτυακό του κοινό ο Κώστας Γκιουλέκας, «σαν σήμερα τα ελληνικά στρατεύματα συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς – Λαχανά». Ο δε Θόδωρος Καράογλου κατήγγειλε στο twitter πως «ούτε ένας Κυβερνητικός Βουλευτής δεν παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις για τους ήρωες της μάχης Κιλκίς – Λαχανά. Τα συμπεράσματα δικά σας…». Δεν το συζητώ. Ευτυχώς, που υπάρχουν κι αυτοί να επισημαίνουν τα πραγματικά ολέθρια σφάλματα των συμπολιτευόμενων βουλευτών.

Τιτιβίσματα

«Το twitter είναι μέσο προκλητικό. Προσφέρει την ευκαιρία της πρόκλησης. Tην ίδια στιγμή παρέχει και την παγίδα της» απεφάνθη χθες από τη συχνότητα του Σκάι ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Για την ακρίβεια, αφού έκανε αντιπολίτευση, έκανε και λίγο πρόμο στο πόνημά του «Tweetάροντας Πολιτική», του οποίου η παρουσίαση είναι σήμερα. Θεμιτό. Αλλά μεταξύ μας, ο ίδιος δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Οποιος παρακολουθεί το timeline του βλέπει πως έχει πέσει μόνο στην παγίδα των κλισέ.